BIZTOSÍTÁSOK

Szeretnéd kiszámíthatóbbá tenni pénzügyeidet és megosztani a kockázataidat másokkal? Akkor a biztosítás a Te megoldásod! A biztosítók ugyanis veszélyközösséget szerveznek, így csökkentve az egyéni kockázatokat.

Amikor pl. a Generali Biztosítót megalapították, az volt a céljuk a hajózási társaságoknak, hogy létrehozzanak egy alapot a kalózok által megdézsmált rakományok anyagi veszteségének pótlására. A MetLife az amerikai polgárháborúban megrokkant katonáknak és az elesettek hozzátartozóinak nyújtott anyagi segítséget, melynek az alapját a biztosítási díjak jelentették. Az N-N Biztosító pedig a valamikori temetési, özvegy- és árva alapokból nőtte ki magát. A közös mindegyikben az volt, hogy hasonló anyagi kockázatokat kezeltek úgy, hogy az érintettek előre befizették az alapba a pénzt. Nyilván akit nem ért kár, annak ez "kidobott pénz" volt, mások esetében viszont hatalmas segítség. Előre pedig senki sem tudhatta, kinek lesz szüksége a szolgáltatásra.

Nincs ez másképp ma sem, de a szolgáltatások sokkal kifinomultabbak lettek és a modern életünk szinte valamennyi kockázatát képesek vagyunk kezelni. Tehát ha szeretnéd, hogy egy nem várt káresemény ne vágjon földhöz anyagilag, akkor érdemes havi, tervezhető kiadással csökkenteni a kockázatodat.

Alapok

A biztosításokat a Biztosítási Törvény (Bit.) alapvetően két ágba sorolja kockázati ismérvek szerint: életbiztosítási és nem életbiztosítási ág. Életbiztosítás az, amelyik vagy halál vagy egy általad előre meghatározott életesemény bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást, pl. nyugdíjba vonulás, gyermeked egyetemi tanulmányai, stb.  Így a nem életbiztosítási ágba soroljuk a vagyonbiztosításokat (lakásbiztosítás, casco, stb.) a baleset- és egészségbiztosításokat is.

A penzugyeinkrol.hu honlapon a biztosításokat használat szempontjából csoportosítom, így könnyebben megtalálod a Téged érdeklő témát. Először vegyük át a dolgok technikai részét. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a biztosító vagy az értékesítő ajánlja neked a szolgáltatást, Te teszel ajánlatot a biztosítónak, amit az el fog bírálni. Erre tizenöt napja van. Mivel a biztosító veszélyközösséget épít, ezért el kell döntenie, hogy az általa működtetett veszélyközösségbe kit enged be. A társadalombiztosító (TB) például bárkit, aki befizeti a kötelező tagdíjat, de a magán biztosítók szelektálnak, és nem mindenkit engednek be, és nem mindenki kapja ugyanazt az árat. Van, aki kockázatosabbnak számít és van, aki kevésbé. Ezt életbiztosítás estén meghatározhatja a munkaköröd, hobbid, egészségi állapotod, korábbi betegségeid, bármi, amire a biztosító orvosa azt mondja, hogy releváns. Lakásbiztosításod esetében a lakóhelyed kockázati tényezőit veszi figyelembe, pl. árvízzel, villámcsapással kapcsolatos vagy betörési statisztikákat mérlegel vagy az ingatlanod építési eljárásainak, állapotának, stb. alapján alakítja ki az árat a biztosító. Fontos megértened, hogy ez a veszélyközösség többi tagjának érdekeit is szolgálja, így tudja a biztosító azt az árat nyújtani, amire szerződtök. Ha válogatás nélkül mindenkit beengedne, sokkal drágább lenne a Te szerződésed is.

A biztosítási szerződés szereplői

Nézzük a biztosítási szerződések szereplőit. Alapvetően négy szereplős a modell, szerződő, biztosított, kedvezményezett(ek) és maga a biztosító vesz benne részt (ez utóbbit most nem részletezném, ui. elég egyértelmű :-)). Egyes esetekben a szerződőtől elválhat a tényleges befizető is (ő lesz a díjfizető), de ez nem megszokott.

Szerződő: A szerződő a "szerződés ura", az a személy, aki ajánlatot tesz, általában ő fizeti a díjakat, ő tartja a kapcsolatot a biztosítóval.

Biztosított: A biztosított az a személy vagy vagyontárgy, aki vagy amely épségében, állagában bekövetkezett, előre meghatározott káresemények bekövetkezésekor a biztosító a kedvezményezett(ek) számára kifizeti a biztosítási összeget.

Kedvezményezett:Ő az, aki anyagilag "jól jár", tehát aki számára a biztosító ki fogja fizetni a szerződött biztosítási összeget. A kedvezményezett személyét a szerződő és a biztosított közösen bármikor megváltoztathatja, akár a kedvezményezett tudta nélkül is.

KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁS

Szeretteid védelméért.

VAGYONBIZTOSÍTÁS

Ingó és ingatlan vagyontárgyaid biztonságáért.

TŐKEGYŰJTŐ ÉLETBIZTOSÍTÁS

Hosszútávú megtakarítási céllal.

GÉPJÁRMŰ BIZTOSÍTÁSOK

Kötelező és casco biztosításokról érthetően.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

"Csak egészség legyen..."

FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

Ha véletlenül másnak okoznál kárt.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Legyél az első, aki értesül az új bejegyzésekről!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés

Erről majdnem lemaradtál!

A legfrissebb és legjobb tippeket, hasznos ötleteket közvetlenül e-mailben küldjük el Neked.
NANÁ, HOGY KÉREM!
close-link

KÖLTSÉGVETÉS

Akik használják, sokkal tudatosabban kezelik pénzügyeiket. Írd meg, hova küldhetem.
KÜLDHETED
close-link
Csatlakozz népes olvasótáborunkhoz!

Egy kattintás és küldjük a nyerő tippeket sikeres pénzügyi manővereidhez

IGEN, KÜLDJÉTEK!
close-link

Unit Linked számolási példa a költség- és bóuszrendszerhez

Két adatok kérek, és már le is töltheted.
*Adatkezelési szabályzat
LETÖLTÉS
close-link

Töltsd le pdf-ben a biztosítók webes kárbejelentési tesztjét!

Két adatok kérek, és már le is töltheted.
*Adatkezelési szabályzat
LETÖLTÉS
close-link

Így teszteld a biztosító ügynökét!

Két adatok kérek, és már le is töltheted.
*Adatkezelési szabályzat
LETÖLTÉS
close-link
Loading
close-link
Loading
close-link