Otthonfelújítási támogatás – GYIK

Krisztián Szűcs

2021-02-22

Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések. Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések 1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor? Mindig […]


Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések.

Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések

1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor?

Mindig az igénylés időpontjában kell megfelelni az előírásoknak. Tehát az egy éves ottlakásnak (ha nem egy éven belül vásároltad az ingatlant), a gyermeked 25 évnél fiatalabb legyen, 1 éves TB jogviszony, stb.

2. Magam után fizetem az egészségbiztosítási járulékot, de nincs munkám.

Ez ugyanaz a helyzet, mint pl. a babaváró hitelnél is, tehát NEM vagy jogosult a támogatásra, mert csak egészségbiztosítási járulékot fizetsz, de nem vagy Tb jogszabály szerint biztosított.

3. GYED-en vagy GYES-en vagyok.

Amennyiben a munkaviszonyod fennáll, akkor jogosult vagy, ellenkező esetben nyilván nem. Hallgatói jogviszony alatti GYED esetén is jogosult vagy.

4. Külföldön dolgozom.

Ha csak egyikőtök dolgozik külföldön és a másikótoknak megvan a hazai jogviszonya és minden egyéb feltételnek megfelel, akkor nem akadály. Ha mindketten külföldön dolgoztok, akkor legalább egyikőtöknek haza kell költöznie a gyerekekkel együtt, olyan ingatlanba, amit most vásároltatok. Ha régebbi az ingatlan, akkor a visszaköltözés után várni kell egy évet az igényléssel (de a munkálatokat el lehet kezdeni). A külföldi tb jogviszony beszámítható a egy éves tb jogviszonyba, ha hitelesített dokumentummal tudod igazolni.

5. TB jogviszony igazolása

Nincs szükség igazolni, ha Mo-on dolgozol, csak nyilatkoznod kell a tb jogviszonyról. Viszont ellenőrizni fogják, ezért érdemes érdeklődni az NEAK-nál (volt OEP), ha nem vagy biztos benne. Külföldi munkaviszony vagy nyugdíj mellett dolgozva viszont szükséges lesz igazolást beszerezni.

6. Honnnan számítódik a kérelem beadásának a 60 napos határideje?

Az utolsó számla kifizetését (nem kiállítását) követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022.dec.31-ig kell beadnod a kérelmet.

7. Az egyes munkálatok között mennyi idő telhet el? Végezhetem több ütemben is a felújítást?

Erre nincs határidő. Tehát elvéheztethetsz egy munkát pl. 2021. márciusában, majd decemberben, és 2022. októberében is, az össz. támogatást ezután is meg fogod kapni, ha a 2022. októberi számla kifizetését követően 60 napon belül beadod a kérelmet.

8. Mi a helyzet, ha elutasították a kérelmet?

Fellebbezni nem tudsz, de újra igényelheted a támogatást. Ha eltelt időközben 60 nap, akkor szükséged lesz még egy akármilyen alacsony értékű munka vagy anyag számlára, hogy ne csússz ki a számla leadási határidőből.

Magával az ingatlannal kapcsolatos kérdések

9. Ki legyen tulajdonos az ingatlanban?

A fő szabály, hogy az igénylőknek összesen 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ez lehet a gyerek, egyik vagy másik szülő, még házasnak sem kell lennetek, de a gyerek közös legyen.

10. Nem oda vagyok bejelentkezve.

Ez nem gond, ha a párod és a gyerekek viszont igen. Ha egyik szülő sincs bejelentkezve a támogatással érintett ingatlanban, akkor nem tudtok támogatást igényelni. Jelentkezzetek be és egy év múlva igényelhetitek a támogatást. Ha viszont a két szülő két különböző ingatlanban van bejelentve és egyik gyermek egyik szülőnél, a másik a másiknál van bejelentve, akkor 50-50%-ban igényelhetik a támogatás, hacsak az egyik szülő le nem mond a másik javára. Ekkor azonban ő már a későbbiekben sem tud igényelni támogatást.

11. Tartózkodási engedély is elég vagy szükséges állandó lakcímmel rendelkeznem?

A támogatás csak akkor igényelhető sikerrel, ha a célingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezel. Ezt a lakcímkártyádon ellenőrizheted.

12. Mikortól számítják az ingatlanszerzést?

Ez kulcskérdés lehet, ui. ha egy éven belül szerezted az ingatlant, akkor nem nézik azt, hogy mióta vagy bejelentve az adott ingatlanba. Az ingatlanszerzés dátuma mindig az ingatlan nyilvántartásba (tulajdoni lap) való bejegyzés napja.

13. Osztatlan közös tulajdonom van.

Használati megosztásra lesz szükséged. Ezt ügyvéddel célszerű intézni, ő ellenjegyzi, így megkaphatod a támogatást. Enélkül nem vagy jogosult.

14. Mozaik családok

Főszabály, hogy közös gyermek után az veheti igénybe a támogatást, akivel a gyermek lakik. Tehát nem lehet megosztva, nem lehet a másik fél a kedvezményezett, csak az, akinél a gyermek lakik és a támogatandó ingatlanban laknak együtt legalább az egyik szülővel. Ha elváltál és az új pároddal is van közös gyermeketek, akkor is egyszer vagy jogosult. Ha az új párod korábban igénybe vette a támogatást, akkor együttes igénylőként nem vehetitek igénybe, csak te egyedül. Tehát az új párodnak ki kell jelentkeznie az ingatlanból, de a közös gyermeketek maradjon nálad. Tehát a lényeg, hogy egy ember egyszer veheti igénybe a támogatást, de egy ingatlanra többször is jár.

15. Mikor van szükség az egyik szülő lemondó nyilatkozatára?

Akkor, ha mindketten jogosultak lennének a támogatás 50%-ra. Tehát ha külön lakóhelyen vannak bejelentve és mindkettejükkel legalább egy közös gyermekük lakik. Ha az egyik szülő külön lakik, de közös gyermekeik a másikkal élnek, akkor nincs szükség lemondani, hiszen nincs miről lemondani.

16. A gyermekünk az óvoda/iskola miatt át lett jelentve másik ingatlanba.

Ez gyakori helyzet, ilyenkor is az a szabály azonban, hogy legalább az egyik szülőnél legalább az egyik gyermek ott kell, hogy lakjon, akkor ő egyedüli igénylőként igényelheti a támogatást. Ilyenkor, tehát amikor a másik gyermek a másik szülővel lakik máshol, akkor a másik szülőnek le kell mondania a támogatásról. Ezután ő már nem igényelhet sem egyedül, sem egy új házastárssal. Tehát ha egy gyermeketek van és ő máshova van bejelentve, akkor vissza kell jelentenetek és egy évet kell várnotok az igényléssel. A munkálatokat elkezdhetitek, de a támogatás igénylésével várnotok kell.

17. A gyermekem most még csak 24 éves, de a munkálatok befejezéséig betölti a 25. életévét.

Addig kell megigényelnetek a támogatást, amíg 24 éves, utána már nem fog járni, hacsak nincs egy másik, fiatalabb gyermeketek.

18. A gyermekem örökölte a lakást, mi csak haszonélvezők vagyunk.

Amennyiben a gyermeketek nem múlt el 25 éves, igényelhető a támogatás. Tehát a gyermek tulajdonosnak és szüleinek ott kell lakniuk, 50%-ot elérő tulajdonrésszel rendelkezniük és a támogatás igényelhető.

19. Egyéb támogatást is igénybe vennénk, mint pl. Babaváró hitel, CSOK, lakástakarékpénztári megtakarítás.

Ezek nem zárják ki egymást a támogatásból? Nem. A babaváró kölcsönből okos dolog felújítani, hiszen szabad felhasználású, 0%-os kölcsön, és utána még a támogatást is felmarkolhatod. CSOK mellé is igényelheted az otthonfelújítási támogatást, de csak a CSOK-ban el nem számolt munkálatokra. A lakástakarékpéztár sem kizáró ok, hajrá!

20. A nyaraló vagy zártkert, esetleg gazdasági épület támogatható?

A támogatás lakóingatlanra jár. Így zártkert akár támogatható, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként van feltüntetve. Nyaralóra azonban nem jár támogatás, ahogy gazdasági épületre sem, kivéve, ha a lakóingatlannal azonos hrsz-en van feltüntetve.

21. Ha felújítottuk, akkor eladhatjuk?

Igen, semmilyen megkötés nincs. Nem kell ott laknotok, akár eladásra is felújíthatjátok.

Mire és mennyit kaphatok típusú kérdések

22. Az 50-50%-os munkadíj és anyagköltség mit jelent pontosan?

Ez a támogatáson belüli arányt mutatja, nem az összköltségen belülit. Tehát ha van 1,5M Ft munkadíj és 4,5M Ft anyag számlád, akkor is jogosult vagy a 3M Ft támogatásra, hiszen az összköltséged 50%-a lehet a támogatás, ami 3M Ft és ennek a 3M Ft-nak lehet a fele anyag, másik fele munkadíj, ami szintén tud teljesülni. Így a teljes munkadíjat és az anyagöltség egyharmadát kapod vissza. A legegyszerűbb, ha kiszámolod, hogy az összköltség (max. 6M Ft) legalább egynegyedét kiteszi-e a munkadíj és az anyagköltség. Ha igen, akkor biztos, hogy a teljes 50%-os támogatást fogod megkapni. Kalkulátorhoz kis többletinfóhoz a támogatás maximálása érdekében katt ide.

23. Megvennénk a konyhát, burkolólapokat, festéket, de a munkát mi végeznénk el.

Ez mind szép, de ekkor nem kaphattok támogatást, a támogatás felének ui. munkadíjnak kell lennie. Ugyanígy nem működik az sem, ha csak munkadíj számlát nyújtasz be, mert pl. a festő saját névre kérte a festék számláját és egyben, munkadíjként számlázta ki a munkát. Ezekben az esetekben 0 Ft támogatásra leszel jogosult. Használd ezt a kalkulátort, hogy pontosan kiszámold, mennyi támogatást kaphatsz az egyes esetekben.

24. Minden tételt külön részletezni kell az számlákon?

Igen, de azt is elfogadják, ha a számla mellé beadsz egy számlarészletezőt, vagy költségvetést, amit a vállalkozó készített. Az a lényeg, hogy pontosan tudja a hivatal, hogy milyen munkát végzett a vállalkozó és ahhoz milyen anyagokat használt fel és mi mennyibe került. Tehát ha ő vette az anyagot, akkor azt tovább kell számláznia neked és tételesen le kell írnia, mi mennyibe került. Ha több munkát is végez, akkor azt is részleteznie kell, hogy pontosan mit végzett el, a munkadíj megjelölésekkel együtt.

25. Egyéni vállalkozó, adószémos magánszemély vagyok, a vállalkozó ráírta a számlára az adószámomat.

Ebben az esetben meg kell kérni a vállalkozót, hogy sztornózza le a számlát, ui. ez így nem támogatható. A támogatás magánszemélynek jár. Egyes számlázóprogramok a vevő nevének beírásakor automatikusan felismerik az egyéni vállalkozás székhelyét, adószámát és kényelmes ezt kiválasztva gyorsan számlázni, de a támogatás csak magánszemélyként jár. Ragaszkodj ahhoz, hogy csak akkor fizetsz, ha ennek megfelelően állítja ki a számlát.

