Szeretnéd kiszámíthatóbbá tenni pénzügyeidet és megosztani a kockázataidat másokkal? Akkor a biztosítás a Te megoldásod! 

A biztosítók ugyanis veszélyközösséget szerveznek, így csökkentve az egyéni kockázatokat.Amikor pl. a Generali Biztosítót megalapították, az volt a céljuk a hajózási társaságoknak, hogy létrehozzanak egy alapot a kalózok által megdézsmált rakományok anyagi veszteségének pótlására. A MetLife az amerikai polgárháborúban megrokkant katonáknak és az elesettek hozzátartozóinak nyújtott anyagi segítséget, melynek az alapját a biztosítási díjak jelentették. Az N-N Biztosító pedig a valamikori temetési, özvegy- és árva alapokból nőtte ki magát.

A közös mindegyikben az volt, hogy hasonló anyagi kockázatokat kezeltek úgy, hogy az érintettek előre befizették az alapba a pénzt. Nyilván akit nem ért kár, annak ez "kidobott pénz" volt, mások esetében viszont hatalmas segítség. Előre pedig senki sem tudhatta, kinek lesz szüksége a szolgáltatásra.

Nincs ez másképp ma sem, de a szolgáltatások sokkal kifinomultabbak lettek és a modern életünk szinte valamennyi kockázatát képesek vagyunk kezelni. Tehát ha szeretnéd, hogy egy nem várt káresemény ne vágjon földhöz anyagilag, akkor érdemes havi, tervezhető kiadással csökkenteni a kockázatodat.

Alapok

A biztosításokat a Biztosítási Törvény (Bit.) alapvetően két ágba sorolja kockázati ismérvek szerint: életbiztosítási és nem-életbiztosítási ág. Életbiztosítás az, amelyik vagy halál vagy egy általad előre meghatározott életesemény bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást, pl. nyugdíjba vonulás, gyermeked egyetemi tanulmányai, stb. Így a nem életbiztosítási ágba soroljuk a vagyonbiztosításokat (lakásbiztosítás, casco, stb.) a baleset- és egészségbiztosításokat is.

A penzugyeinkrol.hu honlapon a biztosításokat használat szempontjából csoportosítom, így könnyebben megtalálod a Téged érdeklő témát.

Először vegyük át a dolgok technikai részét. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a biztosító vagy az értékesítő ajánlja neked a szolgáltatást, Te teszel ajánlatot a biztosítónak, amit az el fog bírálni. Erre tizenöt napja van. Mivel a biztosító veszélyközösséget épít, ezért el kell döntenie, hogy az általa működtetett veszélyközösségbe kit enged be. A társadalombiztosító (TB) például bárkit, aki befizeti a kötelező tagdíjat, de a magán biztosítók szelektálnak, és nem mindenkit engednek be, és nem mindenki kapja ugyanazt az árat. Van, aki kockázatosabbnak számít és van, aki kevésbé. Ezt életbiztosítás estén meghatározhatja a munkaköröd, hobbid, egészségi állapotod, korábbi betegségeid, bármi, amire a biztosító orvosa azt mondja, hogy releváns. Lakásbiztosításod esetében a lakóhelyed kockázati tényezőit veszi figyelembe, pl. árvízzel, villámcsapással kapcsolatos vagy betörési statisztikákat mérlegel vagy az ingatlanod építési eljárásainak, állapotának, stb. alapján alakítja ki az árat a biztosító. Fontos megértened, hogy ez a veszélyközösség többi tagjának érdekeit is szolgálja, így tudja a biztosító azt az árat nyújtani, amire szerződtök. Ha válogatás nélkül mindenkit beengedne, lehet, hogy pont a Te szerződésed lenne sokkal drágább.

A biztosítási szerződés szereplői

Nézzük a biztosítási szerződések szereplőit. Alapvetően négy szereplős a modell, szerződő, biztosított, kedvezményezett(ek) és maga a biztosító vesz benne részt (ez utóbbit most nem részletezném, ui. elég egyértelmű :-)). Egyes esetekben a szerződőtől elválhat a tényleges befizető is (ő lesz a díjfizető), de ez nem megszokott.

Szerződő: A szerződő a "szerződés ura", az a személy, aki ajánlatot tesz, általában ő fizeti a díjakat, ő tartja a kapcsolatot a biztosítóval.

Biztosított: A biztosított az a személy vagy vagyontárgy, aki vagy amely épségében, állagában bekövetkezett, előre meghatározott káresemények bekövetkezésekor a biztosító a kedvezményezett(ek) számára kifizeti a biztosítási összeget.

Kedvezményezett: ő az, aki anyagilag "jól jár", tehát aki számára a biztosító ki fogja fizetni a szerződött biztosítási összeget. A kedvezményezett személyét a szerződő és a biztosított közösen bármikor megváltoztathatja, akár a kedvezményezett tudta nélkül is.

Főbb biztosítási formák

KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁS

Szeretteid védelme érdekében baleset vagy betegség esetén.

TŐKEGYŰJTŐ ÉLETBIZTOSÍTÁS

Hosszútávú, legalább 10 éves tartamú megtakarítási céllal.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

Csak egészség legyen - ahogy a mondás tartja.

VAGYONBIZTOSÍTÁS

Ingó és ingatlan vagyontárgyaid biztonságáért.

GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSOK

Kötelező és casco biztosításokról érthetően.

FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

Ha véletlenül másnak okoznál kárt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments