Hivatalos: Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A 2021. január. 1-től igényelhető lakásfelújítási program részletei, kik, milyen feltételekkel, mekkora összeget vehetnek igénybe?


Hatalmas az érdeklődés a családtámogatások jövőre tervezett elemei iránt, mint pl. az új építésű lakások ÁFA-jának 5%-ra csökkentése, vagy épp annak visszaigénylése, a lakóingatlanok vásárlásának illetékmentessée, de a legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi. 2020.11.25-én megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely részletezi ennek feltételeit. Összeszedtem hogy mit érdemes tudni erről a támogatásról és milyen lehetőségeid vannak, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatás legfeljebb 3M Ft összegű lehet és az ingatlanod számlával igazolt felújítási költségének (anyag és munkadíj) felét teheti ki. Ezeen belül az anyagköltség és munkadíj is a teljes támogatás felét, azaz 1,5-1,5M Ft-ot tehet ki. Ezt azért érdemes jól megjegyezned, mert hiába szeretnéd Te magad elvégezni a munkát, sajnos az anyagköltség legfeljebb a teljes támogatási összeg felét érheti csak el. Ha kiszámolnád, hogy pontosan mikor mekkora összegre vagy jogosult, akkor használd ezt az ingyenes kalkulátort (regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül).

Természetesen nem feltétlenül kell felhasználnod a teljes keretösszeget, ha a felújítási költséged csak 1M Ft, akkor annak a felét, 500.000 Ft-ot tudsz majd visszaigényelni. Mivel agonban csak egyszer jár a támogatás, ezért célszerű a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Mi a helyzet, ha korábban ugyanerre az ingatlanra CSOK-ot vettél igénybe bővítésre? Ekkor a támogatás csak azokra a munkálatokra jár, melyeket a CSOK-nál nem számoltál el, és ennek igazolása céljából a CSOK-hoz beadott számlákat is mellékelned kell a kérelemhez.

Ki veheti igénybe?

Gyakorlatilag bárki igényelheti a támogatást, aki gyermeket nevel. Lehettek házasok vagy élettársak, lehetsz egyedülálló vagy elvált, ha Te neveled a korábbi kapcsolatodból született gyermeket, akkor jogosult vagy a támogatásra. Ha elváltatok, és megosztva nevelitek a gyermeketeket, akkor a támogatást is kérhetitek megosztva.

További fontos tudnivaló, hogy - hasonlóan a CSOK és Babaváró támogatáshoz - a gyermek már 12 hetes magzati kortól jogosulttá tesz a támogatás igénybevételére és a gyermeked 25 éves koráig vagy jogosult rá, amennyiben még egy háztartásban él veletek.

Amennyiben gyermeked megváltozott munkaképességű, akkor a 25 éves életkort nem kell alkalmazni és akkor is jogosult vagy, ha a gyermek a rokonod, és a szülei halála után Téged neveztek ki gyámjának.

Igénylési feltételek

A lakásfelújítási támogatáshoz az igénylés előtt egy éves, megszakítás nélküli TB jogviszonnyal kell rendelkezned. Ebben lehet egy legfeljebb 30 napos megszakítás is, sőt, az utolsó 3 hónapba az álláskeresési támogatás is beszámít, tehát ha a járvány miatt elvesztetted volna az állásod, akkor is jogosult lehetsz a támogatásra. Viszont az igénylés előtt 180 napban közfoglalkoztatott személy nem jogosult a támogatásra.

Fontos különbség az eddigi támogatásokkal szemben, hogy nem kell igazolni, csak NYILATKOZNI a TB jogviszonyról.

A külföldi TB jogviszonyt viszont igazolni kell a külföldi hatóság által kiállított dokumentummal. Igénybe veheted a támogatást akkor is, ha középiskola vagy főiskola/egyetem napppali tagozatos hallgatója voltál (erről is elég nyilatkozni), ha GYED-en voltál és nyugdíjasként is jogosult vagy a támogatásra. Fontos kitétel, ami a többi támogatásnál is, hogy köztartozásod nem lehet, és valószínűleg - bár most ez még nem lette nevesítve - büntetlen előéletűnek kell lenned.

Hányszor veheted igénybe?

Ennél a támogatásnál is kitétel, hogy családonként ÉS gyermekenként összesen egyszer veheted igénybe. Akkor is, ha elsőre nem tudtad kihasználni a maximális támogatás összegét, később nem lesz lehetőség a fennmaradó összegre támogatást igényelni. Ez azt is jelenti, hogyha igénylés után esetleg elválsz, akkor a későbbi ingatlanodban már nem leszel jogosult, akkor sem, ha az új párod még nem vette igénybe.

A rendeletben kikötötték, hogy a lakásban, amire a támogatást kéritek, összesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznetek (osztatlan közös tulajdon esetén használati megállapodással) és a lakásban az igénylőnek és legalább egy gyermekének 1 éve állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Viszont a támogatás igénylése után akár el is adhatod az ingatlan, tehát nincs a CSOK-hoz hasonló kötelező ottlakási feltétel. Miután eladtad, az új vevő is igénybe veheti a támogatást, feltéve, ha még nem vette fel és nem közeli hozzátartozód.

Az egy éves ottlakási feltétel alól természetesen kivételt képez a magzat és az egy éven belül született gyermek. De nem kell egy éve ott laknod akkor sem, ha egy éven belül vásároltátok az ingatlant. Ez utóbbi feltétel azért is érdekes, mert így akár befektetési célú ingatlanvásárlás felújítását is meg lehet valósítani állami támogatásból.

Ha a lakóhelyetek nem azonos, akkor három lehetőségetek van:

 1. Bejelentkeztek azononos lakóhelyre.
 2. Ha az összes gyermeketek egyikőtöknél lakik, akkor az a fél veheti igénybe a támogatást.
 3. Ha legalább egy gyermek lakik mindkettőtökkel, akkor 50-50%-ban vagytok jogosultak a támogatásra.

Mire használhatod?

A lakásfelújítási támogatást a 2021. január 1-től kezdődő felújításokra használhatod fel. Fontos, hogy LAKÁSfelújításról van szó, tehét zártkertre, üdülőre nem jár, csak olyan ingatlanra, amely lakásként vagy lakóházként, esetleg tanya, birtokközpont lakáscélú épületeként van feltüntetve az ingatlan.nyilvántartásban.

Kiemelném, hogy a támogatás megítélésekor a felújítás kezdete számít, nem az igénylés dátuma. Tehát a felújításnak 2021. jan. 1-től kell elkezdődnie, az nem működik, hogy elkezded 2020-ban és majd a támogatást megigényled 2021-ben.

Jogosan kérdezheted, hogy ki fogja ellenőrizni a felújítás kezdetét. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de feltehetően erre nem lesz kapacitás. Azt azonban tudnod kell, hogy a felújításra szerződést kell írnod a kivitelezővel - aki nem lehet közeli hozzátartozód -, amiben természetesen rögzíteni kell a munkálatok kezdetét és befejezésének dátumát. De ismerve a magyar viszonyokat, mostantól minden szerződésen 2021-es dátum lesz. 🙂

Arra is figyelj, hogy az 5% ÁFÁ-val kiállított számlák után nem jár támogatás!

Vegyük végig, hogy mi számít felújításnak, mire kaphatod meg a támogatást.

Gyakorlatilag bármilyen belső vagy akár külső felújításra, nevesítve az alábbiak:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló
 • energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, de a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.”
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje (nem beépíthető vagy nem konyhabútor tehát nem támogatott).

Mi az igénylés folyamata?

Az egész folyamatot háromféleképpen tudod intézni:

 • elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezéssel, azonosítással
 • postai úton vagy
 • személyesen a kormányablaknál.

Az elektronikus igénylést a magyarorszag.hu oldalról intézheted ügyfélkapus azonosítóddal. Belépés után vagy a felső keresőbe írd be, hogy "otthonfelújítási" és nyomj Enter-t, vagy a bal oldali menüből válaszd a Tulajdon -> Ingatlan menüpontot és keresd ki a listából a "Kérelem gyermeket otthon nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" bejegyzést.

Mivel a támogatás utólagos, ezért a kivitlezői szerződések megkötése után az anyagról és a munkadíjról gyűtened kell a számlákat, majd az erre létrehozott felületre feltölteni a támogatási kérelemmel együtt. Itt jegyzem meg, hogy feltehetően az anyagot is megvásárolhatja a kivitelező, de ebben az esetben az általa kiállított számlán külön ki kell mutatnia az anyagköltséget és a munkadíjat, ami különösen ezek 50-50%-os támogatási aránya miatt fontos.

A számlák benyújtási határideje 60 nap (a legutolsó számla kifizetési időpontjától), de legkésőbb 2022.december 31. lehet, az Államkincstár pedig 30 napon belül dönt a jogosultságról és ezt követően 5 napon belül utalja a támogatási összeget. Az igénylés során legfeljebb egyszer lehet hiánypótlást benyújtani, ami nem számít bele a 30 napos bírálati időbe.

Ezt követően még nem ért véget a folyamat, hiszen a kormányhivatal szeretné ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás és az történt, mint amire felvetted a támogatást. Tehát ha a 15nm gyerekszoba festésére szeretnéd felvenni a 3M Ft-ot, az nem fog működni, mert ekkora területet elég nehéz 6M Ft-ból kifesteni. Óvatosan tehát a túlszámlázással. Ismerjük a hazai építőipari szektor erre való hajlandóságát, ha támogatásokról van szó (ld. 10M CSOK "benyelése"), de itt lesz ellenőrzés, tehát csak valós árakon, valós munka után igényelj vissza bármit is. Az ellenőrzésre egyébként a kormányhivatalnak a támogatás kézhezvételétől számított 180 nap áll majd a rendelkezésére. Ha az ellenőrzés során megállapíthják, hogy nem voltál jogosult a támogatásra, akkor a támogatás összegét az alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetned.

Milyen dokumentumokat kell csatolnod a kérelemhez?

A lakásfelújítási támogatáshoz nem kevés dokumentumot is csatolni kell, ezeket összeszedtem neked. A linkre kattintva le is tudod tölteni a nyomtatványokat.

 • Magát a kérelmi nyomtatványt;
 • Vállalkozási szerződést, mely tartalmazza a munkálatok részletes tartalmát és díját;
 • Számlákat és - utalásos számla esetében - az átutalási bizonylatokat.
 • Lakcímkártyákat;
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság határozatát;
 • Várandósság 12. hetét követően a várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos igazolása a várandósság tényéről és a születés várható időpontjáról;
 • 25 éves kor feletti gyermek esetén a megváltozott munkaképesség, fogyatékosság igazolását;
 • Közös tulajdon esetén használati megosztást vagy bírósági ítéletet;
 • Számlaösszesítő formanyomtatványt (Kincstár készíti, ti kitöltitek);
 • Büntetőjogi nyilatkozatokat: 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat;
 • Külföldi TB jogviszony esetén a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását;
 • Személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú vezetői engedélyt;
 • Külföldiek esetén tartózkodási engedélyt, regisztrációs igazolást;
 • GYED-ről vagy ápolási díjról szóló határozatot.