26. Az anyag szállítása is figyelembe vehető?

Igen, ha az anyagszámlán van feltüntetve és nem külön fuvardíj számlán.

27. Kitől fogadhatok el számlát?

Egyeneságbeli rokontól semmiképp. Tehát sem az igénylő, sem azok testvére, felmenői (szülő, nagyszülő, stb.) és lemenői (gyermek, unoka, stb.) nem lehet sem a vállalkozó, sem a kivitelező cég tagja, alkalmazottja, vezető tisztségviselője. Ezen kívül bármilyen vállalkozótól, aki nem 5%-os ÁFÁ-t fog leszámlázni. Tehát jöhet 0%-os és 27%-os ÁFÁ-s számla is. És igen, KATA-s vállalkozótól is befogadható számla, ha megfelel az előbbi feltételeknek.

28. KATA-s vállalkozó számlája elfogadható?

Gyakori kérdés és igen, elfogadható, ha nem 5%-os ÁFA tartalmú. KATA-s vállalkozónak arra kell figyelnie, hogy célszerű az anyag számlát a megrendelő nevére kérni, de ezt megától is tudni fogja. Ha saját névre kérné, akkor továb kéne számláznia, de ha nem ÁFA körös (általában nem azok), akkor az ÁFA összegét nem igényelheti vissza, ami veszteség neki, ráadásul az évi 12M Ft-ot is hamarabb eléri, ami után jóval magasabb adót kell fizetnie. A lényeg: KATA-s vállalkozó csak munkadíjat számlázzon, anyagszámlát a megrendelő nevére kérje.

29. Napelemes renszeremet bővíteném.

Erre is jár támogatás, nemcsak az új rendszer kiépítésére.

30. A rendelet értelmében a terasz, loggia, előteté építése támogatott. Ha csak felújítom, arra kaphatok támogatás?

Igen. Azok felújítására, korszerűsítésére is jár a támogatás.

31. Milyen bútorokra igényelhető a támogatás?

Konyhabútorraa és beépíthető bútorokra. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon építették be. Szabadon álló bútorokra nem igényelhető támogatás. Pl. ha a gardrobe szobádba bepített bútort készíttetsz egy asztalossal, az elszámoltatható, de ha vásárolsz egy szekrényt és beteszed, akkor nem.

32. Garázs vagy pince felújítására is igényelhető támogatás?

Igen. A rendelet értelmében a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható építési tevékenység. Ebbe beletartozk a garázs, pince vagy egyéb gazdasági épület is, ami ugyanazon a hrsz-en található.

33. Régi kerítés, kapu bontása, elszállítása támogatható?

Igen, ha az új kerítést, kaput építő vállalkozó végzi. Tehát sittszállító vállalkozással nem végeztethető a tevékenység, hacsak nem... Nyilván mint "fővállalkozó", a kapu építő cég elvállalhatja és leszámlázhatja a régi kerítés sittszállítását, majd "alvállalkozóval" elvégeztetheti. A lényeg, hogy neked a fővállalkozótól legyen számlád, amit be tudsz nyújtani.

34. Mikre NEM igényelhető támogatás?

 • szabadon álló bútorokra vagy szabadon álló konyhai gépekre, tehát a mosogatógép is legyen beépíthető, ha támogatást szeretnél rá kapni,
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
 • lakás/épület bővítésére,
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, füvesítésére,
 • műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére, • tároló építésére (csak felújításra igényelhető),
 • mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
 • raklapra, mint anyagköltségre,
 • infraszauna beépítésére,
 • riasztó, kaputelefon beszerelésére
 • központi beépített porszívó gép beszerzésére,
 • tetőtér építésére, beépítésére,
 • a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve fürdőszoba vagy WC,
 • helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
 • kültéri lámpatestre (beltéri világítás támogatható),
 • a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására,
 • új nyílászáró beépítésére (kivéve ha a már korábban meglévő nyílászárót cseréled le),
 • társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
 • a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra, hálózatfejlesztési hozzájárulásra,
 • öntöző-, locsoló rendszerekre,
 • betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére (ha a vállalkozó bérli, akkor ő a nyilván a munkadíj számlához hozzácsapva leszámlázhatja és akkor jár rá a támogatás),
 • társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására,
 • veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására,
 • kerti tó, medence építésére.

35. Milyen dokumentumokat kell benyújtanom az igényléshez?

A friss dokumentációt mindig eléred az Államkincstár honlapján ezen a linken.

36. Hogyan nyújthatom be a kérelmet?

 • Postai úton a Magyar Államkincstárnak címezve (1938 Budapest)
 • Kormányablakban
 • Elektronikusan az epapír szolgáltatáson keresztül. Bejelentkezés (pl. ügyfélkapus adataiddal) után írd be a keresőbe felül, hogy "otthonfelújítás" és nyomj enter-t, vagy kattints a bal oldali menüben a "tulajdon" majd az "ingatlan" menüpontra és keresd ki a "Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" címet és kattints rá. A megnyíló űrlapot töltsd ki és csatold a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött, aláírt dokumentumokat.

Néhány kérdés az otthonfelújítási hitellel kapcsolatban

37. Otthonfelújtási kölcsönt hol igényelhetek?

Bankoknál, és ők adnak felvilágosítást az igénylőkkel szembeni követelményekről is. Banksemleges előszűréshez katt ide.

38. A kölcsön igénylése előtti számlák benyújthatóak?

Igen, ha azok az egyéb követelményeknek megfelelnek.

39. Mi történik, ha felveszem a hitelt és később valamiért mégsem kapom meg a támogatást?

Ha a hitel 25%-át nem éri el a támogatás összege, akkor a teljes hitel piaci kamatozásúvá válik és az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetni.

Vannak még kérdéseid?

További kérdésekre adott válaszokat az Államkincstár dokumentumában találsz, melyet letölthetsz itt. Vagy tedd fel kommentben, vagy a pénzügytudatos zárt facebook csoportunkban.

Ha hitelre van szükséged a felújításhoz, akkor a legegyszerűbb, ha banksemleges, díjmentes tanácsadást kérsz, melyet ide kattintva tehetsz meg. Már létezik 2,36%-os kamatozású hitelkonstrukció is felújításra (2021.03.31-ig igényelhető), amelyhez nem kell igazolni a támogatás tényét, így biztonságosan, szabadon felhasználható összeghez juthatsz. Ha érdekel, katt ide!


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Subscribe
Visszajelzés
guest
4 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ZSOLT
ZSOLT
2022-12-12 19:59

Szia, mit tegyek hogyha már benyúltam a lakásfelújítási támogatáshoz az igénylést, de utólag jöttem rá hogy a vállalkozói szerződésbe nem kellett volna bírni az anyagköltséget, mert azokat én vettem meg,és az én nevemre lettek a számlák kiállítva. Vissza lehet vonni a kérelmet, és újra benyújtani.

ZSOLT
ZSOLT
Reply to  Szűcs Krisztián
2022-12-13 04:45

Köszönöm a választ. A benyújtás kormány hivatalnál történt, ilyenkor hogyan tudom benyújtani módosítást, illetve hiánypótlást?

Otthonfelújítási támogatás – GYIK

Krisztián Szűcs

2021-02-22

Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések. Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések 1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor? Mindig […]


Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések.

Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések

1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor?

Mindig az igénylés időpontjában kell megfelelni az előírásoknak. Tehát az egy éves ottlakásnak (ha nem egy éven belül vásároltad az ingatlant), a gyermeked 25 évnél fiatalabb legyen, 1 éves TB jogviszony, stb.

2. Magam után fizetem az egészségbiztosítási járulékot, de nincs munkám.

Ez ugyanaz a helyzet, mint pl. a babaváró hitelnél is, tehát NEM vagy jogosult a támogatásra, mert csak egészségbiztosítási járulékot fizetsz, de nem vagy Tb jogszabály szerint biztosított.

3. GYED-en vagy GYES-en vagyok.

Amennyiben a munkaviszonyod fennáll, akkor jogosult vagy, ellenkező esetben nyilván nem. Hallgatói jogviszony alatti GYED esetén is jogosult vagy.

4. Külföldön dolgozom.

Ha csak egyikőtök dolgozik külföldön és a másikótoknak megvan a hazai jogviszonya és minden egyéb feltételnek megfelel, akkor nem akadály. Ha mindketten külföldön dolgoztok, akkor legalább egyikőtöknek haza kell költöznie a gyerekekkel együtt, olyan ingatlanba, amit most vásároltatok. Ha régebbi az ingatlan, akkor a visszaköltözés után várni kell egy évet az igényléssel (de a munkálatokat el lehet kezdeni). A külföldi tb jogviszony beszámítható a egy éves tb jogviszonyba, ha hitelesített dokumentummal tudod igazolni.

5. TB jogviszony igazolása

Nincs szükség igazolni, ha Mo-on dolgozol, csak nyilatkoznod kell a tb jogviszonyról. Viszont ellenőrizni fogják, ezért érdemes érdeklődni az NEAK-nál (volt OEP), ha nem vagy biztos benne. Külföldi munkaviszony vagy nyugdíj mellett dolgozva viszont szükséges lesz igazolást beszerezni.

6. Honnnan számítódik a kérelem beadásának a 60 napos határideje?

Az utolsó számla kifizetését (nem kiállítását) követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022.dec.31-ig kell beadnod a kérelmet.

7. Az egyes munkálatok között mennyi idő telhet el? Végezhetem több ütemben is a felújítást?

Erre nincs határidő. Tehát elvéheztethetsz egy munkát pl. 2021. márciusában, majd decemberben, és 2022. októberében is, az össz. támogatást ezután is meg fogod kapni, ha a 2022. októberi számla kifizetését követően 60 napon belül beadod a kérelmet.

8. Mi a helyzet, ha elutasították a kérelmet?

Fellebbezni nem tudsz, de újra igényelheted a támogatást. Ha eltelt időközben 60 nap, akkor szükséged lesz még egy akármilyen alacsony értékű munka vagy anyag számlára, hogy ne csússz ki a számla leadási határidőből.

Magával az ingatlannal kapcsolatos kérdések

9. Ki legyen tulajdonos az ingatlanban?

A fő szabály, hogy az igénylőknek összesen 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ez lehet a gyerek, egyik vagy másik szülő, még házasnak sem kell lennetek, de a gyerek közös legyen.

10. Nem oda vagyok bejelentkezve.

Ez nem gond, ha a párod és a gyerekek viszont igen. Ha egyik szülő sincs bejelentkezve a támogatással érintett ingatlanban, akkor nem tudtok támogatást igényelni. Jelentkezzetek be és egy év múlva igényelhetitek a támogatást. Ha viszont a két szülő két különböző ingatlanban van bejelentve és egyik gyermek egyik szülőnél, a másik a másiknál van bejelentve, akkor 50-50%-ban igényelhetik a támogatás, hacsak az egyik szülő le nem mond a másik javára. Ekkor azonban ő már a későbbiekben sem tud igényelni támogatást.

11. Tartózkodási engedély is elég vagy szükséges állandó lakcímmel rendelkeznem?

A támogatás csak akkor igényelhető sikerrel, ha a célingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezel. Ezt a lakcímkártyádon ellenőrizheted.

12. Mikortól számítják az ingatlanszerzést?

Ez kulcskérdés lehet, ui. ha egy éven belül szerezted az ingatlant, akkor nem nézik azt, hogy mióta vagy bejelentve az adott ingatlanba. Az ingatlanszerzés dátuma mindig az ingatlan nyilvántartásba (tulajdoni lap) való bejegyzés napja.

13. Osztatlan közös tulajdonom van.

Használati megosztásra lesz szükséged. Ezt ügyvéddel célszerű intézni, ő ellenjegyzi, így megkaphatod a támogatást. Enélkül nem vagy jogosult.

14. Mozaik családok

Főszabály, hogy közös gyermek után az veheti igénybe a támogatást, akivel a gyermek lakik. Tehát nem lehet megosztva, nem lehet a másik fél a kedvezményezett, csak az, akinél a gyermek lakik és a támogatandó ingatlanban laknak együtt legalább az egyik szülővel. Ha elváltál és az új pároddal is van közös gyermeketek, akkor is egyszer vagy jogosult. Ha az új párod korábban igénybe vette a támogatást, akkor együttes igénylőként nem vehetitek igénybe, csak te egyedül. Tehát az új párodnak ki kell jelentkeznie az ingatlanból, de a közös gyermeketek maradjon nálad. Tehát a lényeg, hogy egy ember egyszer veheti igénybe a támogatást, de egy ingatlanra többször is jár.

15. Mikor van szükség az egyik szülő lemondó nyilatkozatára?

Akkor, ha mindketten jogosultak lennének a támogatás 50%-ra. Tehát ha külön lakóhelyen vannak bejelentve és mindkettejükkel legalább egy közös gyermekük lakik. Ha az egyik szülő külön lakik, de közös gyermekeik a másikkal élnek, akkor nincs szükség lemondani, hiszen nincs miről lemondani.

16. A gyermekünk az óvoda/iskola miatt át lett jelentve másik ingatlanba.

Ez gyakori helyzet, ilyenkor is az a szabály azonban, hogy legalább az egyik szülőnél legalább az egyik gyermek ott kell, hogy lakjon, akkor ő egyedüli igénylőként igényelheti a támogatást. Ilyenkor, tehát amikor a másik gyermek a másik szülővel lakik máshol, akkor a másik szülőnek le kell mondania a támogatásról. Ezután ő már nem igényelhet sem egyedül, sem egy új házastárssal. Tehát ha egy gyermeketek van és ő máshova van bejelentve, akkor vissza kell jelentenetek és egy évet kell várnotok az igényléssel. A munkálatokat elkezdhetitek, de a támogatás igénylésével várnotok kell.

17. A gyermekem most még csak 24 éves, de a munkálatok befejezéséig betölti a 25. életévét.

Addig kell megigényelnetek a támogatást, amíg 24 éves, utána már nem fog járni, hacsak nincs egy másik, fiatalabb gyermeketek.

18. A gyermekem örökölte a lakást, mi csak haszonélvezők vagyunk.

Amennyiben a gyermeketek nem múlt el 25 éves, igényelhető a támogatás. Tehát a gyermek tulajdonosnak és szüleinek ott kell lakniuk, 50%-ot elérő tulajdonrésszel rendelkezniük és a támogatás igényelhető.

19. Egyéb támogatást is igénybe vennénk, mint pl. Babaváró hitel, CSOK, lakástakarékpénztári megtakarítás.

Ezek nem zárják ki egymást a támogatásból? Nem. A babaváró kölcsönből okos dolog felújítani, hiszen szabad felhasználású, 0%-os kölcsön, és utána még a támogatást is felmarkolhatod. CSOK mellé is igényelheted az otthonfelújítási támogatást, de csak a CSOK-ban el nem számolt munkálatokra. A lakástakarékpéztár sem kizáró ok, hajrá!

20. A nyaraló vagy zártkert, esetleg gazdasági épület támogatható?

A támogatás lakóingatlanra jár. Így zártkert akár támogatható, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként van feltüntetve. Nyaralóra azonban nem jár támogatás, ahogy gazdasági épületre sem, kivéve, ha a lakóingatlannal azonos hrsz-en van feltüntetve.

21. Ha felújítottuk, akkor eladhatjuk?

Igen, semmilyen megkötés nincs. Nem kell ott laknotok, akár eladásra is felújíthatjátok.

Mire és mennyit kaphatok típusú kérdések

22. Az 50-50%-os munkadíj és anyagköltség mit jelent pontosan?

Ez a támogatáson belüli arányt mutatja, nem az összköltségen belülit. Tehát ha van 1,5M Ft munkadíj és 4,5M Ft anyag számlád, akkor is jogosult vagy a 3M Ft támogatásra, hiszen az összköltséged 50%-a lehet a támogatás, ami 3M Ft és ennek a 3M Ft-nak lehet a fele anyag, másik fele munkadíj, ami szintén tud teljesülni. Így a teljes munkadíjat és az anyagöltség egyharmadát kapod vissza. A legegyszerűbb, ha kiszámolod, hogy az összköltség (max. 6M Ft) legalább egynegyedét kiteszi-e a munkadíj és az anyagköltség. Ha igen, akkor biztos, hogy a teljes 50%-os támogatást fogod megkapni. Kalkulátorhoz kis többletinfóhoz a támogatás maximálása érdekében katt ide.

23. Megvennénk a konyhát, burkolólapokat, festéket, de a munkát mi végeznénk el.

Ez mind szép, de ekkor nem kaphattok támogatást, a támogatás felének ui. munkadíjnak kell lennie. Ugyanígy nem működik az sem, ha csak munkadíj számlát nyújtasz be, mert pl. a festő saját névre kérte a festék számláját és egyben, munkadíjként számlázta ki a munkát. Ezekben az esetekben 0 Ft támogatásra leszel jogosult. Használd ezt a kalkulátort, hogy pontosan kiszámold, mennyi támogatást kaphatsz az egyes esetekben.

24. Minden tételt külön részletezni kell az számlákon?

Igen, de azt is elfogadják, ha a számla mellé beadsz egy számlarészletezőt, vagy költségvetést, amit a vállalkozó készített. Az a lényeg, hogy pontosan tudja a hivatal, hogy milyen munkát végzett a vállalkozó és ahhoz milyen anyagokat használt fel és mi mennyibe került. Tehát ha ő vette az anyagot, akkor azt tovább kell számláznia neked és tételesen le kell írnia, mi mennyibe került. Ha több munkát is végez, akkor azt is részleteznie kell, hogy pontosan mit végzett el, a munkadíj megjelölésekkel együtt.

25. Egyéni vállalkozó, adószémos magánszemély vagyok, a vállalkozó ráírta a számlára az adószámomat.

Ebben az esetben meg kell kérni a vállalkozót, hogy sztornózza le a számlát, ui. ez így nem támogatható. A támogatás magánszemélynek jár. Egyes számlázóprogramok a vevő nevének beírásakor automatikusan felismerik az egyéni vállalkozás székhelyét, adószámát és kényelmes ezt kiválasztva gyorsan számlázni, de a támogatás csak magánszemélyként jár. Ragaszkodj ahhoz, hogy csak akkor fizetsz, ha ennek megfelelően állítja ki a számlát.

26. Az anyag szállítása is figyelembe vehető?

Igen, ha az anyagszámlán van feltüntetve és nem külön fuvardíj számlán.

27. Kitől fogadhatok el számlát?

Egyeneságbeli rokontól semmiképp. Tehát sem az igénylő, sem azok testvére, felmenői (szülő, nagyszülő, stb.) és lemenői (gyermek, unoka, stb.) nem lehet sem a vállalkozó, sem a kivitelező cég tagja, alkalmazottja, vezető tisztségviselője. Ezen kívül bármilyen vállalkozótól, aki nem 5%-os ÁFÁ-t fog leszámlázni. Tehát jöhet 0%-os és 27%-os ÁFÁ-s számla is. És igen, KATA-s vállalkozótól is befogadható számla, ha megfelel az előbbi feltételeknek.

28. KATA-s vállalkozó számlája elfogadható?

Gyakori kérdés és igen, elfogadható, ha nem 5%-os ÁFA tartalmú. KATA-s vállalkozónak arra kell figyelnie, hogy célszerű az anyag számlát a megrendelő nevére kérni, de ezt megától is tudni fogja. Ha saját névre kérné, akkor továb kéne számláznia, de ha nem ÁFA körös (általában nem azok), akkor az ÁFA összegét nem igényelheti vissza, ami veszteség neki, ráadásul az évi 12M Ft-ot is hamarabb eléri, ami után jóval magasabb adót kell fizetnie. A lényeg: KATA-s vállalkozó csak munkadíjat számlázzon, anyagszámlát a megrendelő nevére kérje.

29. Napelemes renszeremet bővíteném.

Erre is jár támogatás, nemcsak az új rendszer kiépítésére.

30. A rendelet értelmében a terasz, loggia, előteté építése támogatott. Ha csak felújítom, arra kaphatok támogatás?

Igen. Azok felújítására, korszerűsítésére is jár a támogatás.

31. Milyen bútorokra igényelhető a támogatás?

Konyhabútorraa és beépíthető bútorokra. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon építették be. Szabadon álló bútorokra nem igényelhető támogatás. Pl. ha a gardrobe szobádba bepített bútort készíttetsz egy asztalossal, az elszámoltatható, de ha vásárolsz egy szekrényt és beteszed, akkor nem.

32. Garázs vagy pince felújítására is igényelhető támogatás?

Igen. A rendelet értelmében a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható építési tevékenység. Ebbe beletartozk a garázs, pince vagy egyéb gazdasági épület is, ami ugyanazon a hrsz-en található.

33. Régi kerítés, kapu bontása, elszállítása támogatható?

Igen, ha az új kerítést, kaput építő vállalkozó végzi. Tehát sittszállító vállalkozással nem végeztethető a tevékenység, hacsak nem... Nyilván mint "fővállalkozó", a kapu építő cég elvállalhatja és leszámlázhatja a régi kerítés sittszállítását, majd "alvállalkozóval" elvégeztetheti. A lényeg, hogy neked a fővállalkozótól legyen számlád, amit be tudsz nyújtani.

34. Mikre NEM igényelhető támogatás?

 • szabadon álló bútorokra vagy szabadon álló konyhai gépekre, tehát a mosogatógép is legyen beépíthető, ha támogatást szeretnél rá kapni,
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
 • lakás/épület bővítésére,
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, füvesítésére,
 • műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére, • tároló építésére (csak felújításra igényelhető),
 • mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
 • raklapra, mint anyagköltségre,
 • infraszauna beépítésére,
 • riasztó, kaputelefon beszerelésére
 • központi beépített porszívó gép beszerzésére,
 • tetőtér építésére, beépítésére,
 • a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve fürdőszoba vagy WC,
 • helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
 • kültéri lámpatestre (beltéri világítás támogatható),
 • a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására,
 • új nyílászáró beépítésére (kivéve ha a már korábban meglévő nyílászárót cseréled le),
 • társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
 • a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra, hálózatfejlesztési hozzájárulásra,
 • öntöző-, locsoló rendszerekre,
 • betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére (ha a vállalkozó bérli, akkor ő a nyilván a munkadíj számlához hozzácsapva leszámlázhatja és akkor jár rá a támogatás),
 • társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására,
 • veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására,
 • kerti tó, medence építésére.

35. Milyen dokumentumokat kell benyújtanom az igényléshez?

A friss dokumentációt mindig eléred az Államkincstár honlapján ezen a linken.

36. Hogyan nyújthatom be a kérelmet?

 • Postai úton a Magyar Államkincstárnak címezve (1938 Budapest)
 • Kormányablakban
 • Elektronikusan az epapír szolgáltatáson keresztül. Bejelentkezés (pl. ügyfélkapus adataiddal) után írd be a keresőbe felül, hogy "otthonfelújítás" és nyomj enter-t, vagy kattints a bal oldali menüben a "tulajdon" majd az "ingatlan" menüpontra és keresd ki a "Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" címet és kattints rá. A megnyíló űrlapot töltsd ki és csatold a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött, aláírt dokumentumokat.

Néhány kérdés az otthonfelújítási hitellel kapcsolatban

37. Otthonfelújtási kölcsönt hol igényelhetek?

Bankoknál, és ők adnak felvilágosítást az igénylőkkel szembeni követelményekről is. Banksemleges előszűréshez katt ide.

38. A kölcsön igénylése előtti számlák benyújthatóak?

Igen, ha azok az egyéb követelményeknek megfelelnek.

39. Mi történik, ha felveszem a hitelt és később valamiért mégsem kapom meg a támogatást?

Ha a hitel 25%-át nem éri el a támogatás összege, akkor a teljes hitel piaci kamatozásúvá válik és az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetni.

Vannak még kérdéseid?

További kérdésekre adott válaszokat az Államkincstár dokumentumában találsz, melyet letölthetsz itt. Vagy tedd fel kommentben, vagy a pénzügytudatos zárt facebook csoportunkban.

Ha hitelre van szükséged a felújításhoz, akkor a legegyszerűbb, ha banksemleges, díjmentes tanácsadást kérsz, melyet ide kattintva tehetsz meg. Már létezik 2,36%-os kamatozású hitelkonstrukció is felújításra (2021.03.31-ig igényelhető), amelyhez nem kell igazolni a támogatás tényét, így biztonságosan, szabadon felhasználható összeghez juthatsz. Ha érdekel, katt ide!


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Otthonfelújítási támogatás – GYIK

Krisztián Szűcs

2021-02-22

Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések. Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések 1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor? Mindig […]


Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések.

Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések

1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor?

Mindig az igénylés időpontjában kell megfelelni az előírásoknak. Tehát az egy éves ottlakásnak (ha nem egy éven belül vásároltad az ingatlant), a gyermeked 25 évnél fiatalabb legyen, 1 éves TB jogviszony, stb.

2. Magam után fizetem az egészségbiztosítási járulékot, de nincs munkám.

Ez ugyanaz a helyzet, mint pl. a babaváró hitelnél is, tehát NEM vagy jogosult a támogatásra, mert csak egészségbiztosítási járulékot fizetsz, de nem vagy Tb jogszabály szerint biztosított.

3. GYED-en vagy GYES-en vagyok.

Amennyiben a munkaviszonyod fennáll, akkor jogosult vagy, ellenkező esetben nyilván nem. Hallgatói jogviszony alatti GYED esetén is jogosult vagy.

4. Külföldön dolgozom.

Ha csak egyikőtök dolgozik külföldön és a másikótoknak megvan a hazai jogviszonya és minden egyéb feltételnek megfelel, akkor nem akadály. Ha mindketten külföldön dolgoztok, akkor legalább egyikőtöknek haza kell költöznie a gyerekekkel együtt, olyan ingatlanba, amit most vásároltatok. Ha régebbi az ingatlan, akkor a visszaköltözés után várni kell egy évet az igényléssel (de a munkálatokat el lehet kezdeni). A külföldi tb jogviszony beszámítható a egy éves tb jogviszonyba, ha hitelesített dokumentummal tudod igazolni.

5. TB jogviszony igazolása

Nincs szükség igazolni, ha Mo-on dolgozol, csak nyilatkoznod kell a tb jogviszonyról. Viszont ellenőrizni fogják, ezért érdemes érdeklődni az NEAK-nál (volt OEP), ha nem vagy biztos benne. Külföldi munkaviszony vagy nyugdíj mellett dolgozva viszont szükséges lesz igazolást beszerezni.

6. Honnnan számítódik a kérelem beadásának a 60 napos határideje?

Az utolsó számla kifizetését (nem kiállítását) követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022.dec.31-ig kell beadnod a kérelmet.

7. Az egyes munkálatok között mennyi idő telhet el? Végezhetem több ütemben is a felújítást?

Erre nincs határidő. Tehát elvéheztethetsz egy munkát pl. 2021. márciusában, majd decemberben, és 2022. októberében is, az össz. támogatást ezután is meg fogod kapni, ha a 2022. októberi számla kifizetését követően 60 napon belül beadod a kérelmet.

8. Mi a helyzet, ha elutasították a kérelmet?

Fellebbezni nem tudsz, de újra igényelheted a támogatást. Ha eltelt időközben 60 nap, akkor szükséged lesz még egy akármilyen alacsony értékű munka vagy anyag számlára, hogy ne csússz ki a számla leadási határidőből.

Magával az ingatlannal kapcsolatos kérdések

9. Ki legyen tulajdonos az ingatlanban?

A fő szabály, hogy az igénylőknek összesen 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ez lehet a gyerek, egyik vagy másik szülő, még házasnak sem kell lennetek, de a gyerek közös legyen.

10. Nem oda vagyok bejelentkezve.

Ez nem gond, ha a párod és a gyerekek viszont igen. Ha egyik szülő sincs bejelentkezve a támogatással érintett ingatlanban, akkor nem tudtok támogatást igényelni. Jelentkezzetek be és egy év múlva igényelhetitek a támogatást. Ha viszont a két szülő két különböző ingatlanban van bejelentve és egyik gyermek egyik szülőnél, a másik a másiknál van bejelentve, akkor 50-50%-ban igényelhetik a támogatás, hacsak az egyik szülő le nem mond a másik javára. Ekkor azonban ő már a későbbiekben sem tud igényelni támogatást.

11. Tartózkodási engedély is elég vagy szükséges állandó lakcímmel rendelkeznem?

A támogatás csak akkor igényelhető sikerrel, ha a célingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezel. Ezt a lakcímkártyádon ellenőrizheted.

12. Mikortól számítják az ingatlanszerzést?

Ez kulcskérdés lehet, ui. ha egy éven belül szerezted az ingatlant, akkor nem nézik azt, hogy mióta vagy bejelentve az adott ingatlanba. Az ingatlanszerzés dátuma mindig az ingatlan nyilvántartásba (tulajdoni lap) való bejegyzés napja.

13. Osztatlan közös tulajdonom van.

Használati megosztásra lesz szükséged. Ezt ügyvéddel célszerű intézni, ő ellenjegyzi, így megkaphatod a támogatást. Enélkül nem vagy jogosult.

14. Mozaik családok

Főszabály, hogy közös gyermek után az veheti igénybe a támogatást, akivel a gyermek lakik. Tehát nem lehet megosztva, nem lehet a másik fél a kedvezményezett, csak az, akinél a gyermek lakik és a támogatandó ingatlanban laknak együtt legalább az egyik szülővel. Ha elváltál és az új pároddal is van közös gyermeketek, akkor is egyszer vagy jogosult. Ha az új párod korábban igénybe vette a támogatást, akkor együttes igénylőként nem vehetitek igénybe, csak te egyedül. Tehát az új párodnak ki kell jelentkeznie az ingatlanból, de a közös gyermeketek maradjon nálad. Tehát a lényeg, hogy egy ember egyszer veheti igénybe a támogatást, de egy ingatlanra többször is jár.

15. Mikor van szükség az egyik szülő lemondó nyilatkozatára?

Akkor, ha mindketten jogosultak lennének a támogatás 50%-ra. Tehát ha külön lakóhelyen vannak bejelentve és mindkettejükkel legalább egy közös gyermekük lakik. Ha az egyik szülő külön lakik, de közös gyermekeik a másikkal élnek, akkor nincs szükség lemondani, hiszen nincs miről lemondani.

16. A gyermekünk az óvoda/iskola miatt át lett jelentve másik ingatlanba.

Ez gyakori helyzet, ilyenkor is az a szabály azonban, hogy legalább az egyik szülőnél legalább az egyik gyermek ott kell, hogy lakjon, akkor ő egyedüli igénylőként igényelheti a támogatást. Ilyenkor, tehát amikor a másik gyermek a másik szülővel lakik máshol, akkor a másik szülőnek le kell mondania a támogatásról. Ezután ő már nem igényelhet sem egyedül, sem egy új házastárssal. Tehát ha egy gyermeketek van és ő máshova van bejelentve, akkor vissza kell jelentenetek és egy évet kell várnotok az igényléssel. A munkálatokat elkezdhetitek, de a támogatás igénylésével várnotok kell.

17. A gyermekem most még csak 24 éves, de a munkálatok befejezéséig betölti a 25. életévét.

Addig kell megigényelnetek a támogatást, amíg 24 éves, utána már nem fog járni, hacsak nincs egy másik, fiatalabb gyermeketek.

18. A gyermekem örökölte a lakást, mi csak haszonélvezők vagyunk.

Amennyiben a gyermeketek nem múlt el 25 éves, igényelhető a támogatás. Tehát a gyermek tulajdonosnak és szüleinek ott kell lakniuk, 50%-ot elérő tulajdonrésszel rendelkezniük és a támogatás igényelhető.

19. Egyéb támogatást is igénybe vennénk, mint pl. Babaváró hitel, CSOK, lakástakarékpénztári megtakarítás.

Ezek nem zárják ki egymást a támogatásból? Nem. A babaváró kölcsönből okos dolog felújítani, hiszen szabad felhasználású, 0%-os kölcsön, és utána még a támogatást is felmarkolhatod. CSOK mellé is igényelheted az otthonfelújítási támogatást, de csak a CSOK-ban el nem számolt munkálatokra. A lakástakarékpéztár sem kizáró ok, hajrá!

20. A nyaraló vagy zártkert, esetleg gazdasági épület támogatható?

A támogatás lakóingatlanra jár. Így zártkert akár támogatható, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként van feltüntetve. Nyaralóra azonban nem jár támogatás, ahogy gazdasági épületre sem, kivéve, ha a lakóingatlannal azonos hrsz-en van feltüntetve.

21. Ha felújítottuk, akkor eladhatjuk?

Igen, semmilyen megkötés nincs. Nem kell ott laknotok, akár eladásra is felújíthatjátok.

Mire és mennyit kaphatok típusú kérdések

22. Az 50-50%-os munkadíj és anyagköltség mit jelent pontosan?

Ez a támogatáson belüli arányt mutatja, nem az összköltségen belülit. Tehát ha van 1,5M Ft munkadíj és 4,5M Ft anyag számlád, akkor is jogosult vagy a 3M Ft támogatásra, hiszen az összköltséged 50%-a lehet a támogatás, ami 3M Ft és ennek a 3M Ft-nak lehet a fele anyag, másik fele munkadíj, ami szintén tud teljesülni. Így a teljes munkadíjat és az anyagöltség egyharmadát kapod vissza. A legegyszerűbb, ha kiszámolod, hogy az összköltség (max. 6M Ft) legalább egynegyedét kiteszi-e a munkadíj és az anyagköltség. Ha igen, akkor biztos, hogy a teljes 50%-os támogatást fogod megkapni. Kalkulátorhoz kis többletinfóhoz a támogatás maximálása érdekében katt ide.

23. Megvennénk a konyhát, burkolólapokat, festéket, de a munkát mi végeznénk el.

Ez mind szép, de ekkor nem kaphattok támogatást, a támogatás felének ui. munkadíjnak kell lennie. Ugyanígy nem működik az sem, ha csak munkadíj számlát nyújtasz be, mert pl. a festő saját névre kérte a festék számláját és egyben, munkadíjként számlázta ki a munkát. Ezekben az esetekben 0 Ft támogatásra leszel jogosult. Használd ezt a kalkulátort, hogy pontosan kiszámold, mennyi támogatást kaphatsz az egyes esetekben.

24. Minden tételt külön részletezni kell az számlákon?

Igen, de azt is elfogadják, ha a számla mellé beadsz egy számlarészletezőt, vagy költségvetést, amit a vállalkozó készített. Az a lényeg, hogy pontosan tudja a hivatal, hogy milyen munkát végzett a vállalkozó és ahhoz milyen anyagokat használt fel és mi mennyibe került. Tehát ha ő vette az anyagot, akkor azt tovább kell számláznia neked és tételesen le kell írnia, mi mennyibe került. Ha több munkát is végez, akkor azt is részleteznie kell, hogy pontosan mit végzett el, a munkadíj megjelölésekkel együtt.

25. Egyéni vállalkozó, adószémos magánszemély vagyok, a vállalkozó ráírta a számlára az adószámomat.

Ebben az esetben meg kell kérni a vállalkozót, hogy sztornózza le a számlát, ui. ez így nem támogatható. A támogatás magánszemélynek jár. Egyes számlázóprogramok a vevő nevének beírásakor automatikusan felismerik az egyéni vállalkozás székhelyét, adószámát és kényelmes ezt kiválasztva gyorsan számlázni, de a támogatás csak magánszemélyként jár. Ragaszkodj ahhoz, hogy csak akkor fizetsz, ha ennek megfelelően állítja ki a számlát.

26. Az anyag szállítása is figyelembe vehető?

Igen, ha az anyagszámlán van feltüntetve és nem külön fuvardíj számlán.

27. Kitől fogadhatok el számlát?

Egyeneságbeli rokontól semmiképp. Tehát sem az igénylő, sem azok testvére, felmenői (szülő, nagyszülő, stb.) és lemenői (gyermek, unoka, stb.) nem lehet sem a vállalkozó, sem a kivitelező cég tagja, alkalmazottja, vezető tisztségviselője. Ezen kívül bármilyen vállalkozótól, aki nem 5%-os ÁFÁ-t fog leszámlázni. Tehát jöhet 0%-os és 27%-os ÁFÁ-s számla is. És igen, KATA-s vállalkozótól is befogadható számla, ha megfelel az előbbi feltételeknek.

28. KATA-s vállalkozó számlája elfogadható?

Gyakori kérdés és igen, elfogadható, ha nem 5%-os ÁFA tartalmú. KATA-s vállalkozónak arra kell figyelnie, hogy célszerű az anyag számlát a megrendelő nevére kérni, de ezt megától is tudni fogja. Ha saját névre kérné, akkor továb kéne számláznia, de ha nem ÁFA körös (általában nem azok), akkor az ÁFA összegét nem igényelheti vissza, ami veszteség neki, ráadásul az évi 12M Ft-ot is hamarabb eléri, ami után jóval magasabb adót kell fizetnie. A lényeg: KATA-s vállalkozó csak munkadíjat számlázzon, anyagszámlát a megrendelő nevére kérje.

29. Napelemes renszeremet bővíteném.

Erre is jár támogatás, nemcsak az új rendszer kiépítésére.

30. A rendelet értelmében a terasz, loggia, előteté építése támogatott. Ha csak felújítom, arra kaphatok támogatás?

Igen. Azok felújítására, korszerűsítésére is jár a támogatás.

31. Milyen bútorokra igényelhető a támogatás?

Konyhabútorraa és beépíthető bútorokra. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon építették be. Szabadon álló bútorokra nem igényelhető támogatás. Pl. ha a gardrobe szobádba bepített bútort készíttetsz egy asztalossal, az elszámoltatható, de ha vásárolsz egy szekrényt és beteszed, akkor nem.

32. Garázs vagy pince felújítására is igényelhető támogatás?

Igen. A rendelet értelmében a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható építési tevékenység. Ebbe beletartozk a garázs, pince vagy egyéb gazdasági épület is, ami ugyanazon a hrsz-en található.

33. Régi kerítés, kapu bontása, elszállítása támogatható?

Igen, ha az új kerítést, kaput építő vállalkozó végzi. Tehát sittszállító vállalkozással nem végeztethető a tevékenység, hacsak nem... Nyilván mint "fővállalkozó", a kapu építő cég elvállalhatja és leszámlázhatja a régi kerítés sittszállítását, majd "alvállalkozóval" elvégeztetheti. A lényeg, hogy neked a fővállalkozótól legyen számlád, amit be tudsz nyújtani.

34. Mikre NEM igényelhető támogatás?

 • szabadon álló bútorokra vagy szabadon álló konyhai gépekre, tehát a mosogatógép is legyen beépíthető, ha támogatást szeretnél rá kapni,
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
 • lakás/épület bővítésére,
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, füvesítésére,
 • műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére, • tároló építésére (csak felújításra igényelhető),
 • mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
 • raklapra, mint anyagköltségre,
 • infraszauna beépítésére,
 • riasztó, kaputelefon beszerelésére
 • központi beépített porszívó gép beszerzésére,
 • tetőtér építésére, beépítésére,
 • a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve fürdőszoba vagy WC,
 • helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
 • kültéri lámpatestre (beltéri világítás támogatható),
 • a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására,
 • új nyílászáró beépítésére (kivéve ha a már korábban meglévő nyílászárót cseréled le),
 • társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
 • a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra, hálózatfejlesztési hozzájárulásra,
 • öntöző-, locsoló rendszerekre,
 • betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére (ha a vállalkozó bérli, akkor ő a nyilván a munkadíj számlához hozzácsapva leszámlázhatja és akkor jár rá a támogatás),
 • társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására,
 • veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására,
 • kerti tó, medence építésére.

35. Milyen dokumentumokat kell benyújtanom az igényléshez?

A friss dokumentációt mindig eléred az Államkincstár honlapján ezen a linken.

36. Hogyan nyújthatom be a kérelmet?

 • Postai úton a Magyar Államkincstárnak címezve (1938 Budapest)
 • Kormányablakban
 • Elektronikusan az epapír szolgáltatáson keresztül. Bejelentkezés (pl. ügyfélkapus adataiddal) után írd be a keresőbe felül, hogy "otthonfelújítás" és nyomj enter-t, vagy kattints a bal oldali menüben a "tulajdon" majd az "ingatlan" menüpontra és keresd ki a "Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" címet és kattints rá. A megnyíló űrlapot töltsd ki és csatold a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött, aláírt dokumentumokat.

Néhány kérdés az otthonfelújítási hitellel kapcsolatban

37. Otthonfelújtási kölcsönt hol igényelhetek?

Bankoknál, és ők adnak felvilágosítást az igénylőkkel szembeni követelményekről is. Banksemleges előszűréshez katt ide.

38. A kölcsön igénylése előtti számlák benyújthatóak?

Igen, ha azok az egyéb követelményeknek megfelelnek.

39. Mi történik, ha felveszem a hitelt és később valamiért mégsem kapom meg a támogatást?

Ha a hitel 25%-át nem éri el a támogatás összege, akkor a teljes hitel piaci kamatozásúvá válik és az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetni.

Vannak még kérdéseid?

További kérdésekre adott válaszokat az Államkincstár dokumentumában találsz, melyet letölthetsz itt. Vagy tedd fel kommentben, vagy a pénzügytudatos zárt facebook csoportunkban.

Ha hitelre van szükséged a felújításhoz, akkor a legegyszerűbb, ha banksemleges, díjmentes tanácsadást kérsz, melyet ide kattintva tehetsz meg. Már létezik 2,36%-os kamatozású hitelkonstrukció is felújításra (2021.03.31-ig igényelhető), amelyhez nem kell igazolni a támogatás tényét, így biztonságosan, szabadon felhasználható összeghez juthatsz. Ha érdekel, katt ide!


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Otthonfelújítási támogatás – GYIK

Krisztián Szűcs

2021-02-22

Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések. Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések 1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor? Mindig […]


Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések.

Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések

1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor?

Mindig az igénylés időpontjában kell megfelelni az előírásoknak. Tehát az egy éves ottlakásnak (ha nem egy éven belül vásároltad az ingatlant), a gyermeked 25 évnél fiatalabb legyen, 1 éves TB jogviszony, stb.

2. Magam után fizetem az egészségbiztosítási járulékot, de nincs munkám.

Ez ugyanaz a helyzet, mint pl. a babaváró hitelnél is, tehát NEM vagy jogosult a támogatásra, mert csak egészségbiztosítási járulékot fizetsz, de nem vagy Tb jogszabály szerint biztosított.

3. GYED-en vagy GYES-en vagyok.

Amennyiben a munkaviszonyod fennáll, akkor jogosult vagy, ellenkező esetben nyilván nem. Hallgatói jogviszony alatti GYED esetén is jogosult vagy.

4. Külföldön dolgozom.

Ha csak egyikőtök dolgozik külföldön és a másikótoknak megvan a hazai jogviszonya és minden egyéb feltételnek megfelel, akkor nem akadály. Ha mindketten külföldön dolgoztok, akkor legalább egyikőtöknek haza kell költöznie a gyerekekkel együtt, olyan ingatlanba, amit most vásároltatok. Ha régebbi az ingatlan, akkor a visszaköltözés után várni kell egy évet az igényléssel (de a munkálatokat el lehet kezdeni). A külföldi tb jogviszony beszámítható a egy éves tb jogviszonyba, ha hitelesített dokumentummal tudod igazolni.

5. TB jogviszony igazolása

Nincs szükség igazolni, ha Mo-on dolgozol, csak nyilatkoznod kell a tb jogviszonyról. Viszont ellenőrizni fogják, ezért érdemes érdeklődni az NEAK-nál (volt OEP), ha nem vagy biztos benne. Külföldi munkaviszony vagy nyugdíj mellett dolgozva viszont szükséges lesz igazolást beszerezni.

6. Honnnan számítódik a kérelem beadásának a 60 napos határideje?

Az utolsó számla kifizetését (nem kiállítását) követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022.dec.31-ig kell beadnod a kérelmet.

7. Az egyes munkálatok között mennyi idő telhet el? Végezhetem több ütemben is a felújítást?

Erre nincs határidő. Tehát elvéheztethetsz egy munkát pl. 2021. márciusában, majd decemberben, és 2022. októberében is, az össz. támogatást ezután is meg fogod kapni, ha a 2022. októberi számla kifizetését követően 60 napon belül beadod a kérelmet.

8. Mi a helyzet, ha elutasították a kérelmet?

Fellebbezni nem tudsz, de újra igényelheted a támogatást. Ha eltelt időközben 60 nap, akkor szükséged lesz még egy akármilyen alacsony értékű munka vagy anyag számlára, hogy ne csússz ki a számla leadási határidőből.

Magával az ingatlannal kapcsolatos kérdések

9. Ki legyen tulajdonos az ingatlanban?

A fő szabály, hogy az igénylőknek összesen 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ez lehet a gyerek, egyik vagy másik szülő, még házasnak sem kell lennetek, de a gyerek közös legyen.

10. Nem oda vagyok bejelentkezve.

Ez nem gond, ha a párod és a gyerekek viszont igen. Ha egyik szülő sincs bejelentkezve a támogatással érintett ingatlanban, akkor nem tudtok támogatást igényelni. Jelentkezzetek be és egy év múlva igényelhetitek a támogatást. Ha viszont a két szülő két különböző ingatlanban van bejelentve és egyik gyermek egyik szülőnél, a másik a másiknál van bejelentve, akkor 50-50%-ban igényelhetik a támogatás, hacsak az egyik szülő le nem mond a másik javára. Ekkor azonban ő már a későbbiekben sem tud igényelni támogatást.

11. Tartózkodási engedély is elég vagy szükséges állandó lakcímmel rendelkeznem?

A támogatás csak akkor igényelhető sikerrel, ha a célingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezel. Ezt a lakcímkártyádon ellenőrizheted.

12. Mikortól számítják az ingatlanszerzést?

Ez kulcskérdés lehet, ui. ha egy éven belül szerezted az ingatlant, akkor nem nézik azt, hogy mióta vagy bejelentve az adott ingatlanba. Az ingatlanszerzés dátuma mindig az ingatlan nyilvántartásba (tulajdoni lap) való bejegyzés napja.

13. Osztatlan közös tulajdonom van.

Használati megosztásra lesz szükséged. Ezt ügyvéddel célszerű intézni, ő ellenjegyzi, így megkaphatod a támogatást. Enélkül nem vagy jogosult.

14. Mozaik családok

Főszabály, hogy közös gyermek után az veheti igénybe a támogatást, akivel a gyermek lakik. Tehát nem lehet megosztva, nem lehet a másik fél a kedvezményezett, csak az, akinél a gyermek lakik és a támogatandó ingatlanban laknak együtt legalább az egyik szülővel. Ha elváltál és az új pároddal is van közös gyermeketek, akkor is egyszer vagy jogosult. Ha az új párod korábban igénybe vette a támogatást, akkor együttes igénylőként nem vehetitek igénybe, csak te egyedül. Tehát az új párodnak ki kell jelentkeznie az ingatlanból, de a közös gyermeketek maradjon nálad. Tehát a lényeg, hogy egy ember egyszer veheti igénybe a támogatást, de egy ingatlanra többször is jár.

15. Mikor van szükség az egyik szülő lemondó nyilatkozatára?

Akkor, ha mindketten jogosultak lennének a támogatás 50%-ra. Tehát ha külön lakóhelyen vannak bejelentve és mindkettejükkel legalább egy közös gyermekük lakik. Ha az egyik szülő külön lakik, de közös gyermekeik a másikkal élnek, akkor nincs szükség lemondani, hiszen nincs miről lemondani.

16. A gyermekünk az óvoda/iskola miatt át lett jelentve másik ingatlanba.

Ez gyakori helyzet, ilyenkor is az a szabály azonban, hogy legalább az egyik szülőnél legalább az egyik gyermek ott kell, hogy lakjon, akkor ő egyedüli igénylőként igényelheti a támogatást. Ilyenkor, tehát amikor a másik gyermek a másik szülővel lakik máshol, akkor a másik szülőnek le kell mondania a támogatásról. Ezután ő már nem igényelhet sem egyedül, sem egy új házastárssal. Tehát ha egy gyermeketek van és ő máshova van bejelentve, akkor vissza kell jelentenetek és egy évet kell várnotok az igényléssel. A munkálatokat elkezdhetitek, de a támogatás igénylésével várnotok kell.

17. A gyermekem most még csak 24 éves, de a munkálatok befejezéséig betölti a 25. életévét.

Addig kell megigényelnetek a támogatást, amíg 24 éves, utána már nem fog járni, hacsak nincs egy másik, fiatalabb gyermeketek.

18. A gyermekem örökölte a lakást, mi csak haszonélvezők vagyunk.

Amennyiben a gyermeketek nem múlt el 25 éves, igényelhető a támogatás. Tehát a gyermek tulajdonosnak és szüleinek ott kell lakniuk, 50%-ot elérő tulajdonrésszel rendelkezniük és a támogatás igényelhető.

19. Egyéb támogatást is igénybe vennénk, mint pl. Babaváró hitel, CSOK, lakástakarékpénztári megtakarítás.

Ezek nem zárják ki egymást a támogatásból? Nem. A babaváró kölcsönből okos dolog felújítani, hiszen szabad felhasználású, 0%-os kölcsön, és utána még a támogatást is felmarkolhatod. CSOK mellé is igényelheted az otthonfelújítási támogatást, de csak a CSOK-ban el nem számolt munkálatokra. A lakástakarékpéztár sem kizáró ok, hajrá!

20. A nyaraló vagy zártkert, esetleg gazdasági épület támogatható?

A támogatás lakóingatlanra jár. Így zártkert akár támogatható, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként van feltüntetve. Nyaralóra azonban nem jár támogatás, ahogy gazdasági épületre sem, kivéve, ha a lakóingatlannal azonos hrsz-en van feltüntetve.

21. Ha felújítottuk, akkor eladhatjuk?

Igen, semmilyen megkötés nincs. Nem kell ott laknotok, akár eladásra is felújíthatjátok.

Mire és mennyit kaphatok típusú kérdések

22. Az 50-50%-os munkadíj és anyagköltség mit jelent pontosan?

Ez a támogatáson belüli arányt mutatja, nem az összköltségen belülit. Tehát ha van 1,5M Ft munkadíj és 4,5M Ft anyag számlád, akkor is jogosult vagy a 3M Ft támogatásra, hiszen az összköltséged 50%-a lehet a támogatás, ami 3M Ft és ennek a 3M Ft-nak lehet a fele anyag, másik fele munkadíj, ami szintén tud teljesülni. Így a teljes munkadíjat és az anyagöltség egyharmadát kapod vissza. A legegyszerűbb, ha kiszámolod, hogy az összköltség (max. 6M Ft) legalább egynegyedét kiteszi-e a munkadíj és az anyagköltség. Ha igen, akkor biztos, hogy a teljes 50%-os támogatást fogod megkapni. Kalkulátorhoz kis többletinfóhoz a támogatás maximálása érdekében katt ide.

23. Megvennénk a konyhát, burkolólapokat, festéket, de a munkát mi végeznénk el.

Ez mind szép, de ekkor nem kaphattok támogatást, a támogatás felének ui. munkadíjnak kell lennie. Ugyanígy nem működik az sem, ha csak munkadíj számlát nyújtasz be, mert pl. a festő saját névre kérte a festék számláját és egyben, munkadíjként számlázta ki a munkát. Ezekben az esetekben 0 Ft támogatásra leszel jogosult. Használd ezt a kalkulátort, hogy pontosan kiszámold, mennyi támogatást kaphatsz az egyes esetekben.

24. Minden tételt külön részletezni kell az számlákon?

Igen, de azt is elfogadják, ha a számla mellé beadsz egy számlarészletezőt, vagy költségvetést, amit a vállalkozó készített. Az a lényeg, hogy pontosan tudja a hivatal, hogy milyen munkát végzett a vállalkozó és ahhoz milyen anyagokat használt fel és mi mennyibe került. Tehát ha ő vette az anyagot, akkor azt tovább kell számláznia neked és tételesen le kell írnia, mi mennyibe került. Ha több munkát is végez, akkor azt is részleteznie kell, hogy pontosan mit végzett el, a munkadíj megjelölésekkel együtt.

25. Egyéni vállalkozó, adószémos magánszemély vagyok, a vállalkozó ráírta a számlára az adószámomat.

Ebben az esetben meg kell kérni a vállalkozót, hogy sztornózza le a számlát, ui. ez így nem támogatható. A támogatás magánszemélynek jár. Egyes számlázóprogramok a vevő nevének beírásakor automatikusan felismerik az egyéni vállalkozás székhelyét, adószámát és kényelmes ezt kiválasztva gyorsan számlázni, de a támogatás csak magánszemélyként jár. Ragaszkodj ahhoz, hogy csak akkor fizetsz, ha ennek megfelelően állítja ki a számlát.

26. Az anyag szállítása is figyelembe vehető?

Igen, ha az anyagszámlán van feltüntetve és nem külön fuvardíj számlán.

27. Kitől fogadhatok el számlát?

Egyeneságbeli rokontól semmiképp. Tehát sem az igénylő, sem azok testvére, felmenői (szülő, nagyszülő, stb.) és lemenői (gyermek, unoka, stb.) nem lehet sem a vállalkozó, sem a kivitelező cég tagja, alkalmazottja, vezető tisztségviselője. Ezen kívül bármilyen vállalkozótól, aki nem 5%-os ÁFÁ-t fog leszámlázni. Tehát jöhet 0%-os és 27%-os ÁFÁ-s számla is. És igen, KATA-s vállalkozótól is befogadható számla, ha megfelel az előbbi feltételeknek.

28. KATA-s vállalkozó számlája elfogadható?

Gyakori kérdés és igen, elfogadható, ha nem 5%-os ÁFA tartalmú. KATA-s vállalkozónak arra kell figyelnie, hogy célszerű az anyag számlát a megrendelő nevére kérni, de ezt megától is tudni fogja. Ha saját névre kérné, akkor továb kéne számláznia, de ha nem ÁFA körös (általában nem azok), akkor az ÁFA összegét nem igényelheti vissza, ami veszteség neki, ráadásul az évi 12M Ft-ot is hamarabb eléri, ami után jóval magasabb adót kell fizetnie. A lényeg: KATA-s vállalkozó csak munkadíjat számlázzon, anyagszámlát a megrendelő nevére kérje.

29. Napelemes renszeremet bővíteném.

Erre is jár támogatás, nemcsak az új rendszer kiépítésére.

30. A rendelet értelmében a terasz, loggia, előteté építése támogatott. Ha csak felújítom, arra kaphatok támogatás?

Igen. Azok felújítására, korszerűsítésére is jár a támogatás.

31. Milyen bútorokra igényelhető a támogatás?

Konyhabútorraa és beépíthető bútorokra. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon építették be. Szabadon álló bútorokra nem igényelhető támogatás. Pl. ha a gardrobe szobádba bepített bútort készíttetsz egy asztalossal, az elszámoltatható, de ha vásárolsz egy szekrényt és beteszed, akkor nem.

32. Garázs vagy pince felújítására is igényelhető támogatás?

Igen. A rendelet értelmében a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható építési tevékenység. Ebbe beletartozk a garázs, pince vagy egyéb gazdasági épület is, ami ugyanazon a hrsz-en található.

33. Régi kerítés, kapu bontása, elszállítása támogatható?

Igen, ha az új kerítést, kaput építő vállalkozó végzi. Tehát sittszállító vállalkozással nem végeztethető a tevékenység, hacsak nem... Nyilván mint "fővállalkozó", a kapu építő cég elvállalhatja és leszámlázhatja a régi kerítés sittszállítását, majd "alvállalkozóval" elvégeztetheti. A lényeg, hogy neked a fővállalkozótól legyen számlád, amit be tudsz nyújtani.

34. Mikre NEM igényelhető támogatás?

 • szabadon álló bútorokra vagy szabadon álló konyhai gépekre, tehát a mosogatógép is legyen beépíthető, ha támogatást szeretnél rá kapni,
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
 • lakás/épület bővítésére,
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, füvesítésére,
 • műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére, • tároló építésére (csak felújításra igényelhető),
 • mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
 • raklapra, mint anyagköltségre,
 • infraszauna beépítésére,
 • riasztó, kaputelefon beszerelésére
 • központi beépített porszívó gép beszerzésére,
 • tetőtér építésére, beépítésére,
 • a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve fürdőszoba vagy WC,
 • helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
 • kültéri lámpatestre (beltéri világítás támogatható),
 • a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására,
 • új nyílászáró beépítésére (kivéve ha a már korábban meglévő nyílászárót cseréled le),
 • társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
 • a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra, hálózatfejlesztési hozzájárulásra,
 • öntöző-, locsoló rendszerekre,
 • betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére (ha a vállalkozó bérli, akkor ő a nyilván a munkadíj számlához hozzácsapva leszámlázhatja és akkor jár rá a támogatás),
 • társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására,
 • veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására,
 • kerti tó, medence építésére.

35. Milyen dokumentumokat kell benyújtanom az igényléshez?

A friss dokumentációt mindig eléred az Államkincstár honlapján ezen a linken.

36. Hogyan nyújthatom be a kérelmet?

 • Postai úton a Magyar Államkincstárnak címezve (1938 Budapest)
 • Kormányablakban
 • Elektronikusan az epapír szolgáltatáson keresztül. Bejelentkezés (pl. ügyfélkapus adataiddal) után írd be a keresőbe felül, hogy "otthonfelújítás" és nyomj enter-t, vagy kattints a bal oldali menüben a "tulajdon" majd az "ingatlan" menüpontra és keresd ki a "Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" címet és kattints rá. A megnyíló űrlapot töltsd ki és csatold a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött, aláírt dokumentumokat.

Néhány kérdés az otthonfelújítási hitellel kapcsolatban

37. Otthonfelújtási kölcsönt hol igényelhetek?

Bankoknál, és ők adnak felvilágosítást az igénylőkkel szembeni követelményekről is. Banksemleges előszűréshez katt ide.

38. A kölcsön igénylése előtti számlák benyújthatóak?

Igen, ha azok az egyéb követelményeknek megfelelnek.

39. Mi történik, ha felveszem a hitelt és később valamiért mégsem kapom meg a támogatást?

Ha a hitel 25%-át nem éri el a támogatás összege, akkor a teljes hitel piaci kamatozásúvá válik és az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetni.

Vannak még kérdéseid?

További kérdésekre adott válaszokat az Államkincstár dokumentumában találsz, melyet letölthetsz itt. Vagy tedd fel kommentben, vagy a pénzügytudatos zárt facebook csoportunkban.

Ha hitelre van szükséged a felújításhoz, akkor a legegyszerűbb, ha banksemleges, díjmentes tanácsadást kérsz, melyet ide kattintva tehetsz meg. Már létezik 2,36%-os kamatozású hitelkonstrukció is felújításra (2021.03.31-ig igényelhető), amelyhez nem kell igazolni a támogatás tényét, így biztonságosan, szabadon felhasználható összeghez juthatsz. Ha érdekel, katt ide!


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Otthonfelújítási támogatás – GYIK

Krisztián Szűcs

2021-02-22

Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések. Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések 1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor? Mindig […]


Egyre sorjáznak a kérdések az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Rendesen megmozgatta a lakosság fantáziáját, talán a Tiédet is. De számos nem mindenki számára egyértelmű részlet van a szabályozásban, ezeket válaszolom meg, jöjjenek tehát az ún. gyakran ismételt kérdések.

Jogosult vagyok-e a támogatásra? - típusú kérdések

1. Mikor vizsgálják a jogosultságot? A felújítás kezdetekor vagy igényléskor?

Mindig az igénylés időpontjában kell megfelelni az előírásoknak. Tehát az egy éves ottlakásnak (ha nem egy éven belül vásároltad az ingatlant), a gyermeked 25 évnél fiatalabb legyen, 1 éves TB jogviszony, stb.

2. Magam után fizetem az egészségbiztosítási járulékot, de nincs munkám.

Ez ugyanaz a helyzet, mint pl. a babaváró hitelnél is, tehát NEM vagy jogosult a támogatásra, mert csak egészségbiztosítási járulékot fizetsz, de nem vagy Tb jogszabály szerint biztosított.

3. GYED-en vagy GYES-en vagyok.

Amennyiben a munkaviszonyod fennáll, akkor jogosult vagy, ellenkező esetben nyilván nem. Hallgatói jogviszony alatti GYED esetén is jogosult vagy.

4. Külföldön dolgozom.

Ha csak egyikőtök dolgozik külföldön és a másikótoknak megvan a hazai jogviszonya és minden egyéb feltételnek megfelel, akkor nem akadály. Ha mindketten külföldön dolgoztok, akkor legalább egyikőtöknek haza kell költöznie a gyerekekkel együtt, olyan ingatlanba, amit most vásároltatok. Ha régebbi az ingatlan, akkor a visszaköltözés után várni kell egy évet az igényléssel (de a munkálatokat el lehet kezdeni). A külföldi tb jogviszony beszámítható a egy éves tb jogviszonyba, ha hitelesített dokumentummal tudod igazolni.

5. TB jogviszony igazolása

Nincs szükség igazolni, ha Mo-on dolgozol, csak nyilatkoznod kell a tb jogviszonyról. Viszont ellenőrizni fogják, ezért érdemes érdeklődni az NEAK-nál (volt OEP), ha nem vagy biztos benne. Külföldi munkaviszony vagy nyugdíj mellett dolgozva viszont szükséges lesz igazolást beszerezni.

6. Honnnan számítódik a kérelem beadásának a 60 napos határideje?

Az utolsó számla kifizetését (nem kiállítását) követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022.dec.31-ig kell beadnod a kérelmet.

7. Az egyes munkálatok között mennyi idő telhet el? Végezhetem több ütemben is a felújítást?

Erre nincs határidő. Tehát elvéheztethetsz egy munkát pl. 2021. márciusában, majd decemberben, és 2022. októberében is, az össz. támogatást ezután is meg fogod kapni, ha a 2022. októberi számla kifizetését követően 60 napon belül beadod a kérelmet.

8. Mi a helyzet, ha elutasították a kérelmet?

Fellebbezni nem tudsz, de újra igényelheted a támogatást. Ha eltelt időközben 60 nap, akkor szükséged lesz még egy akármilyen alacsony értékű munka vagy anyag számlára, hogy ne csússz ki a számla leadási határidőből.

Magával az ingatlannal kapcsolatos kérdések

9. Ki legyen tulajdonos az ingatlanban?

A fő szabály, hogy az igénylőknek összesen 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ez lehet a gyerek, egyik vagy másik szülő, még házasnak sem kell lennetek, de a gyerek közös legyen.

10. Nem oda vagyok bejelentkezve.

Ez nem gond, ha a párod és a gyerekek viszont igen. Ha egyik szülő sincs bejelentkezve a támogatással érintett ingatlanban, akkor nem tudtok támogatást igényelni. Jelentkezzetek be és egy év múlva igényelhetitek a támogatást. Ha viszont a két szülő két különböző ingatlanban van bejelentve és egyik gyermek egyik szülőnél, a másik a másiknál van bejelentve, akkor 50-50%-ban igényelhetik a támogatás, hacsak az egyik szülő le nem mond a másik javára. Ekkor azonban ő már a későbbiekben sem tud igényelni támogatást.

11. Tartózkodási engedély is elég vagy szükséges állandó lakcímmel rendelkeznem?

A támogatás csak akkor igényelhető sikerrel, ha a célingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezel. Ezt a lakcímkártyádon ellenőrizheted.

12. Mikortól számítják az ingatlanszerzést?

Ez kulcskérdés lehet, ui. ha egy éven belül szerezted az ingatlant, akkor nem nézik azt, hogy mióta vagy bejelentve az adott ingatlanba. Az ingatlanszerzés dátuma mindig az ingatlan nyilvántartásba (tulajdoni lap) való bejegyzés napja.

13. Osztatlan közös tulajdonom van.

Használati megosztásra lesz szükséged. Ezt ügyvéddel célszerű intézni, ő ellenjegyzi, így megkaphatod a támogatást. Enélkül nem vagy jogosult.

14. Mozaik családok

Főszabály, hogy közös gyermek után az veheti igénybe a támogatást, akivel a gyermek lakik. Tehát nem lehet megosztva, nem lehet a másik fél a kedvezményezett, csak az, akinél a gyermek lakik és a támogatandó ingatlanban laknak együtt legalább az egyik szülővel. Ha elváltál és az új pároddal is van közös gyermeketek, akkor is egyszer vagy jogosult. Ha az új párod korábban igénybe vette a támogatást, akkor együttes igénylőként nem vehetitek igénybe, csak te egyedül. Tehát az új párodnak ki kell jelentkeznie az ingatlanból, de a közös gyermeketek maradjon nálad. Tehát a lényeg, hogy egy ember egyszer veheti igénybe a támogatást, de egy ingatlanra többször is jár.

15. Mikor van szükség az egyik szülő lemondó nyilatkozatára?

Akkor, ha mindketten jogosultak lennének a támogatás 50%-ra. Tehát ha külön lakóhelyen vannak bejelentve és mindkettejükkel legalább egy közös gyermekük lakik. Ha az egyik szülő külön lakik, de közös gyermekeik a másikkal élnek, akkor nincs szükség lemondani, hiszen nincs miről lemondani.

16. A gyermekünk az óvoda/iskola miatt át lett jelentve másik ingatlanba.

Ez gyakori helyzet, ilyenkor is az a szabály azonban, hogy legalább az egyik szülőnél legalább az egyik gyermek ott kell, hogy lakjon, akkor ő egyedüli igénylőként igényelheti a támogatást. Ilyenkor, tehát amikor a másik gyermek a másik szülővel lakik máshol, akkor a másik szülőnek le kell mondania a támogatásról. Ezután ő már nem igényelhet sem egyedül, sem egy új házastárssal. Tehát ha egy gyermeketek van és ő máshova van bejelentve, akkor vissza kell jelentenetek és egy évet kell várnotok az igényléssel. A munkálatokat elkezdhetitek, de a támogatás igénylésével várnotok kell.

17. A gyermekem most még csak 24 éves, de a munkálatok befejezéséig betölti a 25. életévét.

Addig kell megigényelnetek a támogatást, amíg 24 éves, utána már nem fog járni, hacsak nincs egy másik, fiatalabb gyermeketek.

18. A gyermekem örökölte a lakást, mi csak haszonélvezők vagyunk.

Amennyiben a gyermeketek nem múlt el 25 éves, igényelhető a támogatás. Tehát a gyermek tulajdonosnak és szüleinek ott kell lakniuk, 50%-ot elérő tulajdonrésszel rendelkezniük és a támogatás igényelhető.

19. Egyéb támogatást is igénybe vennénk, mint pl. Babaváró hitel, CSOK, lakástakarékpénztári megtakarítás.

Ezek nem zárják ki egymást a támogatásból? Nem. A babaváró kölcsönből okos dolog felújítani, hiszen szabad felhasználású, 0%-os kölcsön, és utána még a támogatást is felmarkolhatod. CSOK mellé is igényelheted az otthonfelújítási támogatást, de csak a CSOK-ban el nem számolt munkálatokra. A lakástakarékpéztár sem kizáró ok, hajrá!

20. A nyaraló vagy zártkert, esetleg gazdasági épület támogatható?

A támogatás lakóingatlanra jár. Így zártkert akár támogatható, ha a tulajdoni lapon lakóingatlanként van feltüntetve. Nyaralóra azonban nem jár támogatás, ahogy gazdasági épületre sem, kivéve, ha a lakóingatlannal azonos hrsz-en van feltüntetve.

21. Ha felújítottuk, akkor eladhatjuk?

Igen, semmilyen megkötés nincs. Nem kell ott laknotok, akár eladásra is felújíthatjátok.

Mire és mennyit kaphatok típusú kérdések

22. Az 50-50%-os munkadíj és anyagköltség mit jelent pontosan?

Ez a támogatáson belüli arányt mutatja, nem az összköltségen belülit. Tehát ha van 1,5M Ft munkadíj és 4,5M Ft anyag számlád, akkor is jogosult vagy a 3M Ft támogatásra, hiszen az összköltséged 50%-a lehet a támogatás, ami 3M Ft és ennek a 3M Ft-nak lehet a fele anyag, másik fele munkadíj, ami szintén tud teljesülni. Így a teljes munkadíjat és az anyagöltség egyharmadát kapod vissza. A legegyszerűbb, ha kiszámolod, hogy az összköltség (max. 6M Ft) legalább egynegyedét kiteszi-e a munkadíj és az anyagköltség. Ha igen, akkor biztos, hogy a teljes 50%-os támogatást fogod megkapni. Kalkulátorhoz kis többletinfóhoz a támogatás maximálása érdekében katt ide.

23. Megvennénk a konyhát, burkolólapokat, festéket, de a munkát mi végeznénk el.

Ez mind szép, de ekkor nem kaphattok támogatást, a támogatás felének ui. munkadíjnak kell lennie. Ugyanígy nem működik az sem, ha csak munkadíj számlát nyújtasz be, mert pl. a festő saját névre kérte a festék számláját és egyben, munkadíjként számlázta ki a munkát. Ezekben az esetekben 0 Ft támogatásra leszel jogosult. Használd ezt a kalkulátort, hogy pontosan kiszámold, mennyi támogatást kaphatsz az egyes esetekben.

24. Minden tételt külön részletezni kell az számlákon?

Igen, de azt is elfogadják, ha a számla mellé beadsz egy számlarészletezőt, vagy költségvetést, amit a vállalkozó készített. Az a lényeg, hogy pontosan tudja a hivatal, hogy milyen munkát végzett a vállalkozó és ahhoz milyen anyagokat használt fel és mi mennyibe került. Tehát ha ő vette az anyagot, akkor azt tovább kell számláznia neked és tételesen le kell írnia, mi mennyibe került. Ha több munkát is végez, akkor azt is részleteznie kell, hogy pontosan mit végzett el, a munkadíj megjelölésekkel együtt.

25. Egyéni vállalkozó, adószémos magánszemély vagyok, a vállalkozó ráírta a számlára az adószámomat.

Ebben az esetben meg kell kérni a vállalkozót, hogy sztornózza le a számlát, ui. ez így nem támogatható. A támogatás magánszemélynek jár. Egyes számlázóprogramok a vevő nevének beírásakor automatikusan felismerik az egyéni vállalkozás székhelyét, adószámát és kényelmes ezt kiválasztva gyorsan számlázni, de a támogatás csak magánszemélyként jár. Ragaszkodj ahhoz, hogy csak akkor fizetsz, ha ennek megfelelően állítja ki a számlát.

26. Az anyag szállítása is figyelembe vehető?

Igen, ha az anyagszámlán van feltüntetve és nem külön fuvardíj számlán.

27. Kitől fogadhatok el számlát?

Egyeneságbeli rokontól semmiképp. Tehát sem az igénylő, sem azok testvére, felmenői (szülő, nagyszülő, stb.) és lemenői (gyermek, unoka, stb.) nem lehet sem a vállalkozó, sem a kivitelező cég tagja, alkalmazottja, vezető tisztségviselője. Ezen kívül bármilyen vállalkozótól, aki nem 5%-os ÁFÁ-t fog leszámlázni. Tehát jöhet 0%-os és 27%-os ÁFÁ-s számla is. És igen, KATA-s vállalkozótól is befogadható számla, ha megfelel az előbbi feltételeknek.

28. KATA-s vállalkozó számlája elfogadható?

Gyakori kérdés és igen, elfogadható, ha nem 5%-os ÁFA tartalmú. KATA-s vállalkozónak arra kell figyelnie, hogy célszerű az anyag számlát a megrendelő nevére kérni, de ezt megától is tudni fogja. Ha saját névre kérné, akkor továb kéne számláznia, de ha nem ÁFA körös (általában nem azok), akkor az ÁFA összegét nem igényelheti vissza, ami veszteség neki, ráadásul az évi 12M Ft-ot is hamarabb eléri, ami után jóval magasabb adót kell fizetnie. A lényeg: KATA-s vállalkozó csak munkadíjat számlázzon, anyagszámlát a megrendelő nevére kérje.

29. Napelemes renszeremet bővíteném.

Erre is jár támogatás, nemcsak az új rendszer kiépítésére.

30. A rendelet értelmében a terasz, loggia, előteté építése támogatott. Ha csak felújítom, arra kaphatok támogatás?

Igen. Azok felújítására, korszerűsítésére is jár a támogatás.

31. Milyen bútorokra igényelhető a támogatás?

Konyhabútorraa és beépíthető bútorokra. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon építették be. Szabadon álló bútorokra nem igényelhető támogatás. Pl. ha a gardrobe szobádba bepített bútort készíttetsz egy asztalossal, az elszámoltatható, de ha vásárolsz egy szekrényt és beteszed, akkor nem.

32. Garázs vagy pince felújítására is igényelhető támogatás?

Igen. A rendelet értelmében a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása támogatható építési tevékenység. Ebbe beletartozk a garázs, pince vagy egyéb gazdasági épület is, ami ugyanazon a hrsz-en található.

33. Régi kerítés, kapu bontása, elszállítása támogatható?

Igen, ha az új kerítést, kaput építő vállalkozó végzi. Tehát sittszállító vállalkozással nem végeztethető a tevékenység, hacsak nem... Nyilván mint "fővállalkozó", a kapu építő cég elvállalhatja és leszámlázhatja a régi kerítés sittszállítását, majd "alvállalkozóval" elvégeztetheti. A lényeg, hogy neked a fővállalkozótól legyen számlád, amit be tudsz nyújtani.

34. Mikre NEM igényelhető támogatás?

 • szabadon álló bútorokra vagy szabadon álló konyhai gépekre, tehát a mosogatógép is legyen beépíthető, ha támogatást szeretnél rá kapni,
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
 • lakás/épület bővítésére,
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, füvesítésére,
 • műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére, • tároló építésére (csak felújításra igényelhető),
 • mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
 • raklapra, mint anyagköltségre,
 • infraszauna beépítésére,
 • riasztó, kaputelefon beszerelésére
 • központi beépített porszívó gép beszerzésére,
 • tetőtér építésére, beépítésére,
 • a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve fürdőszoba vagy WC,
 • helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
 • kültéri lámpatestre (beltéri világítás támogatható),
 • a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására,
 • új nyílászáró beépítésére (kivéve ha a már korábban meglévő nyílászárót cseréled le),
 • társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
 • a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra, hálózatfejlesztési hozzájárulásra,
 • öntöző-, locsoló rendszerekre,
 • betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére (ha a vállalkozó bérli, akkor ő a nyilván a munkadíj számlához hozzácsapva leszámlázhatja és akkor jár rá a támogatás),
 • társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására,
 • veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására,
 • kerti tó, medence építésére.

35. Milyen dokumentumokat kell benyújtanom az igényléshez?

A friss dokumentációt mindig eléred az Államkincstár honlapján ezen a linken.

36. Hogyan nyújthatom be a kérelmet?

 • Postai úton a Magyar Államkincstárnak címezve (1938 Budapest)
 • Kormányablakban
 • Elektronikusan az epapír szolgáltatáson keresztül. Bejelentkezés (pl. ügyfélkapus adataiddal) után írd be a keresőbe felül, hogy "otthonfelújítás" és nyomj enter-t, vagy kattints a bal oldali menüben a "tulajdon" majd az "ingatlan" menüpontra és keresd ki a "Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" címet és kattints rá. A megnyíló űrlapot töltsd ki és csatold a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött, aláírt dokumentumokat.

Néhány kérdés az otthonfelújítási hitellel kapcsolatban

37. Otthonfelújtási kölcsönt hol igényelhetek?

Bankoknál, és ők adnak felvilágosítást az igénylőkkel szembeni követelményekről is. Banksemleges előszűréshez katt ide.

38. A kölcsön igénylése előtti számlák benyújthatóak?

Igen, ha azok az egyéb követelményeknek megfelelnek.

39. Mi történik, ha felveszem a hitelt és később valamiért mégsem kapom meg a támogatást?

Ha a hitel 25%-át nem éri el a támogatás összege, akkor a teljes hitel piaci kamatozásúvá válik és az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetni.

Vannak még kérdéseid?

További kérdésekre adott válaszokat az Államkincstár dokumentumában találsz, melyet letölthetsz itt. Vagy tedd fel kommentben, vagy a pénzügytudatos zárt facebook csoportunkban.

Ha hitelre van szükséged a felújításhoz, akkor a legegyszerűbb, ha banksemleges, díjmentes tanácsadást kérsz, melyet ide kattintva tehetsz meg. Már létezik 2,36%-os kamatozású hitelkonstrukció is felújításra (2021.03.31-ig igényelhető), amelyhez nem kell igazolni a támogatás tényét, így biztonságosan, szabadon felhasználható összeghez juthatsz. Ha érdekel, katt ide!


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Ingyenes online előadás

2024.05.22. 11:00

Mibe fektessünk 2024-ben?

Poszt-állampapír korszak, portfóliókialakítás/átrendezés, részvénypiaci lehetőségek (sell in may and go away?), aktív/passzív stratégiák.

TKM kalkulátor letöltés

Add meg nevedet és kedvenc e-mail címedet, ahova küldhetem a kalkulátort.

A letöltéssel egyben elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Jeletkezz be e-mail címeddel és jelszavaddal!


PRO

Regisztrálj prémium tartalomért!

Loading
[startbooking flow="single-service" service="jdRA1b1NB" details="true"]

Írd le a kérdésed!

Kérlek írd le kérdésed, igyekszem hamar és szakszerűen válaszolni.