Kamatstop hosszabbítva, kiterjesztve

Krisztián Szűcs

2022-10-17

Fontos változások a kamatstop rendeletben, ugyanis meghosszabbították, sőt kiterjesztették. Lássuk a részleteket.


Ha változó kamatozású hiteled van és idén (2022-ben) van a kamatfordulód, akkor szinte biztosan érint téged a kamatsop rendelet. Ezt a határidőt most kitolták egészen 2023. június 30-ig és kiterjesztették az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

De mit is jelent ez valójában? Van-e apró betűs része a kamatstopnak, esetleg hordoz magában veszélyeket is? És ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy ennek ellenére jól járj vele?

Mielőtt rátérnénk magára a kamatstopra, nézzük meg, mit is tartalmaz ez a rendelet és miért volt rá szükség. 

Az eredeti szabályozás a lakossági, változó kamatozású, referenciakamathoz kötött hiteleket érintette. A rendelet 2021. december 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben (igen, szenteste reggelén), és a referencia kamat mértékét a 2021. október 27-i szinten maximalizálta. Igen, újabb visszamenőleges rendelet.

Mi is ez a referenciakamat?

A legtöbb változó kamatú hitel valamilyen referencia kamatlábhoz van kötve, ez leggyakrabban a BUBOR (Budapest Interbank Offer Rate), vagyis budapesti bankközi kamatláb, ami a legfeljebb 12 havi futamidejű bankközi források irányadó rátája. Az ÁKK (Államadósságkezelő Központ) által megadott referenciakamatok már ennél hosszabb futamidejű kamatokat is tartalmaznak, ahogyan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap, vagyis Budapesti Kamatswap Ügyletek) is, ami az éven túli szegmensre vonatkozó kamatfixing. Esetünkben a BUBOR és rövid ÁKK hozamok a mérvadóak, a rendelet is az ezekhez kötött hitelek esetében ad(ott) könnyítést.

De miért van szükség a kamatstopra? Szükség van-e egyáltalán visszatérni a szocialista tervgazdaságból ismert durva beavatkozásra a piaci árak alakulásába?

A történet onnan kezdődik, hogy az MNB 3%-os inflációs célját 2017-re elérte, nagyjából stabilizálódott is ezen a szinten a pénzromlás üteme. 2021. második negyedévétől azonban az infláció markáns emelkedésbe kezdett, ami arra késztette a jegybankot, hogy sorozatosan emelje az irányadó kamatlábat, ami mára elérte a 13%-os szintet, sőt az egynapos betétet egy múlt heti döntéssel 25%-ra emelte.

Miért emel a jegybank kamatot? Ennek elsősorban a gazdaságban lévő pénzmennyiség szabályozása a célja. Vagyis elméletben minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb a gazdasági szereplők megtakarítási hajlandósága és csökken a hitelezési kedv. Ennek a kettőnek az eredője pedig - tankönyv szerint - a visszafogott költekezés, ami leszorítja az inflációt.

Igen ám, de amíg a jegybank gőzerővel nyomja a féket, a kormányzat fiskális politikája rátaposott a gázra: 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, üzemanyag ársapka, élelmiszer árstop, és érvényben maradnak az otthonteremtési támogatások, ÁFA visszatérítés, babaváró kölcsön, stb. Ráadásul a KATA szigorításával rengeteg kisvállalkoó kényszerült árat emelni, az idén bevezetett, "extraprofit adónak" csúfolt szektoriális különadókat, (további banki különadó, biztosítási különadó, légitársaságokra kirótt különadó, stb.) pedig a piaci szereplők áthárítják ügyfeleikre, ami újabb adrenalin löket az inflációnak. Mindez látszik a szeptemberi 20,1%-os inflációs adaton is, ami kétszerese az EU átlagának.

A hatósági árak rendszerével ugyanis azt a piaci alapelvet gáncsolták el, amely szerint az inflációt maga az infláció győzi le, ami könnyen belátható: kevesebb elkölthető pénz alacsonyabb fogyasztást, végső soron pedig csökkenő árszínvonalat eredményez.

Tehát most itt vagyunk egy olyan helyzetben, amikor a kamatok és az infláció is az egekben, a forint pedig a padlón található, és ezért minimálisan okolható a háború, az EU vagy a Nemzeti Bank.

Na de visszatérve az eredeti témához: a kamatok emelkedése magával hozta a hitelek drágulását, és hogy elkerüljük a devizahitel válsághoz hasonló sokkot, a kormányzat újból "megmentésbe" kezdett, vagyis a változó kamatozású hitelesek kamatát maximalizálták, és a referenciakamatot rögzítették a 2021. október 27-i szinten. Ez nem mellesleg újabb pofon az infláció elleni küzdelemnek.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Egy referencia kamathoz rögzített hitel kamat nagyjából így néz ki:

Referencia kamatláb + kamatmarzs = ügyfél által fizetett kamat

De mennyi az a bizonyos referenciakamat? 2017-ben példának okáért 0,1% volt a 12 havi BUBOR, de 2021.október 27-én 2,4%, a kamatstop kihirdetésekor pedig 4,56%, idén októberben pedig már 16,08%! Igen, a rögzített kamathoz képest már közel 14%-ot drágult a BUBOR, aminek a következményét egyelőre egyedül a bankok viselik. Na nem kell őket megsiratni, mert cserébe a betéti kamatok is padlót fogtak, ami így lesz egészen addig, amíg a bankok forrásbőséggel küzdenek, miközben különadók sorát fizetik.

Mi történhetne kamatsop nélkül az adóssal?

Nézzünk meg egy példán keresztül a kamatstop hatását. Tegyük fel, hogy 2017. októberében felvettél 20 milló forint lakáshitelt 20 éves futamidőre. Az alábbiakban a változó kamatozású és két 5 éves kamatperiódusú hitel történetét mutatom be kamatstop nélkül és kamatstoppal. Minden számítást magad is ellenőrizhetsz ezzel a hitelkalkulátorral.

Változó kamatozású hitel:

Ahogy említettem, a példa szerinti hitel felvételekor a 12 havi Bubor 0,1% volt. Tegyük fel, hogy BUBOR+3% volt a kamatod, tehát 3,1%-os kamattal vettél fel hitelt a bankodtól.

Ekkor a havi törlesztőrészleted: 111.923 Ft.
Jelenleg a hitelkamatod 16,08 (ennyi most a 12 havi BUBOR )+3%=19,08%. Ennek a havi törlesztőrészlete 277.231 Ft.
A kamatstop miatt azonban jelenleg 2,4+3%=5,4% kamatot fizetsz a banknak, tehát a havi törlesztőrészleted 133.268 Ft.

Fentiekből következik, hogy árstop nélkül a törlesztőrészleted két és félszeresére emelkedne az eredetihez képest, míg az árstop miatt mindössze 20%-kal fizetsz magasabb összeget.

Az eredeti kamatstopot 2022.október 14-i rendeletben kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, így még kevesebb hitelfelvevőnek kell aggódnia az emelkedő kamatok miatt. Vagy mégis érdemes aggódni? Olvass tovább, mert ez is kiderül!

A kamatstop új szereplői, az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek

A hosszabb kamatperiódusú hitelek nem annyira egyszerűen követhetőek, mint a referenciakamathoz kötött társaik, itt ugyanis az MNB ún. kamatváltoztatási útmutatót tett közzé és ez ötféle mutató közül kell választania a banknak, amit a hitelszerűdésben rögzítenek is. Ilyenek lehetnek a H1K, H2K, ... H5K, amelyek közül most kettő hatását fogom bemutatni.