Hogyan tudod kimaxolni a támogatást, mire érdemes figyelned?

Nyilvánvalóan érdemes olyan munkálatokra felvenni a támogatást, amelyek 3 millió Ft anyagköltsggel és ugyanennyi munkadíjjal járnak. Ez egyre nehezebb, hiszen a munkadíjak az elmúlt években sokkal jobban emelkedtek, mint az anyagköltség. Ez különösen olyan munkáknál tetten érhető, ahol az anyagköltség relatíve alacsony a munkadíjhoz képest, mint pl. a festés, burkolás. De pl. egy garázs- vagy kertkapu megépíttetése, egy családi ház szigetelése vagy fűtés korszerűsítés már sokkal jobb munkadíj-anyagköltség arányt jelenthet neked, amire ennél a támogatásnál érdemes odafigyelned.

További nehézség lehet majd, hogy elvétve találni olyan kivitelezőt, aki hajlandó számlát is adni. A festés, burkolás, ács, vagy asztalosmunkák tipikusan olyan építőipari tevékenységek, ahol ha számlát kérsz, egyszerűen otthagy a szaki és elmegy máshoz dolgozni, aki nem annnyira "finnyás". Ezzel a támogatással is szeretnék fehéríteni ezt a szektort, remélhetően sikerül ezt a célt elrni, bár jogos a félelem a túlszámlázások és egyéb mutyik megjelenésére. További reális következmény a munkadíjak további drágulása, hiszen a "szaki" továbbra is haza szeretné vinni azt a pénzt, amit eddig, de szembesülni fog vele, hogy legálisan ez sokkal drágább. Nyilván az árát veled szeretné megfizettetni...

További következmény lehet a már így sem rövid meglévő várakozási idők további növekedése, azaz a jó szakemberre még többet kell várnod, mert egyre több lesz a megrendelése. Ha tervezel felújítást, akkor érdemes lehet már most lekötni a szabad kapacitásokat.

De mi a helyzet, ha nincs 6M Ft-od, amit előre bele kell tenned a felújításba ahhoz, hogy utána vissza tuddd igényelni a maximális 3 millió Ft támogatást? Erre jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Ez egyszerű és gyors forrást jelent, ha gyorsan letudod a munkálatokat, akkor néhány hónap alatt le tudod felezni a kölcsönösszeget és ezzel a havi részleteket is. Személyi kölcsön esetén viszont jövedelmet kell tudnod igazolni, amelyet a meglévő hiteleid is terhelnek. Független tanácsadóként igen sokat tudok segíteni, hogy a megfelelő bankot kiválaszd, ahol jó kamatokat és kedvező előtörlesztési ajánlatokat fogsz kapni.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mozaikcsaládok: mi történik, ha igénybe vetted a támogatást, elváltok, majd újraházasodsz és gyermeket vállalsz olyan személlyel, aki még nem vette igénybe a támogatást? Esetleg egyik közeli hozzátartozód elhalálozik és Te leszel a kiskorú gyermeke gyámja? Minden esetben az a szabály, hogyha bármelyik szülő/gyám és bármelyik gyermek már kapott lakásfelújítási támogatást, akkor onnantól sem ő, sem a vele együtt élő személyek nem jogosultak további támogatásra.
 • A TB jogviszonyt mikortól kell visszafelé számolni? Az igénylés benyújtása lesz az a dátum, amikortól visszafelé meg kell lennie az egy év jogviszonynak.
 • Bútorok, beépíthető bútorok, konyhai gépek érontettek-e a támogatással? A rendelet értelmében a beépíthető bútorok és konyhai gépek cseréje tartozik ebbe a körbe. Kérdés volt, hogy csak a konyhai gépek cseréjének a költségét vagy magát a gépet is tartalmazza-e a támogatás, de a megfogalmazás értelmében ez esetben az anyagköltség lesz maga a gp, a csere pedig a munka, tehát igen, a konyhai gépedet is lecserélheted. Tudom, hogy sokan a mosógépet is a konyhában tartják, de ez nem konyhai gép, tehát annak cseréjére nem jár támogatás. Kérdés, hogy mi számít beépített bútornak. Egy IKEA konyha beépíthető, de el is viheted, ha akarod. Ilyen esetben a legjobb szerintem, ha a biztosra mész, tehát szabadon álló helyett beépíthető konyhát vásárolsz.
 • Adminisztráció: hogyan kell igazolni az ingatlantulajdont vagy azt, hogy ott laksz és jogosult vagy a támogatásra? A tulajdont tulajdoni lappal, a lakcímet lakcímkártyával. Ennyire egyszerű. 🙂
 • Mekkora tulajdoni részesedéssel kell rendelkezned? Ha pl. a gyermeked megörökölte az elhunyt nagymamától, akkor arra is igénybe vehetitek? Vagy csak a saját ingatlanra jár? Haszonélvező is igénybe veheti vagy csak a tulajdonos? A rendelet értelmében az igénylőknek és kiskorú gyermeküknek együttesen 50%-ot meghaladó tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Tehát a haszonélvező nem veheti igénybe, de a gyermek tulajdonrésze is beszámít az 50%-ba.

Biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül számos egyéb tisztázatlan kérdés merülhet fel Benned. Kérlek, hogy írd meg nekem e-mailen vagy kommentben, ha tudom a választ, akkor megírom Neked. Ha csatlakozol az e-mailes olvasóbázisomhoz, akkor pedig az ezzel kapcsolatos friss e-maileket is el fogom küldeni. Ez most nem a szokásos feliratkozós marketing hírlevél lista, hanem célirányosan a "családvédelmi akciótervvel" kapcsolatos hírek megosztására használom, és természetesen bármikor leiratkozhatsz, ha már nem aktuális számodra az ezzel kapcsolatos újdonságok ismerete.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Géza
Géza
2021-07-23 00:47

Mi a különbség egy IKEA konyha és egy beépíthető konyha között? Az összes konyha egyforma, amit asztalos csinál az is szabvány méretekkel dolgozik jellemzően (mert az az olcsóbb), legfeljebb 1-2 elem nem szabványos. Ugyanúgy vihetem magammal az asztalos által csinált konyhát is, az is dobozokból áll.

Hivatalos: Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A 2021. január. 1-től igényelhető lakásfelújítási program részletei, kik, milyen feltételekkel, mekkora összeget vehetnek igénybe?


Hatalmas az érdeklődés a családtámogatások jövőre tervezett elemei iránt, mint pl. az új építésű lakások ÁFA-jának 5%-ra csökkentése, vagy épp annak visszaigénylése, a lakóingatlanok vásárlásának illetékmentessée, de a legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi. 2020.11.25-én megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely részletezi ennek feltételeit. Összeszedtem hogy mit érdemes tudni erről a támogatásról és milyen lehetőségeid vannak, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatás legfeljebb 3M Ft összegű lehet és az ingatlanod számlával igazolt felújítási költségének (anyag és munkadíj) felét teheti ki. Ezeen belül az anyagköltség és munkadíj is a teljes támogatás felét, azaz 1,5-1,5M Ft-ot tehet ki. Ezt azért érdemes jól megjegyezned, mert hiába szeretnéd Te magad elvégezni a munkát, sajnos az anyagköltség legfeljebb a teljes támogatási összeg felét érheti csak el. Ha kiszámolnád, hogy pontosan mikor mekkora összegre vagy jogosult, akkor használd ezt az ingyenes kalkulátort (regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül).

Természetesen nem feltétlenül kell felhasználnod a teljes keretösszeget, ha a felújítási költséged csak 1M Ft, akkor annak a felét, 500.000 Ft-ot tudsz majd visszaigényelni. Mivel agonban csak egyszer jár a támogatás, ezért célszerű a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Mi a helyzet, ha korábban ugyanerre az ingatlanra CSOK-ot vettél igénybe bővítésre? Ekkor a támogatás csak azokra a munkálatokra jár, melyeket a CSOK-nál nem számoltál el, és ennek igazolása céljából a CSOK-hoz beadott számlákat is mellékelned kell a kérelemhez.

Ki veheti igénybe?

Gyakorlatilag bárki igényelheti a támogatást, aki gyermeket nevel. Lehettek házasok vagy élettársak, lehetsz egyedülálló vagy elvált, ha Te neveled a korábbi kapcsolatodból született gyermeket, akkor jogosult vagy a támogatásra. Ha elváltatok, és megosztva nevelitek a gyermeketeket, akkor a támogatást is kérhetitek megosztva.

További fontos tudnivaló, hogy - hasonlóan a CSOK és Babaváró támogatáshoz - a gyermek már 12 hetes magzati kortól jogosulttá tesz a támogatás igénybevételére és a gyermeked 25 éves koráig vagy jogosult rá, amennyiben még egy háztartásban él veletek.

Amennyiben gyermeked megváltozott munkaképességű, akkor a 25 éves életkort nem kell alkalmazni és akkor is jogosult vagy, ha a gyermek a rokonod, és a szülei halála után Téged neveztek ki gyámjának.

Igénylési feltételek

A lakásfelújítási támogatáshoz az igénylés előtt egy éves, megszakítás nélküli TB jogviszonnyal kell rendelkezned. Ebben lehet egy legfeljebb 30 napos megszakítás is, sőt, az utolsó 3 hónapba az álláskeresési támogatás is beszámít, tehát ha a járvány miatt elvesztetted volna az állásod, akkor is jogosult lehetsz a támogatásra. Viszont az igénylés előtt 180 napban közfoglalkoztatott személy nem jogosult a támogatásra.

Fontos különbség az eddigi támogatásokkal szemben, hogy nem kell igazolni, csak NYILATKOZNI a TB jogviszonyról.

A külföldi TB jogviszonyt viszont igazolni kell a külföldi hatóság által kiállított dokumentummal. Igénybe veheted a támogatást akkor is, ha középiskola vagy főiskola/egyetem napppali tagozatos hallgatója voltál (erről is elég nyilatkozni), ha GYED-en voltál és nyugdíjasként is jogosult vagy a támogatásra. Fontos kitétel, ami a többi támogatásnál is, hogy köztartozásod nem lehet, és valószínűleg - bár most ez még nem lette nevesítve - büntetlen előéletűnek kell lenned.

Hányszor veheted igénybe?

Ennél a támogatásnál is kitétel, hogy családonként ÉS gyermekenként összesen egyszer veheted igénybe. Akkor is, ha elsőre nem tudtad kihasználni a maximális támogatás összegét, később nem lesz lehetőség a fennmaradó összegre támogatást igényelni. Ez azt is jelenti, hogyha igénylés után esetleg elválsz, akkor a későbbi ingatlanodban már nem leszel jogosult, akkor sem, ha az új párod még nem vette igénybe.

A rendeletben kikötötték, hogy a lakásban, amire a támogatást kéritek, összesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznetek (osztatlan közös tulajdon esetén használati megállapodással) és a lakásban az igénylőnek és legalább egy gyermekének 1 éve állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Viszont a támogatás igénylése után akár el is adhatod az ingatlan, tehát nincs a CSOK-hoz hasonló kötelező ottlakási feltétel. Miután eladtad, az új vevő is igénybe veheti a támogatást, feltéve, ha még nem vette fel és nem közeli hozzátartozód.

Az egy éves ottlakási feltétel alól természetesen kivételt képez a magzat és az egy éven belül született gyermek. De nem kell egy éve ott laknod akkor sem, ha egy éven belül vásároltátok az ingatlant. Ez utóbbi feltétel azért is érdekes, mert így akár befektetési célú ingatlanvásárlás felújítását is meg lehet valósítani állami támogatásból.

Ha a lakóhelyetek nem azonos, akkor három lehetőségetek van:

 1. Bejelentkeztek azononos lakóhelyre.
 2. Ha az összes gyermeketek egyikőtöknél lakik, akkor az a fél veheti igénybe a támogatást.
 3. Ha legalább egy gyermek lakik mindkettőtökkel, akkor 50-50%-ban vagytok jogosultak a támogatásra.

Mire használhatod?

A lakásfelújítási támogatást a 2021. január 1-től kezdődő felújításokra használhatod fel. Fontos, hogy LAKÁSfelújításról van szó, tehét zártkertre, üdülőre nem jár, csak olyan ingatlanra, amely lakásként vagy lakóházként, esetleg tanya, birtokközpont lakáscélú épületeként van feltüntetve az ingatlan.nyilvántartásban.

Kiemelném, hogy a támogatás megítélésekor a felújítás kezdete számít, nem az igénylés dátuma. Tehát a felújításnak 2021. jan. 1-től kell elkezdődnie, az nem működik, hogy elkezded 2020-ban és majd a támogatást megigényled 2021-ben.

Jogosan kérdezheted, hogy ki fogja ellenőrizni a felújítás kezdetét. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de feltehetően erre nem lesz kapacitás. Azt azonban tudnod kell, hogy a felújításra szerződést kell írnod a kivitelezővel - aki nem lehet közeli hozzátartozód -, amiben természetesen rögzíteni kell a munkálatok kezdetét és befejezésének dátumát. De ismerve a magyar viszonyokat, mostantól minden szerződésen 2021-es dátum lesz. 🙂

Arra is figyelj, hogy az 5% ÁFÁ-val kiállított számlák után nem jár támogatás!

Vegyük végig, hogy mi számít felújításnak, mire kaphatod meg a támogatást.

Gyakorlatilag bármilyen belső vagy akár külső felújításra, nevesítve az alábbiak:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló
 • energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, de a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.”
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje (nem beépíthető vagy nem konyhabútor tehát nem támogatott).

Mi az igénylés folyamata?

Az egész folyamatot háromféleképpen tudod intézni:

 • elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezéssel, azonosítással
 • postai úton vagy
 • személyesen a kormányablaknál.

Az elektronikus igénylést a magyarorszag.hu oldalról intézheted ügyfélkapus azonosítóddal. Belépés után vagy a felső keresőbe írd be, hogy "otthonfelújítási" és nyomj Enter-t, vagy a bal oldali menüből válaszd a Tulajdon -> Ingatlan menüpontot és keresd ki a listából a "Kérelem gyermeket otthon nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" bejegyzést.

Mivel a támogatás utólagos, ezért a kivitlezői szerződések megkötése után az anyagról és a munkadíjról gyűtened kell a számlákat, majd az erre létrehozott felületre feltölteni a támogatási kérelemmel együtt. Itt jegyzem meg, hogy feltehetően az anyagot is megvásárolhatja a kivitelező, de ebben az esetben az általa kiállított számlán külön ki kell mutatnia az anyagköltséget és a munkadíjat, ami különösen ezek 50-50%-os támogatási aránya miatt fontos.

A számlák benyújtási határideje 60 nap (a legutolsó számla kifizetési időpontjától), de legkésőbb 2022.december 31. lehet, az Államkincstár pedig 30 napon belül dönt a jogosultságról és ezt követően 5 napon belül utalja a támogatási összeget. Az igénylés során legfeljebb egyszer lehet hiánypótlást benyújtani, ami nem számít bele a 30 napos bírálati időbe.

Ezt követően még nem ért véget a folyamat, hiszen a kormányhivatal szeretné ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás és az történt, mint amire felvetted a támogatást. Tehát ha a 15nm gyerekszoba festésére szeretnéd felvenni a 3M Ft-ot, az nem fog működni, mert ekkora területet elég nehéz 6M Ft-ból kifesteni. Óvatosan tehát a túlszámlázással. Ismerjük a hazai építőipari szektor erre való hajlandóságát, ha támogatásokról van szó (ld. 10M CSOK "benyelése"), de itt lesz ellenőrzés, tehát csak valós árakon, valós munka után igényelj vissza bármit is. Az ellenőrzésre egyébként a kormányhivatalnak a támogatás kézhezvételétől számított 180 nap áll majd a rendelkezésére. Ha az ellenőrzés során megállapíthják, hogy nem voltál jogosult a támogatásra, akkor a támogatás összegét az alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetned.

Milyen dokumentumokat kell csatolnod a kérelemhez?

A lakásfelújítási támogatáshoz nem kevés dokumentumot is csatolni kell, ezeket összeszedtem neked. A linkre kattintva le is tudod tölteni a nyomtatványokat.

 • Magát a kérelmi nyomtatványt;
 • Vállalkozási szerződést, mely tartalmazza a munkálatok részletes tartalmát és díját;
 • Számlákat és - utalásos számla esetében - az átutalási bizonylatokat.
 • Lakcímkártyákat;
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság határozatát;
 • Várandósság 12. hetét követően a várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos igazolása a várandósság tényéről és a születés várható időpontjáról;
 • 25 éves kor feletti gyermek esetén a megváltozott munkaképesség, fogyatékosság igazolását;
 • Közös tulajdon esetén használati megosztást vagy bírósági ítéletet;
 • Számlaösszesítő formanyomtatványt (Kincstár készíti, ti kitöltitek);
 • Büntetőjogi nyilatkozatokat: 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat;
 • Külföldi TB jogviszony esetén a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását;
 • Személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú vezetői engedélyt;
 • Külföldiek esetén tartózkodási engedélyt, regisztrációs igazolást;
 • GYED-ről vagy ápolási díjról szóló határozatot.

Hogyan tudod kimaxolni a támogatást, mire érdemes figyelned?

Nyilvánvalóan érdemes olyan munkálatokra felvenni a támogatást, amelyek 3 millió Ft anyagköltsggel és ugyanennyi munkadíjjal járnak. Ez egyre nehezebb, hiszen a munkadíjak az elmúlt években sokkal jobban emelkedtek, mint az anyagköltség. Ez különösen olyan munkáknál tetten érhető, ahol az anyagköltség relatíve alacsony a munkadíjhoz képest, mint pl. a festés, burkolás. De pl. egy garázs- vagy kertkapu megépíttetése, egy családi ház szigetelése vagy fűtés korszerűsítés már sokkal jobb munkadíj-anyagköltség arányt jelenthet neked, amire ennél a támogatásnál érdemes odafigyelned.

További nehézség lehet majd, hogy elvétve találni olyan kivitelezőt, aki hajlandó számlát is adni. A festés, burkolás, ács, vagy asztalosmunkák tipikusan olyan építőipari tevékenységek, ahol ha számlát kérsz, egyszerűen otthagy a szaki és elmegy máshoz dolgozni, aki nem annnyira "finnyás". Ezzel a támogatással is szeretnék fehéríteni ezt a szektort, remélhetően sikerül ezt a célt elrni, bár jogos a félelem a túlszámlázások és egyéb mutyik megjelenésére. További reális következmény a munkadíjak további drágulása, hiszen a "szaki" továbbra is haza szeretné vinni azt a pénzt, amit eddig, de szembesülni fog vele, hogy legálisan ez sokkal drágább. Nyilván az árát veled szeretné megfizettetni...

További következmény lehet a már így sem rövid meglévő várakozási idők további növekedése, azaz a jó szakemberre még többet kell várnod, mert egyre több lesz a megrendelése. Ha tervezel felújítást, akkor érdemes lehet már most lekötni a szabad kapacitásokat.

De mi a helyzet, ha nincs 6M Ft-od, amit előre bele kell tenned a felújításba ahhoz, hogy utána vissza tuddd igényelni a maximális 3 millió Ft támogatást? Erre jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Ez egyszerű és gyors forrást jelent, ha gyorsan letudod a munkálatokat, akkor néhány hónap alatt le tudod felezni a kölcsönösszeget és ezzel a havi részleteket is. Személyi kölcsön esetén viszont jövedelmet kell tudnod igazolni, amelyet a meglévő hiteleid is terhelnek. Független tanácsadóként igen sokat tudok segíteni, hogy a megfelelő bankot kiválaszd, ahol jó kamatokat és kedvező előtörlesztési ajánlatokat fogsz kapni.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mozaikcsaládok: mi történik, ha igénybe vetted a támogatást, elváltok, majd újraházasodsz és gyermeket vállalsz olyan személlyel, aki még nem vette igénybe a támogatást? Esetleg egyik közeli hozzátartozód elhalálozik és Te leszel a kiskorú gyermeke gyámja? Minden esetben az a szabály, hogyha bármelyik szülő/gyám és bármelyik gyermek már kapott lakásfelújítási támogatást, akkor onnantól sem ő, sem a vele együtt élő személyek nem jogosultak további támogatásra.
 • A TB jogviszonyt mikortól kell visszafelé számolni? Az igénylés benyújtása lesz az a dátum, amikortól visszafelé meg kell lennie az egy év jogviszonynak.
 • Bútorok, beépíthető bútorok, konyhai gépek érontettek-e a támogatással? A rendelet értelmében a beépíthető bútorok és konyhai gépek cseréje tartozik ebbe a körbe. Kérdés volt, hogy csak a konyhai gépek cseréjének a költségét vagy magát a gépet is tartalmazza-e a támogatás, de a megfogalmazás értelmében ez esetben az anyagköltség lesz maga a gp, a csere pedig a munka, tehát igen, a konyhai gépedet is lecserélheted. Tudom, hogy sokan a mosógépet is a konyhában tartják, de ez nem konyhai gép, tehát annak cseréjére nem jár támogatás. Kérdés, hogy mi számít beépített bútornak. Egy IKEA konyha beépíthető, de el is viheted, ha akarod. Ilyen esetben a legjobb szerintem, ha a biztosra mész, tehát szabadon álló helyett beépíthető konyhát vásárolsz.
 • Adminisztráció: hogyan kell igazolni az ingatlantulajdont vagy azt, hogy ott laksz és jogosult vagy a támogatásra? A tulajdont tulajdoni lappal, a lakcímet lakcímkártyával. Ennyire egyszerű. 🙂
 • Mekkora tulajdoni részesedéssel kell rendelkezned? Ha pl. a gyermeked megörökölte az elhunyt nagymamától, akkor arra is igénybe vehetitek? Vagy csak a saját ingatlanra jár? Haszonélvező is igénybe veheti vagy csak a tulajdonos? A rendelet értelmében az igénylőknek és kiskorú gyermeküknek együttesen 50%-ot meghaladó tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Tehát a haszonélvező nem veheti igénybe, de a gyermek tulajdonrésze is beszámít az 50%-ba.

Biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül számos egyéb tisztázatlan kérdés merülhet fel Benned. Kérlek, hogy írd meg nekem e-mailen vagy kommentben, ha tudom a választ, akkor megírom Neked. Ha csatlakozol az e-mailes olvasóbázisomhoz, akkor pedig az ezzel kapcsolatos friss e-maileket is el fogom küldeni. Ez most nem a szokásos feliratkozós marketing hírlevél lista, hanem célirányosan a "családvédelmi akciótervvel" kapcsolatos hírek megosztására használom, és természetesen bármikor leiratkozhatsz, ha már nem aktuális számodra az ezzel kapcsolatos újdonságok ismerete.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Hivatalos: Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A 2021. január. 1-től igényelhető lakásfelújítási program részletei, kik, milyen feltételekkel, mekkora összeget vehetnek igénybe?


Hatalmas az érdeklődés a családtámogatások jövőre tervezett elemei iránt, mint pl. az új építésű lakások ÁFA-jának 5%-ra csökkentése, vagy épp annak visszaigénylése, a lakóingatlanok vásárlásának illetékmentessée, de a legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi. 2020.11.25-én megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely részletezi ennek feltételeit. Összeszedtem hogy mit érdemes tudni erről a támogatásról és milyen lehetőségeid vannak, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatás legfeljebb 3M Ft összegű lehet és az ingatlanod számlával igazolt felújítási költségének (anyag és munkadíj) felét teheti ki. Ezeen belül az anyagköltség és munkadíj is a teljes támogatás felét, azaz 1,5-1,5M Ft-ot tehet ki. Ezt azért érdemes jól megjegyezned, mert hiába szeretnéd Te magad elvégezni a munkát, sajnos az anyagköltség legfeljebb a teljes támogatási összeg felét érheti csak el. Ha kiszámolnád, hogy pontosan mikor mekkora összegre vagy jogosult, akkor használd ezt az ingyenes kalkulátort (regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül).

Természetesen nem feltétlenül kell felhasználnod a teljes keretösszeget, ha a felújítási költséged csak 1M Ft, akkor annak a felét, 500.000 Ft-ot tudsz majd visszaigényelni. Mivel agonban csak egyszer jár a támogatás, ezért célszerű a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Mi a helyzet, ha korábban ugyanerre az ingatlanra CSOK-ot vettél igénybe bővítésre? Ekkor a támogatás csak azokra a munkálatokra jár, melyeket a CSOK-nál nem számoltál el, és ennek igazolása céljából a CSOK-hoz beadott számlákat is mellékelned kell a kérelemhez.

Ki veheti igénybe?

Gyakorlatilag bárki igényelheti a támogatást, aki gyermeket nevel. Lehettek házasok vagy élettársak, lehetsz egyedülálló vagy elvált, ha Te neveled a korábbi kapcsolatodból született gyermeket, akkor jogosult vagy a támogatásra. Ha elváltatok, és megosztva nevelitek a gyermeketeket, akkor a támogatást is kérhetitek megosztva.

További fontos tudnivaló, hogy - hasonlóan a CSOK és Babaváró támogatáshoz - a gyermek már 12 hetes magzati kortól jogosulttá tesz a támogatás igénybevételére és a gyermeked 25 éves koráig vagy jogosult rá, amennyiben még egy háztartásban él veletek.

Amennyiben gyermeked megváltozott munkaképességű, akkor a 25 éves életkort nem kell alkalmazni és akkor is jogosult vagy, ha a gyermek a rokonod, és a szülei halála után Téged neveztek ki gyámjának.

Igénylési feltételek

A lakásfelújítási támogatáshoz az igénylés előtt egy éves, megszakítás nélküli TB jogviszonnyal kell rendelkezned. Ebben lehet egy legfeljebb 30 napos megszakítás is, sőt, az utolsó 3 hónapba az álláskeresési támogatás is beszámít, tehát ha a járvány miatt elvesztetted volna az állásod, akkor is jogosult lehetsz a támogatásra. Viszont az igénylés előtt 180 napban közfoglalkoztatott személy nem jogosult a támogatásra.

Fontos különbség az eddigi támogatásokkal szemben, hogy nem kell igazolni, csak NYILATKOZNI a TB jogviszonyról.

A külföldi TB jogviszonyt viszont igazolni kell a külföldi hatóság által kiállított dokumentummal. Igénybe veheted a támogatást akkor is, ha középiskola vagy főiskola/egyetem napppali tagozatos hallgatója voltál (erről is elég nyilatkozni), ha GYED-en voltál és nyugdíjasként is jogosult vagy a támogatásra. Fontos kitétel, ami a többi támogatásnál is, hogy köztartozásod nem lehet, és valószínűleg - bár most ez még nem lette nevesítve - büntetlen előéletűnek kell lenned.

Hányszor veheted igénybe?

Ennél a támogatásnál is kitétel, hogy családonként ÉS gyermekenként összesen egyszer veheted igénybe. Akkor is, ha elsőre nem tudtad kihasználni a maximális támogatás összegét, később nem lesz lehetőség a fennmaradó összegre támogatást igényelni. Ez azt is jelenti, hogyha igénylés után esetleg elválsz, akkor a későbbi ingatlanodban már nem leszel jogosult, akkor sem, ha az új párod még nem vette igénybe.

A rendeletben kikötötték, hogy a lakásban, amire a támogatást kéritek, összesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznetek (osztatlan közös tulajdon esetén használati megállapodással) és a lakásban az igénylőnek és legalább egy gyermekének 1 éve állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Viszont a támogatás igénylése után akár el is adhatod az ingatlan, tehát nincs a CSOK-hoz hasonló kötelező ottlakási feltétel. Miután eladtad, az új vevő is igénybe veheti a támogatást, feltéve, ha még nem vette fel és nem közeli hozzátartozód.

Az egy éves ottlakási feltétel alól természetesen kivételt képez a magzat és az egy éven belül született gyermek. De nem kell egy éve ott laknod akkor sem, ha egy éven belül vásároltátok az ingatlant. Ez utóbbi feltétel azért is érdekes, mert így akár befektetési célú ingatlanvásárlás felújítását is meg lehet valósítani állami támogatásból.

Ha a lakóhelyetek nem azonos, akkor három lehetőségetek van:

 1. Bejelentkeztek azononos lakóhelyre.
 2. Ha az összes gyermeketek egyikőtöknél lakik, akkor az a fél veheti igénybe a támogatást.
 3. Ha legalább egy gyermek lakik mindkettőtökkel, akkor 50-50%-ban vagytok jogosultak a támogatásra.

Mire használhatod?

A lakásfelújítási támogatást a 2021. január 1-től kezdődő felújításokra használhatod fel. Fontos, hogy LAKÁSfelújításról van szó, tehét zártkertre, üdülőre nem jár, csak olyan ingatlanra, amely lakásként vagy lakóházként, esetleg tanya, birtokközpont lakáscélú épületeként van feltüntetve az ingatlan.nyilvántartásban.

Kiemelném, hogy a támogatás megítélésekor a felújítás kezdete számít, nem az igénylés dátuma. Tehát a felújításnak 2021. jan. 1-től kell elkezdődnie, az nem működik, hogy elkezded 2020-ban és majd a támogatást megigényled 2021-ben.

Jogosan kérdezheted, hogy ki fogja ellenőrizni a felújítás kezdetét. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de feltehetően erre nem lesz kapacitás. Azt azonban tudnod kell, hogy a felújításra szerződést kell írnod a kivitelezővel - aki nem lehet közeli hozzátartozód -, amiben természetesen rögzíteni kell a munkálatok kezdetét és befejezésének dátumát. De ismerve a magyar viszonyokat, mostantól minden szerződésen 2021-es dátum lesz. 🙂

Arra is figyelj, hogy az 5% ÁFÁ-val kiállított számlák után nem jár támogatás!

Vegyük végig, hogy mi számít felújításnak, mire kaphatod meg a támogatást.

Gyakorlatilag bármilyen belső vagy akár külső felújításra, nevesítve az alábbiak:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló
 • energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, de a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.”
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje (nem beépíthető vagy nem konyhabútor tehát nem támogatott).

Mi az igénylés folyamata?

Az egész folyamatot háromféleképpen tudod intézni:

 • elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezéssel, azonosítással
 • postai úton vagy
 • személyesen a kormányablaknál.

Az elektronikus igénylést a magyarorszag.hu oldalról intézheted ügyfélkapus azonosítóddal. Belépés után vagy a felső keresőbe írd be, hogy "otthonfelújítási" és nyomj Enter-t, vagy a bal oldali menüből válaszd a Tulajdon -> Ingatlan menüpontot és keresd ki a listából a "Kérelem gyermeket otthon nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" bejegyzést.

Mivel a támogatás utólagos, ezért a kivitlezői szerződések megkötése után az anyagról és a munkadíjról gyűtened kell a számlákat, majd az erre létrehozott felületre feltölteni a támogatási kérelemmel együtt. Itt jegyzem meg, hogy feltehetően az anyagot is megvásárolhatja a kivitelező, de ebben az esetben az általa kiállított számlán külön ki kell mutatnia az anyagköltséget és a munkadíjat, ami különösen ezek 50-50%-os támogatási aránya miatt fontos.

A számlák benyújtási határideje 60 nap (a legutolsó számla kifizetési időpontjától), de legkésőbb 2022.december 31. lehet, az Államkincstár pedig 30 napon belül dönt a jogosultságról és ezt követően 5 napon belül utalja a támogatási összeget. Az igénylés során legfeljebb egyszer lehet hiánypótlást benyújtani, ami nem számít bele a 30 napos bírálati időbe.

Ezt követően még nem ért véget a folyamat, hiszen a kormányhivatal szeretné ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás és az történt, mint amire felvetted a támogatást. Tehát ha a 15nm gyerekszoba festésére szeretnéd felvenni a 3M Ft-ot, az nem fog működni, mert ekkora területet elég nehéz 6M Ft-ból kifesteni. Óvatosan tehát a túlszámlázással. Ismerjük a hazai építőipari szektor erre való hajlandóságát, ha támogatásokról van szó (ld. 10M CSOK "benyelése"), de itt lesz ellenőrzés, tehát csak valós árakon, valós munka után igényelj vissza bármit is. Az ellenőrzésre egyébként a kormányhivatalnak a támogatás kézhezvételétől számított 180 nap áll majd a rendelkezésére. Ha az ellenőrzés során megállapíthják, hogy nem voltál jogosult a támogatásra, akkor a támogatás összegét az alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetned.

Milyen dokumentumokat kell csatolnod a kérelemhez?

A lakásfelújítási támogatáshoz nem kevés dokumentumot is csatolni kell, ezeket összeszedtem neked. A linkre kattintva le is tudod tölteni a nyomtatványokat.

 • Magát a kérelmi nyomtatványt;
 • Vállalkozási szerződést, mely tartalmazza a munkálatok részletes tartalmát és díját;
 • Számlákat és - utalásos számla esetében - az átutalási bizonylatokat.
 • Lakcímkártyákat;
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság határozatát;
 • Várandósság 12. hetét követően a várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos igazolása a várandósság tényéről és a születés várható időpontjáról;
 • 25 éves kor feletti gyermek esetén a megváltozott munkaképesség, fogyatékosság igazolását;
 • Közös tulajdon esetén használati megosztást vagy bírósági ítéletet;
 • Számlaösszesítő formanyomtatványt (Kincstár készíti, ti kitöltitek);
 • Büntetőjogi nyilatkozatokat: 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat;
 • Külföldi TB jogviszony esetén a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását;
 • Személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú vezetői engedélyt;
 • Külföldiek esetén tartózkodási engedélyt, regisztrációs igazolást;
 • GYED-ről vagy ápolási díjról szóló határozatot.

Hogyan tudod kimaxolni a támogatást, mire érdemes figyelned?

Nyilvánvalóan érdemes olyan munkálatokra felvenni a támogatást, amelyek 3 millió Ft anyagköltsggel és ugyanennyi munkadíjjal járnak. Ez egyre nehezebb, hiszen a munkadíjak az elmúlt években sokkal jobban emelkedtek, mint az anyagköltség. Ez különösen olyan munkáknál tetten érhető, ahol az anyagköltség relatíve alacsony a munkadíjhoz képest, mint pl. a festés, burkolás. De pl. egy garázs- vagy kertkapu megépíttetése, egy családi ház szigetelése vagy fűtés korszerűsítés már sokkal jobb munkadíj-anyagköltség arányt jelenthet neked, amire ennél a támogatásnál érdemes odafigyelned.

További nehézség lehet majd, hogy elvétve találni olyan kivitelezőt, aki hajlandó számlát is adni. A festés, burkolás, ács, vagy asztalosmunkák tipikusan olyan építőipari tevékenységek, ahol ha számlát kérsz, egyszerűen otthagy a szaki és elmegy máshoz dolgozni, aki nem annnyira "finnyás". Ezzel a támogatással is szeretnék fehéríteni ezt a szektort, remélhetően sikerül ezt a célt elrni, bár jogos a félelem a túlszámlázások és egyéb mutyik megjelenésére. További reális következmény a munkadíjak további drágulása, hiszen a "szaki" továbbra is haza szeretné vinni azt a pénzt, amit eddig, de szembesülni fog vele, hogy legálisan ez sokkal drágább. Nyilván az árát veled szeretné megfizettetni...

További következmény lehet a már így sem rövid meglévő várakozási idők további növekedése, azaz a jó szakemberre még többet kell várnod, mert egyre több lesz a megrendelése. Ha tervezel felújítást, akkor érdemes lehet már most lekötni a szabad kapacitásokat.

De mi a helyzet, ha nincs 6M Ft-od, amit előre bele kell tenned a felújításba ahhoz, hogy utána vissza tuddd igényelni a maximális 3 millió Ft támogatást? Erre jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Ez egyszerű és gyors forrást jelent, ha gyorsan letudod a munkálatokat, akkor néhány hónap alatt le tudod felezni a kölcsönösszeget és ezzel a havi részleteket is. Személyi kölcsön esetén viszont jövedelmet kell tudnod igazolni, amelyet a meglévő hiteleid is terhelnek. Független tanácsadóként igen sokat tudok segíteni, hogy a megfelelő bankot kiválaszd, ahol jó kamatokat és kedvező előtörlesztési ajánlatokat fogsz kapni.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mozaikcsaládok: mi történik, ha igénybe vetted a támogatást, elváltok, majd újraházasodsz és gyermeket vállalsz olyan személlyel, aki még nem vette igénybe a támogatást? Esetleg egyik közeli hozzátartozód elhalálozik és Te leszel a kiskorú gyermeke gyámja? Minden esetben az a szabály, hogyha bármelyik szülő/gyám és bármelyik gyermek már kapott lakásfelújítási támogatást, akkor onnantól sem ő, sem a vele együtt élő személyek nem jogosultak további támogatásra.
 • A TB jogviszonyt mikortól kell visszafelé számolni? Az igénylés benyújtása lesz az a dátum, amikortól visszafelé meg kell lennie az egy év jogviszonynak.
 • Bútorok, beépíthető bútorok, konyhai gépek érontettek-e a támogatással? A rendelet értelmében a beépíthető bútorok és konyhai gépek cseréje tartozik ebbe a körbe. Kérdés volt, hogy csak a konyhai gépek cseréjének a költségét vagy magát a gépet is tartalmazza-e a támogatás, de a megfogalmazás értelmében ez esetben az anyagköltség lesz maga a gp, a csere pedig a munka, tehát igen, a konyhai gépedet is lecserélheted. Tudom, hogy sokan a mosógépet is a konyhában tartják, de ez nem konyhai gép, tehát annak cseréjére nem jár támogatás. Kérdés, hogy mi számít beépített bútornak. Egy IKEA konyha beépíthető, de el is viheted, ha akarod. Ilyen esetben a legjobb szerintem, ha a biztosra mész, tehát szabadon álló helyett beépíthető konyhát vásárolsz.
 • Adminisztráció: hogyan kell igazolni az ingatlantulajdont vagy azt, hogy ott laksz és jogosult vagy a támogatásra? A tulajdont tulajdoni lappal, a lakcímet lakcímkártyával. Ennyire egyszerű. 🙂
 • Mekkora tulajdoni részesedéssel kell rendelkezned? Ha pl. a gyermeked megörökölte az elhunyt nagymamától, akkor arra is igénybe vehetitek? Vagy csak a saját ingatlanra jár? Haszonélvező is igénybe veheti vagy csak a tulajdonos? A rendelet értelmében az igénylőknek és kiskorú gyermeküknek együttesen 50%-ot meghaladó tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Tehát a haszonélvező nem veheti igénybe, de a gyermek tulajdonrésze is beszámít az 50%-ba.

Biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül számos egyéb tisztázatlan kérdés merülhet fel Benned. Kérlek, hogy írd meg nekem e-mailen vagy kommentben, ha tudom a választ, akkor megírom Neked. Ha csatlakozol az e-mailes olvasóbázisomhoz, akkor pedig az ezzel kapcsolatos friss e-maileket is el fogom küldeni. Ez most nem a szokásos feliratkozós marketing hírlevél lista, hanem célirányosan a "családvédelmi akciótervvel" kapcsolatos hírek megosztására használom, és természetesen bármikor leiratkozhatsz, ha már nem aktuális számodra az ezzel kapcsolatos újdonságok ismerete.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Hivatalos: Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A 2021. január. 1-től igényelhető lakásfelújítási program részletei, kik, milyen feltételekkel, mekkora összeget vehetnek igénybe?


Hatalmas az érdeklődés a családtámogatások jövőre tervezett elemei iránt, mint pl. az új építésű lakások ÁFA-jának 5%-ra csökkentése, vagy épp annak visszaigénylése, a lakóingatlanok vásárlásának illetékmentessée, de a legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi. 2020.11.25-én megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely részletezi ennek feltételeit. Összeszedtem hogy mit érdemes tudni erről a támogatásról és milyen lehetőségeid vannak, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatás legfeljebb 3M Ft összegű lehet és az ingatlanod számlával igazolt felújítási költségének (anyag és munkadíj) felét teheti ki. Ezeen belül az anyagköltség és munkadíj is a teljes támogatás felét, azaz 1,5-1,5M Ft-ot tehet ki. Ezt azért érdemes jól megjegyezned, mert hiába szeretnéd Te magad elvégezni a munkát, sajnos az anyagköltség legfeljebb a teljes támogatási összeg felét érheti csak el. Ha kiszámolnád, hogy pontosan mikor mekkora összegre vagy jogosult, akkor használd ezt az ingyenes kalkulátort (regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül).

Természetesen nem feltétlenül kell felhasználnod a teljes keretösszeget, ha a felújítási költséged csak 1M Ft, akkor annak a felét, 500.000 Ft-ot tudsz majd visszaigényelni. Mivel agonban csak egyszer jár a támogatás, ezért célszerű a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Mi a helyzet, ha korábban ugyanerre az ingatlanra CSOK-ot vettél igénybe bővítésre? Ekkor a támogatás csak azokra a munkálatokra jár, melyeket a CSOK-nál nem számoltál el, és ennek igazolása céljából a CSOK-hoz beadott számlákat is mellékelned kell a kérelemhez.

Ki veheti igénybe?

Gyakorlatilag bárki igényelheti a támogatást, aki gyermeket nevel. Lehettek házasok vagy élettársak, lehetsz egyedülálló vagy elvált, ha Te neveled a korábbi kapcsolatodból született gyermeket, akkor jogosult vagy a támogatásra. Ha elváltatok, és megosztva nevelitek a gyermeketeket, akkor a támogatást is kérhetitek megosztva.

További fontos tudnivaló, hogy - hasonlóan a CSOK és Babaváró támogatáshoz - a gyermek már 12 hetes magzati kortól jogosulttá tesz a támogatás igénybevételére és a gyermeked 25 éves koráig vagy jogosult rá, amennyiben még egy háztartásban él veletek.

Amennyiben gyermeked megváltozott munkaképességű, akkor a 25 éves életkort nem kell alkalmazni és akkor is jogosult vagy, ha a gyermek a rokonod, és a szülei halála után Téged neveztek ki gyámjának.

Igénylési feltételek

A lakásfelújítási támogatáshoz az igénylés előtt egy éves, megszakítás nélküli TB jogviszonnyal kell rendelkezned. Ebben lehet egy legfeljebb 30 napos megszakítás is, sőt, az utolsó 3 hónapba az álláskeresési támogatás is beszámít, tehát ha a járvány miatt elvesztetted volna az állásod, akkor is jogosult lehetsz a támogatásra. Viszont az igénylés előtt 180 napban közfoglalkoztatott személy nem jogosult a támogatásra.

Fontos különbség az eddigi támogatásokkal szemben, hogy nem kell igazolni, csak NYILATKOZNI a TB jogviszonyról.

A külföldi TB jogviszonyt viszont igazolni kell a külföldi hatóság által kiállított dokumentummal. Igénybe veheted a támogatást akkor is, ha középiskola vagy főiskola/egyetem napppali tagozatos hallgatója voltál (erről is elég nyilatkozni), ha GYED-en voltál és nyugdíjasként is jogosult vagy a támogatásra. Fontos kitétel, ami a többi támogatásnál is, hogy köztartozásod nem lehet, és valószínűleg - bár most ez még nem lette nevesítve - büntetlen előéletűnek kell lenned.

Hányszor veheted igénybe?

Ennél a támogatásnál is kitétel, hogy családonként ÉS gyermekenként összesen egyszer veheted igénybe. Akkor is, ha elsőre nem tudtad kihasználni a maximális támogatás összegét, később nem lesz lehetőség a fennmaradó összegre támogatást igényelni. Ez azt is jelenti, hogyha igénylés után esetleg elválsz, akkor a későbbi ingatlanodban már nem leszel jogosult, akkor sem, ha az új párod még nem vette igénybe.

A rendeletben kikötötték, hogy a lakásban, amire a támogatást kéritek, összesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznetek (osztatlan közös tulajdon esetén használati megállapodással) és a lakásban az igénylőnek és legalább egy gyermekének 1 éve állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Viszont a támogatás igénylése után akár el is adhatod az ingatlan, tehát nincs a CSOK-hoz hasonló kötelező ottlakási feltétel. Miután eladtad, az új vevő is igénybe veheti a támogatást, feltéve, ha még nem vette fel és nem közeli hozzátartozód.

Az egy éves ottlakási feltétel alól természetesen kivételt képez a magzat és az egy éven belül született gyermek. De nem kell egy éve ott laknod akkor sem, ha egy éven belül vásároltátok az ingatlant. Ez utóbbi feltétel azért is érdekes, mert így akár befektetési célú ingatlanvásárlás felújítását is meg lehet valósítani állami támogatásból.

Ha a lakóhelyetek nem azonos, akkor három lehetőségetek van:

 1. Bejelentkeztek azononos lakóhelyre.
 2. Ha az összes gyermeketek egyikőtöknél lakik, akkor az a fél veheti igénybe a támogatást.
 3. Ha legalább egy gyermek lakik mindkettőtökkel, akkor 50-50%-ban vagytok jogosultak a támogatásra.

Mire használhatod?

A lakásfelújítási támogatást a 2021. január 1-től kezdődő felújításokra használhatod fel. Fontos, hogy LAKÁSfelújításról van szó, tehét zártkertre, üdülőre nem jár, csak olyan ingatlanra, amely lakásként vagy lakóházként, esetleg tanya, birtokközpont lakáscélú épületeként van feltüntetve az ingatlan.nyilvántartásban.

Kiemelném, hogy a támogatás megítélésekor a felújítás kezdete számít, nem az igénylés dátuma. Tehát a felújításnak 2021. jan. 1-től kell elkezdődnie, az nem működik, hogy elkezded 2020-ban és majd a támogatást megigényled 2021-ben.

Jogosan kérdezheted, hogy ki fogja ellenőrizni a felújítás kezdetét. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de feltehetően erre nem lesz kapacitás. Azt azonban tudnod kell, hogy a felújításra szerződést kell írnod a kivitelezővel - aki nem lehet közeli hozzátartozód -, amiben természetesen rögzíteni kell a munkálatok kezdetét és befejezésének dátumát. De ismerve a magyar viszonyokat, mostantól minden szerződésen 2021-es dátum lesz. 🙂

Arra is figyelj, hogy az 5% ÁFÁ-val kiállított számlák után nem jár támogatás!

Vegyük végig, hogy mi számít felújításnak, mire kaphatod meg a támogatást.

Gyakorlatilag bármilyen belső vagy akár külső felújításra, nevesítve az alábbiak:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló
 • energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, de a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.”
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje (nem beépíthető vagy nem konyhabútor tehát nem támogatott).

Mi az igénylés folyamata?

Az egész folyamatot háromféleképpen tudod intézni:

 • elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezéssel, azonosítással
 • postai úton vagy
 • személyesen a kormányablaknál.

Az elektronikus igénylést a magyarorszag.hu oldalról intézheted ügyfélkapus azonosítóddal. Belépés után vagy a felső keresőbe írd be, hogy "otthonfelújítási" és nyomj Enter-t, vagy a bal oldali menüből válaszd a Tulajdon -> Ingatlan menüpontot és keresd ki a listából a "Kérelem gyermeket otthon nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" bejegyzést.

Mivel a támogatás utólagos, ezért a kivitlezői szerződések megkötése után az anyagról és a munkadíjról gyűtened kell a számlákat, majd az erre létrehozott felületre feltölteni a támogatási kérelemmel együtt. Itt jegyzem meg, hogy feltehetően az anyagot is megvásárolhatja a kivitelező, de ebben az esetben az általa kiállított számlán külön ki kell mutatnia az anyagköltséget és a munkadíjat, ami különösen ezek 50-50%-os támogatási aránya miatt fontos.

A számlák benyújtási határideje 60 nap (a legutolsó számla kifizetési időpontjától), de legkésőbb 2022.december 31. lehet, az Államkincstár pedig 30 napon belül dönt a jogosultságról és ezt követően 5 napon belül utalja a támogatási összeget. Az igénylés során legfeljebb egyszer lehet hiánypótlást benyújtani, ami nem számít bele a 30 napos bírálati időbe.

Ezt követően még nem ért véget a folyamat, hiszen a kormányhivatal szeretné ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás és az történt, mint amire felvetted a támogatást. Tehát ha a 15nm gyerekszoba festésére szeretnéd felvenni a 3M Ft-ot, az nem fog működni, mert ekkora területet elég nehéz 6M Ft-ból kifesteni. Óvatosan tehát a túlszámlázással. Ismerjük a hazai építőipari szektor erre való hajlandóságát, ha támogatásokról van szó (ld. 10M CSOK "benyelése"), de itt lesz ellenőrzés, tehát csak valós árakon, valós munka után igényelj vissza bármit is. Az ellenőrzésre egyébként a kormányhivatalnak a támogatás kézhezvételétől számított 180 nap áll majd a rendelkezésére. Ha az ellenőrzés során megállapíthják, hogy nem voltál jogosult a támogatásra, akkor a támogatás összegét az alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetned.

Milyen dokumentumokat kell csatolnod a kérelemhez?

A lakásfelújítási támogatáshoz nem kevés dokumentumot is csatolni kell, ezeket összeszedtem neked. A linkre kattintva le is tudod tölteni a nyomtatványokat.

 • Magát a kérelmi nyomtatványt;
 • Vállalkozási szerződést, mely tartalmazza a munkálatok részletes tartalmát és díját;
 • Számlákat és - utalásos számla esetében - az átutalási bizonylatokat.
 • Lakcímkártyákat;
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság határozatát;
 • Várandósság 12. hetét követően a várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos igazolása a várandósság tényéről és a születés várható időpontjáról;
 • 25 éves kor feletti gyermek esetén a megváltozott munkaképesség, fogyatékosság igazolását;
 • Közös tulajdon esetén használati megosztást vagy bírósági ítéletet;
 • Számlaösszesítő formanyomtatványt (Kincstár készíti, ti kitöltitek);
 • Büntetőjogi nyilatkozatokat: 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat;
 • Külföldi TB jogviszony esetén a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását;
 • Személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú vezetői engedélyt;
 • Külföldiek esetén tartózkodási engedélyt, regisztrációs igazolást;
 • GYED-ről vagy ápolási díjról szóló határozatot.

Hogyan tudod kimaxolni a támogatást, mire érdemes figyelned?

Nyilvánvalóan érdemes olyan munkálatokra felvenni a támogatást, amelyek 3 millió Ft anyagköltsggel és ugyanennyi munkadíjjal járnak. Ez egyre nehezebb, hiszen a munkadíjak az elmúlt években sokkal jobban emelkedtek, mint az anyagköltség. Ez különösen olyan munkáknál tetten érhető, ahol az anyagköltség relatíve alacsony a munkadíjhoz képest, mint pl. a festés, burkolás. De pl. egy garázs- vagy kertkapu megépíttetése, egy családi ház szigetelése vagy fűtés korszerűsítés már sokkal jobb munkadíj-anyagköltség arányt jelenthet neked, amire ennél a támogatásnál érdemes odafigyelned.

További nehézség lehet majd, hogy elvétve találni olyan kivitelezőt, aki hajlandó számlát is adni. A festés, burkolás, ács, vagy asztalosmunkák tipikusan olyan építőipari tevékenységek, ahol ha számlát kérsz, egyszerűen otthagy a szaki és elmegy máshoz dolgozni, aki nem annnyira "finnyás". Ezzel a támogatással is szeretnék fehéríteni ezt a szektort, remélhetően sikerül ezt a célt elrni, bár jogos a félelem a túlszámlázások és egyéb mutyik megjelenésére. További reális következmény a munkadíjak további drágulása, hiszen a "szaki" továbbra is haza szeretné vinni azt a pénzt, amit eddig, de szembesülni fog vele, hogy legálisan ez sokkal drágább. Nyilván az árát veled szeretné megfizettetni...

További következmény lehet a már így sem rövid meglévő várakozási idők további növekedése, azaz a jó szakemberre még többet kell várnod, mert egyre több lesz a megrendelése. Ha tervezel felújítást, akkor érdemes lehet már most lekötni a szabad kapacitásokat.

De mi a helyzet, ha nincs 6M Ft-od, amit előre bele kell tenned a felújításba ahhoz, hogy utána vissza tuddd igényelni a maximális 3 millió Ft támogatást? Erre jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Ez egyszerű és gyors forrást jelent, ha gyorsan letudod a munkálatokat, akkor néhány hónap alatt le tudod felezni a kölcsönösszeget és ezzel a havi részleteket is. Személyi kölcsön esetén viszont jövedelmet kell tudnod igazolni, amelyet a meglévő hiteleid is terhelnek. Független tanácsadóként igen sokat tudok segíteni, hogy a megfelelő bankot kiválaszd, ahol jó kamatokat és kedvező előtörlesztési ajánlatokat fogsz kapni.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mozaikcsaládok: mi történik, ha igénybe vetted a támogatást, elváltok, majd újraházasodsz és gyermeket vállalsz olyan személlyel, aki még nem vette igénybe a támogatást? Esetleg egyik közeli hozzátartozód elhalálozik és Te leszel a kiskorú gyermeke gyámja? Minden esetben az a szabály, hogyha bármelyik szülő/gyám és bármelyik gyermek már kapott lakásfelújítási támogatást, akkor onnantól sem ő, sem a vele együtt élő személyek nem jogosultak további támogatásra.
 • A TB jogviszonyt mikortól kell visszafelé számolni? Az igénylés benyújtása lesz az a dátum, amikortól visszafelé meg kell lennie az egy év jogviszonynak.
 • Bútorok, beépíthető bútorok, konyhai gépek érontettek-e a támogatással? A rendelet értelmében a beépíthető bútorok és konyhai gépek cseréje tartozik ebbe a körbe. Kérdés volt, hogy csak a konyhai gépek cseréjének a költségét vagy magát a gépet is tartalmazza-e a támogatás, de a megfogalmazás értelmében ez esetben az anyagköltség lesz maga a gp, a csere pedig a munka, tehát igen, a konyhai gépedet is lecserélheted. Tudom, hogy sokan a mosógépet is a konyhában tartják, de ez nem konyhai gép, tehát annak cseréjére nem jár támogatás. Kérdés, hogy mi számít beépített bútornak. Egy IKEA konyha beépíthető, de el is viheted, ha akarod. Ilyen esetben a legjobb szerintem, ha a biztosra mész, tehát szabadon álló helyett beépíthető konyhát vásárolsz.
 • Adminisztráció: hogyan kell igazolni az ingatlantulajdont vagy azt, hogy ott laksz és jogosult vagy a támogatásra? A tulajdont tulajdoni lappal, a lakcímet lakcímkártyával. Ennyire egyszerű. 🙂
 • Mekkora tulajdoni részesedéssel kell rendelkezned? Ha pl. a gyermeked megörökölte az elhunyt nagymamától, akkor arra is igénybe vehetitek? Vagy csak a saját ingatlanra jár? Haszonélvező is igénybe veheti vagy csak a tulajdonos? A rendelet értelmében az igénylőknek és kiskorú gyermeküknek együttesen 50%-ot meghaladó tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Tehát a haszonélvező nem veheti igénybe, de a gyermek tulajdonrésze is beszámít az 50%-ba.

Biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül számos egyéb tisztázatlan kérdés merülhet fel Benned. Kérlek, hogy írd meg nekem e-mailen vagy kommentben, ha tudom a választ, akkor megírom Neked. Ha csatlakozol az e-mailes olvasóbázisomhoz, akkor pedig az ezzel kapcsolatos friss e-maileket is el fogom küldeni. Ez most nem a szokásos feliratkozós marketing hírlevél lista, hanem célirányosan a "családvédelmi akciótervvel" kapcsolatos hírek megosztására használom, és természetesen bármikor leiratkozhatsz, ha már nem aktuális számodra az ezzel kapcsolatos újdonságok ismerete.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Hivatalos: Itt vannak a lakásfelújítási támogatás részletei

A 2021. január. 1-től igényelhető lakásfelújítási program részletei, kik, milyen feltételekkel, mekkora összeget vehetnek igénybe?


Hatalmas az érdeklődés a családtámogatások jövőre tervezett elemei iránt, mint pl. az új építésű lakások ÁFA-jának 5%-ra csökkentése, vagy épp annak visszaigénylése, a lakóingatlanok vásárlásának illetékmentessée, de a legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi. 2020.11.25-én megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely részletezi ennek feltételeit. Összeszedtem hogy mit érdemes tudni erről a támogatásról és milyen lehetőségeid vannak, hogy maximálisan kihasználd a lehetőségeidet.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatás legfeljebb 3M Ft összegű lehet és az ingatlanod számlával igazolt felújítási költségének (anyag és munkadíj) felét teheti ki. Ezeen belül az anyagköltség és munkadíj is a teljes támogatás felét, azaz 1,5-1,5M Ft-ot tehet ki. Ezt azért érdemes jól megjegyezned, mert hiába szeretnéd Te magad elvégezni a munkát, sajnos az anyagköltség legfeljebb a teljes támogatási összeg felét érheti csak el. Ha kiszámolnád, hogy pontosan mikor mekkora összegre vagy jogosult, akkor használd ezt az ingyenes kalkulátort (regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül).

Természetesen nem feltétlenül kell felhasználnod a teljes keretösszeget, ha a felújítási költséged csak 1M Ft, akkor annak a felét, 500.000 Ft-ot tudsz majd visszaigényelni. Mivel agonban csak egyszer jár a támogatás, ezért célszerű a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Mi a helyzet, ha korábban ugyanerre az ingatlanra CSOK-ot vettél igénybe bővítésre? Ekkor a támogatás csak azokra a munkálatokra jár, melyeket a CSOK-nál nem számoltál el, és ennek igazolása céljából a CSOK-hoz beadott számlákat is mellékelned kell a kérelemhez.

Ki veheti igénybe?

Gyakorlatilag bárki igényelheti a támogatást, aki gyermeket nevel. Lehettek házasok vagy élettársak, lehetsz egyedülálló vagy elvált, ha Te neveled a korábbi kapcsolatodból született gyermeket, akkor jogosult vagy a támogatásra. Ha elváltatok, és megosztva nevelitek a gyermeketeket, akkor a támogatást is kérhetitek megosztva.

További fontos tudnivaló, hogy - hasonlóan a CSOK és Babaváró támogatáshoz - a gyermek már 12 hetes magzati kortól jogosulttá tesz a támogatás igénybevételére és a gyermeked 25 éves koráig vagy jogosult rá, amennyiben még egy háztartásban él veletek.

Amennyiben gyermeked megváltozott munkaképességű, akkor a 25 éves életkort nem kell alkalmazni és akkor is jogosult vagy, ha a gyermek a rokonod, és a szülei halála után Téged neveztek ki gyámjának.

Igénylési feltételek

A lakásfelújítási támogatáshoz az igénylés előtt egy éves, megszakítás nélküli TB jogviszonnyal kell rendelkezned. Ebben lehet egy legfeljebb 30 napos megszakítás is, sőt, az utolsó 3 hónapba az álláskeresési támogatás is beszámít, tehát ha a járvány miatt elvesztetted volna az állásod, akkor is jogosult lehetsz a támogatásra. Viszont az igénylés előtt 180 napban közfoglalkoztatott személy nem jogosult a támogatásra.

Fontos különbség az eddigi támogatásokkal szemben, hogy nem kell igazolni, csak NYILATKOZNI a TB jogviszonyról.

A külföldi TB jogviszonyt viszont igazolni kell a külföldi hatóság által kiállított dokumentummal. Igénybe veheted a támogatást akkor is, ha középiskola vagy főiskola/egyetem napppali tagozatos hallgatója voltál (erről is elég nyilatkozni), ha GYED-en voltál és nyugdíjasként is jogosult vagy a támogatásra. Fontos kitétel, ami a többi támogatásnál is, hogy köztartozásod nem lehet, és valószínűleg - bár most ez még nem lette nevesítve - büntetlen előéletűnek kell lenned.

Hányszor veheted igénybe?

Ennél a támogatásnál is kitétel, hogy családonként ÉS gyermekenként összesen egyszer veheted igénybe. Akkor is, ha elsőre nem tudtad kihasználni a maximális támogatás összegét, később nem lesz lehetőség a fennmaradó összegre támogatást igényelni. Ez azt is jelenti, hogyha igénylés után esetleg elválsz, akkor a későbbi ingatlanodban már nem leszel jogosult, akkor sem, ha az új párod még nem vette igénybe.

A rendeletben kikötötték, hogy a lakásban, amire a támogatást kéritek, összesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznetek (osztatlan közös tulajdon esetén használati megállapodással) és a lakásban az igénylőnek és legalább egy gyermekének 1 éve állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Viszont a támogatás igénylése után akár el is adhatod az ingatlan, tehát nincs a CSOK-hoz hasonló kötelező ottlakási feltétel. Miután eladtad, az új vevő is igénybe veheti a támogatást, feltéve, ha még nem vette fel és nem közeli hozzátartozód.

Az egy éves ottlakási feltétel alól természetesen kivételt képez a magzat és az egy éven belül született gyermek. De nem kell egy éve ott laknod akkor sem, ha egy éven belül vásároltátok az ingatlant. Ez utóbbi feltétel azért is érdekes, mert így akár befektetési célú ingatlanvásárlás felújítását is meg lehet valósítani állami támogatásból.

Ha a lakóhelyetek nem azonos, akkor három lehetőségetek van:

 1. Bejelentkeztek azononos lakóhelyre.
 2. Ha az összes gyermeketek egyikőtöknél lakik, akkor az a fél veheti igénybe a támogatást.
 3. Ha legalább egy gyermek lakik mindkettőtökkel, akkor 50-50%-ban vagytok jogosultak a támogatásra.

Mire használhatod?

A lakásfelújítási támogatást a 2021. január 1-től kezdődő felújításokra használhatod fel. Fontos, hogy LAKÁSfelújításról van szó, tehét zártkertre, üdülőre nem jár, csak olyan ingatlanra, amely lakásként vagy lakóházként, esetleg tanya, birtokközpont lakáscélú épületeként van feltüntetve az ingatlan.nyilvántartásban.

Kiemelném, hogy a támogatás megítélésekor a felújítás kezdete számít, nem az igénylés dátuma. Tehát a felújításnak 2021. jan. 1-től kell elkezdődnie, az nem működik, hogy elkezded 2020-ban és majd a támogatást megigényled 2021-ben.

Jogosan kérdezheted, hogy ki fogja ellenőrizni a felújítás kezdetét. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de feltehetően erre nem lesz kapacitás. Azt azonban tudnod kell, hogy a felújításra szerződést kell írnod a kivitelezővel - aki nem lehet közeli hozzátartozód -, amiben természetesen rögzíteni kell a munkálatok kezdetét és befejezésének dátumát. De ismerve a magyar viszonyokat, mostantól minden szerződésen 2021-es dátum lesz. 🙂

Arra is figyelj, hogy az 5% ÁFÁ-val kiállított számlák után nem jár támogatás!

Vegyük végig, hogy mi számít felújításnak, mire kaphatod meg a támogatást.

Gyakorlatilag bármilyen belső vagy akár külső felújításra, nevesítve az alábbiak:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló
 • energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, de a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.”
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje (nem beépíthető vagy nem konyhabútor tehát nem támogatott).

Mi az igénylés folyamata?

Az egész folyamatot háromféleképpen tudod intézni:

 • elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezéssel, azonosítással
 • postai úton vagy
 • személyesen a kormányablaknál.

Az elektronikus igénylést a magyarorszag.hu oldalról intézheted ügyfélkapus azonosítóddal. Belépés után vagy a felső keresőbe írd be, hogy "otthonfelújítási" és nyomj Enter-t, vagy a bal oldali menüből válaszd a Tulajdon -> Ingatlan menüpontot és keresd ki a listából a "Kérelem gyermeket otthon nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt" bejegyzést.

Mivel a támogatás utólagos, ezért a kivitlezői szerződések megkötése után az anyagról és a munkadíjról gyűtened kell a számlákat, majd az erre létrehozott felületre feltölteni a támogatási kérelemmel együtt. Itt jegyzem meg, hogy feltehetően az anyagot is megvásárolhatja a kivitelező, de ebben az esetben az általa kiállított számlán külön ki kell mutatnia az anyagköltséget és a munkadíjat, ami különösen ezek 50-50%-os támogatási aránya miatt fontos.

A számlák benyújtási határideje 60 nap (a legutolsó számla kifizetési időpontjától), de legkésőbb 2022.december 31. lehet, az Államkincstár pedig 30 napon belül dönt a jogosultságról és ezt követően 5 napon belül utalja a támogatási összeget. Az igénylés során legfeljebb egyszer lehet hiánypótlást benyújtani, ami nem számít bele a 30 napos bírálati időbe.

Ezt követően még nem ért véget a folyamat, hiszen a kormányhivatal szeretné ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás és az történt, mint amire felvetted a támogatást. Tehát ha a 15nm gyerekszoba festésére szeretnéd felvenni a 3M Ft-ot, az nem fog működni, mert ekkora területet elég nehéz 6M Ft-ból kifesteni. Óvatosan tehát a túlszámlázással. Ismerjük a hazai építőipari szektor erre való hajlandóságát, ha támogatásokról van szó (ld. 10M CSOK "benyelése"), de itt lesz ellenőrzés, tehát csak valós árakon, valós munka után igényelj vissza bármit is. Az ellenőrzésre egyébként a kormányhivatalnak a támogatás kézhezvételétől számított 180 nap áll majd a rendelkezésére. Ha az ellenőrzés során megállapíthják, hogy nem voltál jogosult a támogatásra, akkor a támogatás összegét az alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetned.

Milyen dokumentumokat kell csatolnod a kérelemhez?

A lakásfelújítási támogatáshoz nem kevés dokumentumot is csatolni kell, ezeket összeszedtem neked. A linkre kattintva le is tudod tölteni a nyomtatványokat.

 • Magát a kérelmi nyomtatványt;
 • Vállalkozási szerződést, mely tartalmazza a munkálatok részletes tartalmát és díját;
 • Számlákat és - utalásos számla esetében - az átutalási bizonylatokat.
 • Lakcímkártyákat;
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság határozatát;
 • Várandósság 12. hetét követően a várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos igazolása a várandósság tényéről és a születés várható időpontjáról;
 • 25 éves kor feletti gyermek esetén a megváltozott munkaképesség, fogyatékosság igazolását;
 • Közös tulajdon esetén használati megosztást vagy bírósági ítéletet;
 • Számlaösszesítő formanyomtatványt (Kincstár készíti, ti kitöltitek);
 • Büntetőjogi nyilatkozatokat: 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat;
 • Külföldi TB jogviszony esetén a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását;
 • Személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú vezetői engedélyt;
 • Külföldiek esetén tartózkodási engedélyt, regisztrációs igazolást;
 • GYED-ről vagy ápolási díjról szóló határozatot.

Hogyan tudod kimaxolni a támogatást, mire érdemes figyelned?

Nyilvánvalóan érdemes olyan munkálatokra felvenni a támogatást, amelyek 3 millió Ft anyagköltsggel és ugyanennyi munkadíjjal járnak. Ez egyre nehezebb, hiszen a munkadíjak az elmúlt években sokkal jobban emelkedtek, mint az anyagköltség. Ez különösen olyan munkáknál tetten érhető, ahol az anyagköltség relatíve alacsony a munkadíjhoz képest, mint pl. a festés, burkolás. De pl. egy garázs- vagy kertkapu megépíttetése, egy családi ház szigetelése vagy fűtés korszerűsítés már sokkal jobb munkadíj-anyagköltség arányt jelenthet neked, amire ennél a támogatásnál érdemes odafigyelned.

További nehézség lehet majd, hogy elvétve találni olyan kivitelezőt, aki hajlandó számlát is adni. A festés, burkolás, ács, vagy asztalosmunkák tipikusan olyan építőipari tevékenységek, ahol ha számlát kérsz, egyszerűen otthagy a szaki és elmegy máshoz dolgozni, aki nem annnyira "finnyás". Ezzel a támogatással is szeretnék fehéríteni ezt a szektort, remélhetően sikerül ezt a célt elrni, bár jogos a félelem a túlszámlázások és egyéb mutyik megjelenésére. További reális következmény a munkadíjak további drágulása, hiszen a "szaki" továbbra is haza szeretné vinni azt a pénzt, amit eddig, de szembesülni fog vele, hogy legálisan ez sokkal drágább. Nyilván az árát veled szeretné megfizettetni...

További következmény lehet a már így sem rövid meglévő várakozási idők további növekedése, azaz a jó szakemberre még többet kell várnod, mert egyre több lesz a megrendelése. Ha tervezel felújítást, akkor érdemes lehet már most lekötni a szabad kapacitásokat.

De mi a helyzet, ha nincs 6M Ft-od, amit előre bele kell tenned a felújításba ahhoz, hogy utána vissza tuddd igényelni a maximális 3 millió Ft támogatást? Erre jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Ez egyszerű és gyors forrást jelent, ha gyorsan letudod a munkálatokat, akkor néhány hónap alatt le tudod felezni a kölcsönösszeget és ezzel a havi részleteket is. Személyi kölcsön esetén viszont jövedelmet kell tudnod igazolni, amelyet a meglévő hiteleid is terhelnek. Független tanácsadóként igen sokat tudok segíteni, hogy a megfelelő bankot kiválaszd, ahol jó kamatokat és kedvező előtörlesztési ajánlatokat fogsz kapni.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mozaikcsaládok: mi történik, ha igénybe vetted a támogatást, elváltok, majd újraházasodsz és gyermeket vállalsz olyan személlyel, aki még nem vette igénybe a támogatást? Esetleg egyik közeli hozzátartozód elhalálozik és Te leszel a kiskorú gyermeke gyámja? Minden esetben az a szabály, hogyha bármelyik szülő/gyám és bármelyik gyermek már kapott lakásfelújítási támogatást, akkor onnantól sem ő, sem a vele együtt élő személyek nem jogosultak további támogatásra.
 • A TB jogviszonyt mikortól kell visszafelé számolni? Az igénylés benyújtása lesz az a dátum, amikortól visszafelé meg kell lennie az egy év jogviszonynak.
 • Bútorok, beépíthető bútorok, konyhai gépek érontettek-e a támogatással? A rendelet értelmében a beépíthető bútorok és konyhai gépek cseréje tartozik ebbe a körbe. Kérdés volt, hogy csak a konyhai gépek cseréjének a költségét vagy magát a gépet is tartalmazza-e a támogatás, de a megfogalmazás értelmében ez esetben az anyagköltség lesz maga a gp, a csere pedig a munka, tehát igen, a konyhai gépedet is lecserélheted. Tudom, hogy sokan a mosógépet is a konyhában tartják, de ez nem konyhai gép, tehát annak cseréjére nem jár támogatás. Kérdés, hogy mi számít beépített bútornak. Egy IKEA konyha beépíthető, de el is viheted, ha akarod. Ilyen esetben a legjobb szerintem, ha a biztosra mész, tehát szabadon álló helyett beépíthető konyhát vásárolsz.
 • Adminisztráció: hogyan kell igazolni az ingatlantulajdont vagy azt, hogy ott laksz és jogosult vagy a támogatásra? A tulajdont tulajdoni lappal, a lakcímet lakcímkártyával. Ennyire egyszerű. 🙂
 • Mekkora tulajdoni részesedéssel kell rendelkezned? Ha pl. a gyermeked megörökölte az elhunyt nagymamától, akkor arra is igénybe vehetitek? Vagy csak a saját ingatlanra jár? Haszonélvező is igénybe veheti vagy csak a tulajdonos? A rendelet értelmében az igénylőknek és kiskorú gyermeküknek együttesen 50%-ot meghaladó tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Tehát a haszonélvező nem veheti igénybe, de a gyermek tulajdonrésze is beszámít az 50%-ba.

Biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül számos egyéb tisztázatlan kérdés merülhet fel Benned. Kérlek, hogy írd meg nekem e-mailen vagy kommentben, ha tudom a választ, akkor megírom Neked. Ha csatlakozol az e-mailes olvasóbázisomhoz, akkor pedig az ezzel kapcsolatos friss e-maileket is el fogom küldeni. Ez most nem a szokásos feliratkozós marketing hírlevél lista, hanem célirányosan a "családvédelmi akciótervvel" kapcsolatos hírek megosztására használom, és természetesen bármikor leiratkozhatsz, ha már nem aktuális számodra az ezzel kapcsolatos újdonságok ismerete.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

TKM kalkulátor letöltés

Add meg nevedet és kedvenc e-mail címedet, ahova küldhetem a kalkulátort.

A letöltéssel egyben elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Jeletkezz be e-mail címeddel és jelszavaddal!


PRO

Regisztrálj prémium tartalomért!

Loading
[startbooking flow="single-service" service="jdRA1b1NB" details="true"]

Írd le a kérdésed!

Kérlek írd le kérdésed, igyekszem hamar és szakszerűen válaszolni.