Lassan már a csapból is a 20% adójóváírás folyik, de mennyit jelent ez valójában, amikor egy hosszútávú, nyugdíjcélú megtakarítást tervezünk?

Annakidején a lakástakarékpénztári befizetések mellett érveltek a 30% garantált "hozammal", manapság sokan állítják szembe a 0,6% alapkamatot a 20% garantált "hozammal", de vajon helytálló ez az összehasonlítás? Véleményem szerint nem.

Mi történik valójában?

Minden egyes év befizetéseihez az állam hozzáad 20% adójóváírást (ha volt szja befizetésed az adott adóévben) és a továbbiakban ez az összeg a megtakarítással együtt fog hozamot termelni Nekedk. Ez azt jelenti, hogy a hangoztatott 20% támogatás egyszer jár minden egyes befizetésre. Tehát egy 20 éves megtakarítás esetén az első év 20%-os jóváírása húsz évre oszlik el, a következő évi jóváírás 19 évre, és így tovább.

A kérdés az, hogy egy adott tartam alatt mekkora a hatása a jóváírásnak?

Nézzünk egy példát!


Ha havonta 100 egységet teszel félre nyugdíjra, akkor 120 egységed fog kamatozni. Ha 10 éves a futamidő, akkor 12.000 egységet fizetsz be és garantáltan 2.400 egységet kapsz hozzá, tehát 14.400 egységed lesz a 10. év végén. Ez olyan, mintha lenne egy rendszeres megtakarításod, aminek 2.400 lenne a hozama. Ezt visszaosztva (kamatos kamattal) azt az eredményt kapjuk, hogy az éves "kamatod" 3,52% volt. Ez ugyan nem 20%, de egyáltalán nem rossz hozam. (Ezt amúgy Te is kiszámolhatod a saját számaiddal a megtakarítás kalkulátorom segítségével.)

Adójóváírás felturbózva

Még egy fontos dologra hívnám fel a figyelmed: az adójóváírás hozamot is hoz, és ezt is megkapod a futamidő végén. Tehát ez a 20% adójóváírás ugyanúgy bel lesz fektetve, mint az általad befizetett megtakarítás, ami így további hozamokkal gyarapszik. Így az adójóváírásnak a fentieknél is magasabb a valós hatása. Hogy mennyi, azt előre nem tudjuk, hiszen a hozamokat nem ismerjük. Ha azonban egy 5% átlag hozamot teszünk a havi 20 egységedre (ennyi az adójóváírás a példánkban), akkor 20 éves tartam alatt az amúgy bezsebelt 4800 egység helyett 8.254 Ft lesz az adójóváírás hatása. Így ez már 2,82% plusz hozam, ami az amúgy is elért nettó hozamodra rárakódik. Ez pedig gyakorlatilag fedezi egy nyugdíjbiztosítás összes költségét!

Hogy ez mennyit eredményez a különböző tartamok, ill. életkorok esetén (tartam = 65 - életkorod, tehát ha 40 éves vagy, akkor a tartam 25 év lesz) indított nyugdíjmegtakarítások esetén, azt az alábbi táblázatban láthatod.

20% adójóváírás hatásai
ÉVES ÁTLAGOS hatás
hatás 5% hozammal
10 éves tartam

3,52%

4,38%

15 éves tartam

2,35%

3,33%

20 éves tartam

1,77%

2,82%

25 éves tartam

1,41%

2,54%

30 éves tartam

1,18%

2,4%

A lényeg: december 31. éjfélig még megszerezheted az idei évre járó adójóváírást, amit jövőre már nem kaphatsz meg.

Kérdezz bátran, igyekszem 1-2 órán belül válaszolni. Vagy foglalj időpontot a naptáramba díjmentes konzultációra, esetleg hívj most telefonon.

Írd le a kérdésed!

Kérlek írd le kérdésed, igyekszem hamar és szakszerűen válaszolni.

Írd le a kérdésed!

Kérlek írd le kérdésed, igyekszem hamar és szakszerűen válaszolni.

További hasznos írások a témában:

Nyugdíjmegtakarítások összehasonlítása -> Elolvasom

Állami nyugdíjszámítás -> Elolvasom

Mindent a nyugdíjbiztosításokról -> Elolvasom

Nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíjpénztár a jobb választás? -> Elolvasom

Szűcs Krisztián

A legtöbben pénzügyi kérdésekkel fordulnak hozzám, sokszor egy félresikerült döntés után. Azért blogolok, hogy Te még időben kérdezz, tájékozódj, hozz jó döntést egyszerű vagy komplex helyzetekben. Legyen szó hitelről, biztosításról, megtakarításról vagy befektetésről.
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bukta Zoltán
Bukta Zoltán
2020-12-16 12:37

Szerintem ez a számolás ebben formában egy nagyon hasznos info, köszönöm!