Maradjunk a példánál és tegyük fel, hogy 2017. októberében 4% kamatra vettél fel 20 millió forint hitelt 5 éves kamatperiódussal, 20 évre.

A H2K BIRS-hez kötött kamatváltoztatási mutató, a H3K pedig ÁKK-hoz kötött. Közös bennük, hogy a kamatforduló előtti 120. nap előtti 3 hónap hozamait kell átlagolni.

Kezdjük a BIRS-hez kötött mutatóval. Most 2022. október van, tegyük fel, hogy okt. 1. volt a kamatfordulód, ezért mínusz 120 nap jún. 1-re esik, az azt megelőző 90 nap pedig márc.1-máj.31-ig tartott, tehát erre az időszakra vonatkozó 5 éves BIRS értékeket kell átlagolni.

Elsőként megnézzük, hogy mennyi volt az 5 éves BIRS 2017-ben a vonatkozó időszakban. Ekkor eredményül 1,3621%-ot kapunk. A mostani referenciaérték (2022.03.01-05.31 átlaga): 6,9189%, amiből ki kell vonnunk a 2017-es számadatot, így a kamatváltoztatási mutató 5,5568, amit hozzá kell adnunk az eredeti kamatmértékhez, tehát most a kamatunk 9,56% lenne. A kamatstop miatt azonban legfeljebb 3,66% lehet a figyelembe vett BIRS (ennyi volt ugyanis 2021. október 27-én az értéke), ami a kamatváltoztatási mutatót 2,2979-re, a kamatot pedig 6,3%-ra mérsékli.

Nézzük mindezt törlesztőrészletekben, hátha úgy érthetőbb!

Az eredetileg fizetett törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 175.121 Ft.
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 143.752 Ft.

A másik esetben, amikor az ÁKK-val számolunk (H3K), kicsit módosulnak a számok.

2017. vonatkozó időszakában az átlag ÁKK 1,5135% volt.
2022-ben pedig ez az érték: 6,3663%, tehát a kamatváltoztatási mutató: 4,8528, a kamat pedig 8,85%.
A kamatstop miatt max. 3,2% lehet a referenciaérték, tehát a kamatváltoztatási mutató a kamatstop ideje alatt: 1,6865, a kamat ennek megfelelően 5,69%.

Eredeti törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 168.021 Ft
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 138.246 Ft

Mindkét esetben nagyjából havi 30ezer Ft-ot megúsztál, és látható, hogy a rövid kamatperiódusú hitelesek vannak leginkább megsegítve. De meddig is?

A jelenlegi többszörösen meghosszabbított határidő értelmében 2023.jún.30-ig. Utána viszont annyit fogsz fizetni, amennyi a piaci alapon számolt kamat lenne. Hacsak nem hosszíbbatanak újra. De vajon meddig? És ha ezután lesz a kamatfordulód, vajon mennyi lesz a kamat mértéke? Azt bizonyosan tudjuk, hogy május 31. óta, ami a kamatváltoztatás számításának utolsó dátuma, jelentősen emelkedett mind a BIRS, mind az ÁKK referenciakamata, tehát még négy hónapig biztosan jóval magasabbak lesznek az értékek a most kiszámítottnál.

Talán te is jobban átlátod táblázatban az adatokat, legalábbis nekem ez jobban fekszik, úgyhogy íme a fentiek összefoglalva:

12 havi BUBOR-hoz kötött5 éves BIRS-hez kötött5 éves ÁKK-hoz kötött
eredeti111.923 Ft121.196 Ft121.196 Ft
piaci kamatozású 277.231 Ft175.121 Ft168.021 Ft
kamatstop alatt133.268 Ft143.752 Ft138.246 Ft
Egy 2017.októberében felvett 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészletének alakulása a kamatváltozás és a kamatstop hatására 2022. októberében. Kezdő kamatlábak: BUBOR+3%, ill. 4% kamat 5 éves kamatperiódussal.

Egyelőre haladékot kaptál. Te mit kezdesz ezzel a haladékkal?

És tovább emelkedik.

Mi lehet a megoldás?

Első és talán a legbiztosabb, ha minél előbb fix vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelre váltod át a meglévő változó kamatozásút. Jelenleg ezek 6,79%-tól elérhetőek pl. ha velem intézed, de jellemzően 8-9% körül különösebb feltételek nélkül hozzáférhetőek. Ez ugyan drágább, mint a kamatstopos verzió, de sokkal olcsóbb, mint amennyi a kamatstop utáni lesz. Kérdés persze, hogy meddig hosszabbítják a kamatstopot.

Ahogy én látom, kétféle döntést hozhatsz.

1. Nem váltod ki a hiteledet. Ebben az esetben arra játszol, hogy újra és újra "megment" a kormány a bankok pénzén. A 2021. októberi állapot jónéhány évig nem tér vissza, ezért valószínű, hogy egy ahhoz közelítő kamaton majd elengedik a kamatstopot, esetleg rákényszíretenek a kamatfixálásra egy valamilyen kamaton, ami a mostaninál várhatóan jóval magasabb lesz, de az akkorinál alacsonyabb.

Ha nem mentenek meg, akkor pedig 2023. júliustól lesz egy 10-15%-os hiteled, ami helyett lehetne most egy 7-9%-os is.

2. Kiváltod a hiteledet. Ekkor elveszted a kamatstop miatti néhány tized százalékos kedvezményt, viszont nyugodtan alszol, nem kell téged megmenteni, lefixáltad a hiteledet. Ha a piaci kamatok visszacsökkennének 3-4% körüli szintre, akkor pedig majd újra kiváltod a hiteledet egy még olcsóbbra.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb hoznom számodra a kamatstopot és a pénzügyileg tudatos döntéseket is megkedveltettem veled egy kicsit. Ha így van, kérlek, hogy oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal közösségi oldalakon vagy e-mailben, hátha nekik is van változó kamatozású hitelük, biztos hálásak lesznek érte.

Díjmentes tanácsadáshoz, hitelkiváltáshoz katt ide, ha kérdezél, akkor pedig itt írhatsz nekem vagy használd a komment szekciót és tedd fel ott a kérdésedet.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Kamatstop hosszabbítva, kiterjesztve

Krisztián Szűcs

2022-10-17

Fontos változások a kamatstop rendeletben, ugyanis meghosszabbították, sőt kiterjesztették. Lássuk a részleteket.


Ha változó kamatozású hiteled van és idén (2022-ben) van a kamatfordulód, akkor szinte biztosan érint téged a kamatsop rendelet. Ezt a határidőt most kitolták egészen 2023. június 30-ig és kiterjesztették az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

De mit is jelent ez valójában? Van-e apró betűs része a kamatstopnak, esetleg hordoz magában veszélyeket is? És ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy ennek ellenére jól járj vele?

Mielőtt rátérnénk magára a kamatstopra, nézzük meg, mit is tartalmaz ez a rendelet és miért volt rá szükség. 

Az eredeti szabályozás a lakossági, változó kamatozású, referenciakamathoz kötött hiteleket érintette. A rendelet 2021. december 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben (igen, szenteste reggelén), és a referencia kamat mértékét a 2021. október 27-i szinten maximalizálta. Igen, újabb visszamenőleges rendelet.

Mi is ez a referenciakamat?

A legtöbb változó kamatú hitel valamilyen referencia kamatlábhoz van kötve, ez leggyakrabban a BUBOR (Budapest Interbank Offer Rate), vagyis budapesti bankközi kamatláb, ami a legfeljebb 12 havi futamidejű bankközi források irányadó rátája. Az ÁKK (Államadósságkezelő Központ) által megadott referenciakamatok már ennél hosszabb futamidejű kamatokat is tartalmaznak, ahogyan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap, vagyis Budapesti Kamatswap Ügyletek) is, ami az éven túli szegmensre vonatkozó kamatfixing. Esetünkben a BUBOR és rövid ÁKK hozamok a mérvadóak, a rendelet is az ezekhez kötött hitelek esetében ad(ott) könnyítést.

De miért van szükség a kamatstopra? Szükség van-e egyáltalán visszatérni a szocialista tervgazdaságból ismert durva beavatkozásra a piaci árak alakulásába?

A történet onnan kezdődik, hogy az MNB 3%-os inflációs célját 2017-re elérte, nagyjából stabilizálódott is ezen a szinten a pénzromlás üteme. 2021. második negyedévétől azonban az infláció markáns emelkedésbe kezdett, ami arra késztette a jegybankot, hogy sorozatosan emelje az irányadó kamatlábat, ami mára elérte a 13%-os szintet, sőt az egynapos betétet egy múlt heti döntéssel 25%-ra emelte.

Miért emel a jegybank kamatot? Ennek elsősorban a gazdaságban lévő pénzmennyiség szabályozása a célja. Vagyis elméletben minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb a gazdasági szereplők megtakarítási hajlandósága és csökken a hitelezési kedv. Ennek a kettőnek az eredője pedig - tankönyv szerint - a visszafogott költekezés, ami leszorítja az inflációt.

Igen ám, de amíg a jegybank gőzerővel nyomja a féket, a kormányzat fiskális politikája rátaposott a gázra: 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, üzemanyag ársapka, élelmiszer árstop, és érvényben maradnak az otthonteremtési támogatások, ÁFA visszatérítés, babaváró kölcsön, stb. Ráadásul a KATA szigorításával rengeteg kisvállalkoó kényszerült árat emelni, az idén bevezetett, "extraprofit adónak" csúfolt szektoriális különadókat, (további banki különadó, biztosítási különadó, légitársaságokra kirótt különadó, stb.) pedig a piaci szereplők áthárítják ügyfeleikre, ami újabb adrenalin löket az inflációnak. Mindez látszik a szeptemberi 20,1%-os inflációs adaton is, ami kétszerese az EU átlagának.

A hatósági árak rendszerével ugyanis azt a piaci alapelvet gáncsolták el, amely szerint az inflációt maga az infláció győzi le, ami könnyen belátható: kevesebb elkölthető pénz alacsonyabb fogyasztást, végső soron pedig csökkenő árszínvonalat eredményez.

Tehát most itt vagyunk egy olyan helyzetben, amikor a kamatok és az infláció is az egekben, a forint pedig a padlón található, és ezért minimálisan okolható a háború, az EU vagy a Nemzeti Bank.

Na de visszatérve az eredeti témához: a kamatok emelkedése magával hozta a hitelek drágulását, és hogy elkerüljük a devizahitel válsághoz hasonló sokkot, a kormányzat újból "megmentésbe" kezdett, vagyis a változó kamatozású hitelesek kamatát maximalizálták, és a referenciakamatot rögzítették a 2021. október 27-i szinten. Ez nem mellesleg újabb pofon az infláció elleni küzdelemnek.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Egy referencia kamathoz rögzített hitel kamat nagyjából így néz ki:

Referencia kamatláb + kamatmarzs = ügyfél által fizetett kamat

De mennyi az a bizonyos referenciakamat? 2017-ben példának okáért 0,1% volt a 12 havi BUBOR, de 2021.október 27-én 2,4%, a kamatstop kihirdetésekor pedig 4,56%, idén októberben pedig már 16,08%! Igen, a rögzített kamathoz képest már közel 14%-ot drágult a BUBOR, aminek a következményét egyelőre egyedül a bankok viselik. Na nem kell őket megsiratni, mert cserébe a betéti kamatok is padlót fogtak, ami így lesz egészen addig, amíg a bankok forrásbőséggel küzdenek, miközben különadók sorát fizetik.

Mi történhetne kamatsop nélkül az adóssal?

Nézzünk meg egy példán keresztül a kamatstop hatását. Tegyük fel, hogy 2017. októberében felvettél 20 milló forint lakáshitelt 20 éves futamidőre. Az alábbiakban a változó kamatozású és két 5 éves kamatperiódusú hitel történetét mutatom be kamatstop nélkül és kamatstoppal. Minden számítást magad is ellenőrizhetsz ezzel a hitelkalkulátorral.

Változó kamatozású hitel:

Ahogy említettem, a példa szerinti hitel felvételekor a 12 havi Bubor 0,1% volt. Tegyük fel, hogy BUBOR+3% volt a kamatod, tehát 3,1%-os kamattal vettél fel hitelt a bankodtól.

Ekkor a havi törlesztőrészleted: 111.923 Ft.
Jelenleg a hitelkamatod 16,08 (ennyi most a 12 havi BUBOR )+3%=19,08%. Ennek a havi törlesztőrészlete 277.231 Ft.
A kamatstop miatt azonban jelenleg 2,4+3%=5,4% kamatot fizetsz a banknak, tehát a havi törlesztőrészleted 133.268 Ft.

Fentiekből következik, hogy árstop nélkül a törlesztőrészleted két és félszeresére emelkedne az eredetihez képest, míg az árstop miatt mindössze 20%-kal fizetsz magasabb összeget.

Az eredeti kamatstopot 2022.október 14-i rendeletben kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, így még kevesebb hitelfelvevőnek kell aggódnia az emelkedő kamatok miatt. Vagy mégis érdemes aggódni? Olvass tovább, mert ez is kiderül!

A kamatstop új szereplői, az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek

A hosszabb kamatperiódusú hitelek nem annyira egyszerűen követhetőek, mint a referenciakamathoz kötött társaik, itt ugyanis az MNB ún. kamatváltoztatási útmutatót tett közzé és ez ötféle mutató közül kell választania a banknak, amit a hitelszerűdésben rögzítenek is. Ilyenek lehetnek a H1K, H2K, ... H5K, amelyek közül most kettő hatását fogom bemutatni.

Maradjunk a példánál és tegyük fel, hogy 2017. októberében 4% kamatra vettél fel 20 millió forint hitelt 5 éves kamatperiódussal, 20 évre.

A H2K BIRS-hez kötött kamatváltoztatási mutató, a H3K pedig ÁKK-hoz kötött. Közös bennük, hogy a kamatforduló előtti 120. nap előtti 3 hónap hozamait kell átlagolni.

Kezdjük a BIRS-hez kötött mutatóval. Most 2022. október van, tegyük fel, hogy okt. 1. volt a kamatfordulód, ezért mínusz 120 nap jún. 1-re esik, az azt megelőző 90 nap pedig márc.1-máj.31-ig tartott, tehát erre az időszakra vonatkozó 5 éves BIRS értékeket kell átlagolni.

Elsőként megnézzük, hogy mennyi volt az 5 éves BIRS 2017-ben a vonatkozó időszakban. Ekkor eredményül 1,3621%-ot kapunk. A mostani referenciaérték (2022.03.01-05.31 átlaga): 6,9189%, amiből ki kell vonnunk a 2017-es számadatot, így a kamatváltoztatási mutató 5,5568, amit hozzá kell adnunk az eredeti kamatmértékhez, tehát most a kamatunk 9,56% lenne. A kamatstop miatt azonban legfeljebb 3,66% lehet a figyelembe vett BIRS (ennyi volt ugyanis 2021. október 27-én az értéke), ami a kamatváltoztatási mutatót 2,2979-re, a kamatot pedig 6,3%-ra mérsékli.

Nézzük mindezt törlesztőrészletekben, hátha úgy érthetőbb!

Az eredetileg fizetett törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 175.121 Ft.
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 143.752 Ft.

A másik esetben, amikor az ÁKK-val számolunk (H3K), kicsit módosulnak a számok.

2017. vonatkozó időszakában az átlag ÁKK 1,5135% volt.
2022-ben pedig ez az érték: 6,3663%, tehát a kamatváltoztatási mutató: 4,8528, a kamat pedig 8,85%.
A kamatstop miatt max. 3,2% lehet a referenciaérték, tehát a kamatváltoztatási mutató a kamatstop ideje alatt: 1,6865, a kamat ennek megfelelően 5,69%.

Eredeti törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 168.021 Ft
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 138.246 Ft

Mindkét esetben nagyjából havi 30ezer Ft-ot megúsztál, és látható, hogy a rövid kamatperiódusú hitelesek vannak leginkább megsegítve. De meddig is?

A jelenlegi többszörösen meghosszabbított határidő értelmében 2023.jún.30-ig. Utána viszont annyit fogsz fizetni, amennyi a piaci alapon számolt kamat lenne. Hacsak nem hosszíbbatanak újra. De vajon meddig? És ha ezután lesz a kamatfordulód, vajon mennyi lesz a kamat mértéke? Azt bizonyosan tudjuk, hogy május 31. óta, ami a kamatváltoztatás számításának utolsó dátuma, jelentősen emelkedett mind a BIRS, mind az ÁKK referenciakamata, tehát még négy hónapig biztosan jóval magasabbak lesznek az értékek a most kiszámítottnál.

Talán te is jobban átlátod táblázatban az adatokat, legalábbis nekem ez jobban fekszik, úgyhogy íme a fentiek összefoglalva:

12 havi BUBOR-hoz kötött5 éves BIRS-hez kötött5 éves ÁKK-hoz kötött
eredeti111.923 Ft121.196 Ft121.196 Ft
piaci kamatozású 277.231 Ft175.121 Ft168.021 Ft
kamatstop alatt133.268 Ft143.752 Ft138.246 Ft
Egy 2017.októberében felvett 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészletének alakulása a kamatváltozás és a kamatstop hatására 2022. októberében. Kezdő kamatlábak: BUBOR+3%, ill. 4% kamat 5 éves kamatperiódussal.

Egyelőre haladékot kaptál. Te mit kezdesz ezzel a haladékkal?

És tovább emelkedik.

Mi lehet a megoldás?

Első és talán a legbiztosabb, ha minél előbb fix vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelre váltod át a meglévő változó kamatozásút. Jelenleg ezek 6,79%-tól elérhetőek pl. ha velem intézed, de jellemzően 8-9% körül különösebb feltételek nélkül hozzáférhetőek. Ez ugyan drágább, mint a kamatstopos verzió, de sokkal olcsóbb, mint amennyi a kamatstop utáni lesz. Kérdés persze, hogy meddig hosszabbítják a kamatstopot.

Ahogy én látom, kétféle döntést hozhatsz.

1. Nem váltod ki a hiteledet. Ebben az esetben arra játszol, hogy újra és újra "megment" a kormány a bankok pénzén. A 2021. októberi állapot jónéhány évig nem tér vissza, ezért valószínű, hogy egy ahhoz közelítő kamaton majd elengedik a kamatstopot, esetleg rákényszíretenek a kamatfixálásra egy valamilyen kamaton, ami a mostaninál várhatóan jóval magasabb lesz, de az akkorinál alacsonyabb.

Ha nem mentenek meg, akkor pedig 2023. júliustól lesz egy 10-15%-os hiteled, ami helyett lehetne most egy 7-9%-os is.

2. Kiváltod a hiteledet. Ekkor elveszted a kamatstop miatti néhány tized százalékos kedvezményt, viszont nyugodtan alszol, nem kell téged megmenteni, lefixáltad a hiteledet. Ha a piaci kamatok visszacsökkennének 3-4% körüli szintre, akkor pedig majd újra kiváltod a hiteledet egy még olcsóbbra.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb hoznom számodra a kamatstopot és a pénzügyileg tudatos döntéseket is megkedveltettem veled egy kicsit. Ha így van, kérlek, hogy oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal közösségi oldalakon vagy e-mailben, hátha nekik is van változó kamatozású hitelük, biztos hálásak lesznek érte.

Díjmentes tanácsadáshoz, hitelkiváltáshoz katt ide, ha kérdezél, akkor pedig itt írhatsz nekem vagy használd a komment szekciót és tedd fel ott a kérdésedet.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Kamatstop hosszabbítva, kiterjesztve

Krisztián Szűcs

2022-10-17

Fontos változások a kamatstop rendeletben, ugyanis meghosszabbították, sőt kiterjesztették. Lássuk a részleteket.


Ha változó kamatozású hiteled van és idén (2022-ben) van a kamatfordulód, akkor szinte biztosan érint téged a kamatsop rendelet. Ezt a határidőt most kitolták egészen 2023. június 30-ig és kiterjesztették az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

De mit is jelent ez valójában? Van-e apró betűs része a kamatstopnak, esetleg hordoz magában veszélyeket is? És ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy ennek ellenére jól járj vele?

Mielőtt rátérnénk magára a kamatstopra, nézzük meg, mit is tartalmaz ez a rendelet és miért volt rá szükség. 

Az eredeti szabályozás a lakossági, változó kamatozású, referenciakamathoz kötött hiteleket érintette. A rendelet 2021. december 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben (igen, szenteste reggelén), és a referencia kamat mértékét a 2021. október 27-i szinten maximalizálta. Igen, újabb visszamenőleges rendelet.

Mi is ez a referenciakamat?

A legtöbb változó kamatú hitel valamilyen referencia kamatlábhoz van kötve, ez leggyakrabban a BUBOR (Budapest Interbank Offer Rate), vagyis budapesti bankközi kamatláb, ami a legfeljebb 12 havi futamidejű bankközi források irányadó rátája. Az ÁKK (Államadósságkezelő Központ) által megadott referenciakamatok már ennél hosszabb futamidejű kamatokat is tartalmaznak, ahogyan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap, vagyis Budapesti Kamatswap Ügyletek) is, ami az éven túli szegmensre vonatkozó kamatfixing. Esetünkben a BUBOR és rövid ÁKK hozamok a mérvadóak, a rendelet is az ezekhez kötött hitelek esetében ad(ott) könnyítést.

De miért van szükség a kamatstopra? Szükség van-e egyáltalán visszatérni a szocialista tervgazdaságból ismert durva beavatkozásra a piaci árak alakulásába?

A történet onnan kezdődik, hogy az MNB 3%-os inflációs célját 2017-re elérte, nagyjából stabilizálódott is ezen a szinten a pénzromlás üteme. 2021. második negyedévétől azonban az infláció markáns emelkedésbe kezdett, ami arra késztette a jegybankot, hogy sorozatosan emelje az irányadó kamatlábat, ami mára elérte a 13%-os szintet, sőt az egynapos betétet egy múlt heti döntéssel 25%-ra emelte.

Miért emel a jegybank kamatot? Ennek elsősorban a gazdaságban lévő pénzmennyiség szabályozása a célja. Vagyis elméletben minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb a gazdasági szereplők megtakarítási hajlandósága és csökken a hitelezési kedv. Ennek a kettőnek az eredője pedig - tankönyv szerint - a visszafogott költekezés, ami leszorítja az inflációt.

Igen ám, de amíg a jegybank gőzerővel nyomja a féket, a kormányzat fiskális politikája rátaposott a gázra: 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, üzemanyag ársapka, élelmiszer árstop, és érvényben maradnak az otthonteremtési támogatások, ÁFA visszatérítés, babaváró kölcsön, stb. Ráadásul a KATA szigorításával rengeteg kisvállalkoó kényszerült árat emelni, az idén bevezetett, "extraprofit adónak" csúfolt szektoriális különadókat, (további banki különadó, biztosítási különadó, légitársaságokra kirótt különadó, stb.) pedig a piaci szereplők áthárítják ügyfeleikre, ami újabb adrenalin löket az inflációnak. Mindez látszik a szeptemberi 20,1%-os inflációs adaton is, ami kétszerese az EU átlagának.

A hatósági árak rendszerével ugyanis azt a piaci alapelvet gáncsolták el, amely szerint az inflációt maga az infláció győzi le, ami könnyen belátható: kevesebb elkölthető pénz alacsonyabb fogyasztást, végső soron pedig csökkenő árszínvonalat eredményez.

Tehát most itt vagyunk egy olyan helyzetben, amikor a kamatok és az infláció is az egekben, a forint pedig a padlón található, és ezért minimálisan okolható a háború, az EU vagy a Nemzeti Bank.

Na de visszatérve az eredeti témához: a kamatok emelkedése magával hozta a hitelek drágulását, és hogy elkerüljük a devizahitel válsághoz hasonló sokkot, a kormányzat újból "megmentésbe" kezdett, vagyis a változó kamatozású hitelesek kamatát maximalizálták, és a referenciakamatot rögzítették a 2021. október 27-i szinten. Ez nem mellesleg újabb pofon az infláció elleni küzdelemnek.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Egy referencia kamathoz rögzített hitel kamat nagyjából így néz ki:

Referencia kamatláb + kamatmarzs = ügyfél által fizetett kamat

De mennyi az a bizonyos referenciakamat? 2017-ben példának okáért 0,1% volt a 12 havi BUBOR, de 2021.október 27-én 2,4%, a kamatstop kihirdetésekor pedig 4,56%, idén októberben pedig már 16,08%! Igen, a rögzített kamathoz képest már közel 14%-ot drágult a BUBOR, aminek a következményét egyelőre egyedül a bankok viselik. Na nem kell őket megsiratni, mert cserébe a betéti kamatok is padlót fogtak, ami így lesz egészen addig, amíg a bankok forrásbőséggel küzdenek, miközben különadók sorát fizetik.

Mi történhetne kamatsop nélkül az adóssal?

Nézzünk meg egy példán keresztül a kamatstop hatását. Tegyük fel, hogy 2017. októberében felvettél 20 milló forint lakáshitelt 20 éves futamidőre. Az alábbiakban a változó kamatozású és két 5 éves kamatperiódusú hitel történetét mutatom be kamatstop nélkül és kamatstoppal. Minden számítást magad is ellenőrizhetsz ezzel a hitelkalkulátorral.

Változó kamatozású hitel:

Ahogy említettem, a példa szerinti hitel felvételekor a 12 havi Bubor 0,1% volt. Tegyük fel, hogy BUBOR+3% volt a kamatod, tehát 3,1%-os kamattal vettél fel hitelt a bankodtól.

Ekkor a havi törlesztőrészleted: 111.923 Ft.
Jelenleg a hitelkamatod 16,08 (ennyi most a 12 havi BUBOR )+3%=19,08%. Ennek a havi törlesztőrészlete 277.231 Ft.
A kamatstop miatt azonban jelenleg 2,4+3%=5,4% kamatot fizetsz a banknak, tehát a havi törlesztőrészleted 133.268 Ft.

Fentiekből következik, hogy árstop nélkül a törlesztőrészleted két és félszeresére emelkedne az eredetihez képest, míg az árstop miatt mindössze 20%-kal fizetsz magasabb összeget.

Az eredeti kamatstopot 2022.október 14-i rendeletben kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, így még kevesebb hitelfelvevőnek kell aggódnia az emelkedő kamatok miatt. Vagy mégis érdemes aggódni? Olvass tovább, mert ez is kiderül!

A kamatstop új szereplői, az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek

A hosszabb kamatperiódusú hitelek nem annyira egyszerűen követhetőek, mint a referenciakamathoz kötött társaik, itt ugyanis az MNB ún. kamatváltoztatási útmutatót tett közzé és ez ötféle mutató közül kell választania a banknak, amit a hitelszerűdésben rögzítenek is. Ilyenek lehetnek a H1K, H2K, ... H5K, amelyek közül most kettő hatását fogom bemutatni.

Maradjunk a példánál és tegyük fel, hogy 2017. októberében 4% kamatra vettél fel 20 millió forint hitelt 5 éves kamatperiódussal, 20 évre.

A H2K BIRS-hez kötött kamatváltoztatási mutató, a H3K pedig ÁKK-hoz kötött. Közös bennük, hogy a kamatforduló előtti 120. nap előtti 3 hónap hozamait kell átlagolni.

Kezdjük a BIRS-hez kötött mutatóval. Most 2022. október van, tegyük fel, hogy okt. 1. volt a kamatfordulód, ezért mínusz 120 nap jún. 1-re esik, az azt megelőző 90 nap pedig márc.1-máj.31-ig tartott, tehát erre az időszakra vonatkozó 5 éves BIRS értékeket kell átlagolni.

Elsőként megnézzük, hogy mennyi volt az 5 éves BIRS 2017-ben a vonatkozó időszakban. Ekkor eredményül 1,3621%-ot kapunk. A mostani referenciaérték (2022.03.01-05.31 átlaga): 6,9189%, amiből ki kell vonnunk a 2017-es számadatot, így a kamatváltoztatási mutató 5,5568, amit hozzá kell adnunk az eredeti kamatmértékhez, tehát most a kamatunk 9,56% lenne. A kamatstop miatt azonban legfeljebb 3,66% lehet a figyelembe vett BIRS (ennyi volt ugyanis 2021. október 27-én az értéke), ami a kamatváltoztatási mutatót 2,2979-re, a kamatot pedig 6,3%-ra mérsékli.

Nézzük mindezt törlesztőrészletekben, hátha úgy érthetőbb!

Az eredetileg fizetett törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 175.121 Ft.
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 143.752 Ft.

A másik esetben, amikor az ÁKK-val számolunk (H3K), kicsit módosulnak a számok.

2017. vonatkozó időszakában az átlag ÁKK 1,5135% volt.
2022-ben pedig ez az érték: 6,3663%, tehát a kamatváltoztatási mutató: 4,8528, a kamat pedig 8,85%.
A kamatstop miatt max. 3,2% lehet a referenciaérték, tehát a kamatváltoztatási mutató a kamatstop ideje alatt: 1,6865, a kamat ennek megfelelően 5,69%.

Eredeti törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 168.021 Ft
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 138.246 Ft

Mindkét esetben nagyjából havi 30ezer Ft-ot megúsztál, és látható, hogy a rövid kamatperiódusú hitelesek vannak leginkább megsegítve. De meddig is?

A jelenlegi többszörösen meghosszabbított határidő értelmében 2023.jún.30-ig. Utána viszont annyit fogsz fizetni, amennyi a piaci alapon számolt kamat lenne. Hacsak nem hosszíbbatanak újra. De vajon meddig? És ha ezután lesz a kamatfordulód, vajon mennyi lesz a kamat mértéke? Azt bizonyosan tudjuk, hogy május 31. óta, ami a kamatváltoztatás számításának utolsó dátuma, jelentősen emelkedett mind a BIRS, mind az ÁKK referenciakamata, tehát még négy hónapig biztosan jóval magasabbak lesznek az értékek a most kiszámítottnál.

Talán te is jobban átlátod táblázatban az adatokat, legalábbis nekem ez jobban fekszik, úgyhogy íme a fentiek összefoglalva:

12 havi BUBOR-hoz kötött5 éves BIRS-hez kötött5 éves ÁKK-hoz kötött
eredeti111.923 Ft121.196 Ft121.196 Ft
piaci kamatozású 277.231 Ft175.121 Ft168.021 Ft
kamatstop alatt133.268 Ft143.752 Ft138.246 Ft
Egy 2017.októberében felvett 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészletének alakulása a kamatváltozás és a kamatstop hatására 2022. októberében. Kezdő kamatlábak: BUBOR+3%, ill. 4% kamat 5 éves kamatperiódussal.

Egyelőre haladékot kaptál. Te mit kezdesz ezzel a haladékkal?

És tovább emelkedik.

Mi lehet a megoldás?

Első és talán a legbiztosabb, ha minél előbb fix vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelre váltod át a meglévő változó kamatozásút. Jelenleg ezek 6,79%-tól elérhetőek pl. ha velem intézed, de jellemzően 8-9% körül különösebb feltételek nélkül hozzáférhetőek. Ez ugyan drágább, mint a kamatstopos verzió, de sokkal olcsóbb, mint amennyi a kamatstop utáni lesz. Kérdés persze, hogy meddig hosszabbítják a kamatstopot.

Ahogy én látom, kétféle döntést hozhatsz.

1. Nem váltod ki a hiteledet. Ebben az esetben arra játszol, hogy újra és újra "megment" a kormány a bankok pénzén. A 2021. októberi állapot jónéhány évig nem tér vissza, ezért valószínű, hogy egy ahhoz közelítő kamaton majd elengedik a kamatstopot, esetleg rákényszíretenek a kamatfixálásra egy valamilyen kamaton, ami a mostaninál várhatóan jóval magasabb lesz, de az akkorinál alacsonyabb.

Ha nem mentenek meg, akkor pedig 2023. júliustól lesz egy 10-15%-os hiteled, ami helyett lehetne most egy 7-9%-os is.

2. Kiváltod a hiteledet. Ekkor elveszted a kamatstop miatti néhány tized százalékos kedvezményt, viszont nyugodtan alszol, nem kell téged megmenteni, lefixáltad a hiteledet. Ha a piaci kamatok visszacsökkennének 3-4% körüli szintre, akkor pedig majd újra kiváltod a hiteledet egy még olcsóbbra.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb hoznom számodra a kamatstopot és a pénzügyileg tudatos döntéseket is megkedveltettem veled egy kicsit. Ha így van, kérlek, hogy oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal közösségi oldalakon vagy e-mailben, hátha nekik is van változó kamatozású hitelük, biztos hálásak lesznek érte.

Díjmentes tanácsadáshoz, hitelkiváltáshoz katt ide, ha kérdezél, akkor pedig itt írhatsz nekem vagy használd a komment szekciót és tedd fel ott a kérdésedet.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Kamatstop hosszabbítva, kiterjesztve

Krisztián Szűcs

2022-10-17

Fontos változások a kamatstop rendeletben, ugyanis meghosszabbították, sőt kiterjesztették. Lássuk a részleteket.


Ha változó kamatozású hiteled van és idén (2022-ben) van a kamatfordulód, akkor szinte biztosan érint téged a kamatsop rendelet. Ezt a határidőt most kitolták egészen 2023. június 30-ig és kiterjesztették az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

De mit is jelent ez valójában? Van-e apró betűs része a kamatstopnak, esetleg hordoz magában veszélyeket is? És ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy ennek ellenére jól járj vele?

Mielőtt rátérnénk magára a kamatstopra, nézzük meg, mit is tartalmaz ez a rendelet és miért volt rá szükség. 

Az eredeti szabályozás a lakossági, változó kamatozású, referenciakamathoz kötött hiteleket érintette. A rendelet 2021. december 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben (igen, szenteste reggelén), és a referencia kamat mértékét a 2021. október 27-i szinten maximalizálta. Igen, újabb visszamenőleges rendelet.

Mi is ez a referenciakamat?

A legtöbb változó kamatú hitel valamilyen referencia kamatlábhoz van kötve, ez leggyakrabban a BUBOR (Budapest Interbank Offer Rate), vagyis budapesti bankközi kamatláb, ami a legfeljebb 12 havi futamidejű bankközi források irányadó rátája. Az ÁKK (Államadósságkezelő Központ) által megadott referenciakamatok már ennél hosszabb futamidejű kamatokat is tartalmaznak, ahogyan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap, vagyis Budapesti Kamatswap Ügyletek) is, ami az éven túli szegmensre vonatkozó kamatfixing. Esetünkben a BUBOR és rövid ÁKK hozamok a mérvadóak, a rendelet is az ezekhez kötött hitelek esetében ad(ott) könnyítést.

De miért van szükség a kamatstopra? Szükség van-e egyáltalán visszatérni a szocialista tervgazdaságból ismert durva beavatkozásra a piaci árak alakulásába?

A történet onnan kezdődik, hogy az MNB 3%-os inflációs célját 2017-re elérte, nagyjából stabilizálódott is ezen a szinten a pénzromlás üteme. 2021. második negyedévétől azonban az infláció markáns emelkedésbe kezdett, ami arra késztette a jegybankot, hogy sorozatosan emelje az irányadó kamatlábat, ami mára elérte a 13%-os szintet, sőt az egynapos betétet egy múlt heti döntéssel 25%-ra emelte.

Miért emel a jegybank kamatot? Ennek elsősorban a gazdaságban lévő pénzmennyiség szabályozása a célja. Vagyis elméletben minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb a gazdasági szereplők megtakarítási hajlandósága és csökken a hitelezési kedv. Ennek a kettőnek az eredője pedig - tankönyv szerint - a visszafogott költekezés, ami leszorítja az inflációt.

Igen ám, de amíg a jegybank gőzerővel nyomja a féket, a kormányzat fiskális politikája rátaposott a gázra: 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, üzemanyag ársapka, élelmiszer árstop, és érvényben maradnak az otthonteremtési támogatások, ÁFA visszatérítés, babaváró kölcsön, stb. Ráadásul a KATA szigorításával rengeteg kisvállalkoó kényszerült árat emelni, az idén bevezetett, "extraprofit adónak" csúfolt szektoriális különadókat, (további banki különadó, biztosítási különadó, légitársaságokra kirótt különadó, stb.) pedig a piaci szereplők áthárítják ügyfeleikre, ami újabb adrenalin löket az inflációnak. Mindez látszik a szeptemberi 20,1%-os inflációs adaton is, ami kétszerese az EU átlagának.

A hatósági árak rendszerével ugyanis azt a piaci alapelvet gáncsolták el, amely szerint az inflációt maga az infláció győzi le, ami könnyen belátható: kevesebb elkölthető pénz alacsonyabb fogyasztást, végső soron pedig csökkenő árszínvonalat eredményez.

Tehát most itt vagyunk egy olyan helyzetben, amikor a kamatok és az infláció is az egekben, a forint pedig a padlón található, és ezért minimálisan okolható a háború, az EU vagy a Nemzeti Bank.

Na de visszatérve az eredeti témához: a kamatok emelkedése magával hozta a hitelek drágulását, és hogy elkerüljük a devizahitel válsághoz hasonló sokkot, a kormányzat újból "megmentésbe" kezdett, vagyis a változó kamatozású hitelesek kamatát maximalizálták, és a referenciakamatot rögzítették a 2021. október 27-i szinten. Ez nem mellesleg újabb pofon az infláció elleni küzdelemnek.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Egy referencia kamathoz rögzített hitel kamat nagyjából így néz ki:

Referencia kamatláb + kamatmarzs = ügyfél által fizetett kamat

De mennyi az a bizonyos referenciakamat? 2017-ben példának okáért 0,1% volt a 12 havi BUBOR, de 2021.október 27-én 2,4%, a kamatstop kihirdetésekor pedig 4,56%, idén októberben pedig már 16,08%! Igen, a rögzített kamathoz képest már közel 14%-ot drágult a BUBOR, aminek a következményét egyelőre egyedül a bankok viselik. Na nem kell őket megsiratni, mert cserébe a betéti kamatok is padlót fogtak, ami így lesz egészen addig, amíg a bankok forrásbőséggel küzdenek, miközben különadók sorát fizetik.

Mi történhetne kamatsop nélkül az adóssal?

Nézzünk meg egy példán keresztül a kamatstop hatását. Tegyük fel, hogy 2017. októberében felvettél 20 milló forint lakáshitelt 20 éves futamidőre. Az alábbiakban a változó kamatozású és két 5 éves kamatperiódusú hitel történetét mutatom be kamatstop nélkül és kamatstoppal. Minden számítást magad is ellenőrizhetsz ezzel a hitelkalkulátorral.

Változó kamatozású hitel:

Ahogy említettem, a példa szerinti hitel felvételekor a 12 havi Bubor 0,1% volt. Tegyük fel, hogy BUBOR+3% volt a kamatod, tehát 3,1%-os kamattal vettél fel hitelt a bankodtól.

Ekkor a havi törlesztőrészleted: 111.923 Ft.
Jelenleg a hitelkamatod 16,08 (ennyi most a 12 havi BUBOR )+3%=19,08%. Ennek a havi törlesztőrészlete 277.231 Ft.
A kamatstop miatt azonban jelenleg 2,4+3%=5,4% kamatot fizetsz a banknak, tehát a havi törlesztőrészleted 133.268 Ft.

Fentiekből következik, hogy árstop nélkül a törlesztőrészleted két és félszeresére emelkedne az eredetihez képest, míg az árstop miatt mindössze 20%-kal fizetsz magasabb összeget.

Az eredeti kamatstopot 2022.október 14-i rendeletben kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, így még kevesebb hitelfelvevőnek kell aggódnia az emelkedő kamatok miatt. Vagy mégis érdemes aggódni? Olvass tovább, mert ez is kiderül!

A kamatstop új szereplői, az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek

A hosszabb kamatperiódusú hitelek nem annyira egyszerűen követhetőek, mint a referenciakamathoz kötött társaik, itt ugyanis az MNB ún. kamatváltoztatási útmutatót tett közzé és ez ötféle mutató közül kell választania a banknak, amit a hitelszerűdésben rögzítenek is. Ilyenek lehetnek a H1K, H2K, ... H5K, amelyek közül most kettő hatását fogom bemutatni.

Maradjunk a példánál és tegyük fel, hogy 2017. októberében 4% kamatra vettél fel 20 millió forint hitelt 5 éves kamatperiódussal, 20 évre.

A H2K BIRS-hez kötött kamatváltoztatási mutató, a H3K pedig ÁKK-hoz kötött. Közös bennük, hogy a kamatforduló előtti 120. nap előtti 3 hónap hozamait kell átlagolni.

Kezdjük a BIRS-hez kötött mutatóval. Most 2022. október van, tegyük fel, hogy okt. 1. volt a kamatfordulód, ezért mínusz 120 nap jún. 1-re esik, az azt megelőző 90 nap pedig márc.1-máj.31-ig tartott, tehát erre az időszakra vonatkozó 5 éves BIRS értékeket kell átlagolni.

Elsőként megnézzük, hogy mennyi volt az 5 éves BIRS 2017-ben a vonatkozó időszakban. Ekkor eredményül 1,3621%-ot kapunk. A mostani referenciaérték (2022.03.01-05.31 átlaga): 6,9189%, amiből ki kell vonnunk a 2017-es számadatot, így a kamatváltoztatási mutató 5,5568, amit hozzá kell adnunk az eredeti kamatmértékhez, tehát most a kamatunk 9,56% lenne. A kamatstop miatt azonban legfeljebb 3,66% lehet a figyelembe vett BIRS (ennyi volt ugyanis 2021. október 27-én az értéke), ami a kamatváltoztatási mutatót 2,2979-re, a kamatot pedig 6,3%-ra mérsékli.

Nézzük mindezt törlesztőrészletekben, hátha úgy érthetőbb!

Az eredetileg fizetett törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 175.121 Ft.
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 143.752 Ft.

A másik esetben, amikor az ÁKK-val számolunk (H3K), kicsit módosulnak a számok.

2017. vonatkozó időszakában az átlag ÁKK 1,5135% volt.
2022-ben pedig ez az érték: 6,3663%, tehát a kamatváltoztatási mutató: 4,8528, a kamat pedig 8,85%.
A kamatstop miatt max. 3,2% lehet a referenciaérték, tehát a kamatváltoztatási mutató a kamatstop ideje alatt: 1,6865, a kamat ennek megfelelően 5,69%.

Eredeti törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 168.021 Ft
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 138.246 Ft

Mindkét esetben nagyjából havi 30ezer Ft-ot megúsztál, és látható, hogy a rövid kamatperiódusú hitelesek vannak leginkább megsegítve. De meddig is?

A jelenlegi többszörösen meghosszabbított határidő értelmében 2023.jún.30-ig. Utána viszont annyit fogsz fizetni, amennyi a piaci alapon számolt kamat lenne. Hacsak nem hosszíbbatanak újra. De vajon meddig? És ha ezután lesz a kamatfordulód, vajon mennyi lesz a kamat mértéke? Azt bizonyosan tudjuk, hogy május 31. óta, ami a kamatváltoztatás számításának utolsó dátuma, jelentősen emelkedett mind a BIRS, mind az ÁKK referenciakamata, tehát még négy hónapig biztosan jóval magasabbak lesznek az értékek a most kiszámítottnál.

Talán te is jobban átlátod táblázatban az adatokat, legalábbis nekem ez jobban fekszik, úgyhogy íme a fentiek összefoglalva:

12 havi BUBOR-hoz kötött5 éves BIRS-hez kötött5 éves ÁKK-hoz kötött
eredeti111.923 Ft121.196 Ft121.196 Ft
piaci kamatozású 277.231 Ft175.121 Ft168.021 Ft
kamatstop alatt133.268 Ft143.752 Ft138.246 Ft
Egy 2017.októberében felvett 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészletének alakulása a kamatváltozás és a kamatstop hatására 2022. októberében. Kezdő kamatlábak: BUBOR+3%, ill. 4% kamat 5 éves kamatperiódussal.

Egyelőre haladékot kaptál. Te mit kezdesz ezzel a haladékkal?

És tovább emelkedik.

Mi lehet a megoldás?

Első és talán a legbiztosabb, ha minél előbb fix vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelre váltod át a meglévő változó kamatozásút. Jelenleg ezek 6,79%-tól elérhetőek pl. ha velem intézed, de jellemzően 8-9% körül különösebb feltételek nélkül hozzáférhetőek. Ez ugyan drágább, mint a kamatstopos verzió, de sokkal olcsóbb, mint amennyi a kamatstop utáni lesz. Kérdés persze, hogy meddig hosszabbítják a kamatstopot.

Ahogy én látom, kétféle döntést hozhatsz.

1. Nem váltod ki a hiteledet. Ebben az esetben arra játszol, hogy újra és újra "megment" a kormány a bankok pénzén. A 2021. októberi állapot jónéhány évig nem tér vissza, ezért valószínű, hogy egy ahhoz közelítő kamaton majd elengedik a kamatstopot, esetleg rákényszíretenek a kamatfixálásra egy valamilyen kamaton, ami a mostaninál várhatóan jóval magasabb lesz, de az akkorinál alacsonyabb.

Ha nem mentenek meg, akkor pedig 2023. júliustól lesz egy 10-15%-os hiteled, ami helyett lehetne most egy 7-9%-os is.

2. Kiváltod a hiteledet. Ekkor elveszted a kamatstop miatti néhány tized százalékos kedvezményt, viszont nyugodtan alszol, nem kell téged megmenteni, lefixáltad a hiteledet. Ha a piaci kamatok visszacsökkennének 3-4% körüli szintre, akkor pedig majd újra kiváltod a hiteledet egy még olcsóbbra.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb hoznom számodra a kamatstopot és a pénzügyileg tudatos döntéseket is megkedveltettem veled egy kicsit. Ha így van, kérlek, hogy oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal közösségi oldalakon vagy e-mailben, hátha nekik is van változó kamatozású hitelük, biztos hálásak lesznek érte.

Díjmentes tanácsadáshoz, hitelkiváltáshoz katt ide, ha kérdezél, akkor pedig itt írhatsz nekem vagy használd a komment szekciót és tedd fel ott a kérdésedet.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Kamatstop hosszabbítva, kiterjesztve

Krisztián Szűcs

2022-10-17

Fontos változások a kamatstop rendeletben, ugyanis meghosszabbították, sőt kiterjesztették. Lássuk a részleteket.


Ha változó kamatozású hiteled van és idén (2022-ben) van a kamatfordulód, akkor szinte biztosan érint téged a kamatsop rendelet. Ezt a határidőt most kitolták egészen 2023. június 30-ig és kiterjesztették az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

De mit is jelent ez valójában? Van-e apró betűs része a kamatstopnak, esetleg hordoz magában veszélyeket is? És ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy ennek ellenére jól járj vele?

Mielőtt rátérnénk magára a kamatstopra, nézzük meg, mit is tartalmaz ez a rendelet és miért volt rá szükség. 

Az eredeti szabályozás a lakossági, változó kamatozású, referenciakamathoz kötött hiteleket érintette. A rendelet 2021. december 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben (igen, szenteste reggelén), és a referencia kamat mértékét a 2021. október 27-i szinten maximalizálta. Igen, újabb visszamenőleges rendelet.

Mi is ez a referenciakamat?

A legtöbb változó kamatú hitel valamilyen referencia kamatlábhoz van kötve, ez leggyakrabban a BUBOR (Budapest Interbank Offer Rate), vagyis budapesti bankközi kamatláb, ami a legfeljebb 12 havi futamidejű bankközi források irányadó rátája. Az ÁKK (Államadósságkezelő Központ) által megadott referenciakamatok már ennél hosszabb futamidejű kamatokat is tartalmaznak, ahogyan a BIRS (Budapest Interest Rate Swap, vagyis Budapesti Kamatswap Ügyletek) is, ami az éven túli szegmensre vonatkozó kamatfixing. Esetünkben a BUBOR és rövid ÁKK hozamok a mérvadóak, a rendelet is az ezekhez kötött hitelek esetében ad(ott) könnyítést.

De miért van szükség a kamatstopra? Szükség van-e egyáltalán visszatérni a szocialista tervgazdaságból ismert durva beavatkozásra a piaci árak alakulásába?

A történet onnan kezdődik, hogy az MNB 3%-os inflációs célját 2017-re elérte, nagyjából stabilizálódott is ezen a szinten a pénzromlás üteme. 2021. második negyedévétől azonban az infláció markáns emelkedésbe kezdett, ami arra késztette a jegybankot, hogy sorozatosan emelje az irányadó kamatlábat, ami mára elérte a 13%-os szintet, sőt az egynapos betétet egy múlt heti döntéssel 25%-ra emelte.

Miért emel a jegybank kamatot? Ennek elsősorban a gazdaságban lévő pénzmennyiség szabályozása a célja. Vagyis elméletben minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb a gazdasági szereplők megtakarítási hajlandósága és csökken a hitelezési kedv. Ennek a kettőnek az eredője pedig - tankönyv szerint - a visszafogott költekezés, ami leszorítja az inflációt.

Igen ám, de amíg a jegybank gőzerővel nyomja a féket, a kormányzat fiskális politikája rátaposott a gázra: 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, üzemanyag ársapka, élelmiszer árstop, és érvényben maradnak az otthonteremtési támogatások, ÁFA visszatérítés, babaváró kölcsön, stb. Ráadásul a KATA szigorításával rengeteg kisvállalkoó kényszerült árat emelni, az idén bevezetett, "extraprofit adónak" csúfolt szektoriális különadókat, (további banki különadó, biztosítási különadó, légitársaságokra kirótt különadó, stb.) pedig a piaci szereplők áthárítják ügyfeleikre, ami újabb adrenalin löket az inflációnak. Mindez látszik a szeptemberi 20,1%-os inflációs adaton is, ami kétszerese az EU átlagának.

A hatósági árak rendszerével ugyanis azt a piaci alapelvet gáncsolták el, amely szerint az inflációt maga az infláció győzi le, ami könnyen belátható: kevesebb elkölthető pénz alacsonyabb fogyasztást, végső soron pedig csökkenő árszínvonalat eredményez.

Tehát most itt vagyunk egy olyan helyzetben, amikor a kamatok és az infláció is az egekben, a forint pedig a padlón található, és ezért minimálisan okolható a háború, az EU vagy a Nemzeti Bank.

Na de visszatérve az eredeti témához: a kamatok emelkedése magával hozta a hitelek drágulását, és hogy elkerüljük a devizahitel válsághoz hasonló sokkot, a kormányzat újból "megmentésbe" kezdett, vagyis a változó kamatozású hitelesek kamatát maximalizálták, és a referenciakamatot rögzítették a 2021. október 27-i szinten. Ez nem mellesleg újabb pofon az infláció elleni küzdelemnek.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Egy referencia kamathoz rögzített hitel kamat nagyjából így néz ki:

Referencia kamatláb + kamatmarzs = ügyfél által fizetett kamat

De mennyi az a bizonyos referenciakamat? 2017-ben példának okáért 0,1% volt a 12 havi BUBOR, de 2021.október 27-én 2,4%, a kamatstop kihirdetésekor pedig 4,56%, idén októberben pedig már 16,08%! Igen, a rögzített kamathoz képest már közel 14%-ot drágult a BUBOR, aminek a következményét egyelőre egyedül a bankok viselik. Na nem kell őket megsiratni, mert cserébe a betéti kamatok is padlót fogtak, ami így lesz egészen addig, amíg a bankok forrásbőséggel küzdenek, miközben különadók sorát fizetik.

Mi történhetne kamatsop nélkül az adóssal?

Nézzünk meg egy példán keresztül a kamatstop hatását. Tegyük fel, hogy 2017. októberében felvettél 20 milló forint lakáshitelt 20 éves futamidőre. Az alábbiakban a változó kamatozású és két 5 éves kamatperiódusú hitel történetét mutatom be kamatstop nélkül és kamatstoppal. Minden számítást magad is ellenőrizhetsz ezzel a hitelkalkulátorral.

Változó kamatozású hitel:

Ahogy említettem, a példa szerinti hitel felvételekor a 12 havi Bubor 0,1% volt. Tegyük fel, hogy BUBOR+3% volt a kamatod, tehát 3,1%-os kamattal vettél fel hitelt a bankodtól.

Ekkor a havi törlesztőrészleted: 111.923 Ft.
Jelenleg a hitelkamatod 16,08 (ennyi most a 12 havi BUBOR )+3%=19,08%. Ennek a havi törlesztőrészlete 277.231 Ft.
A kamatstop miatt azonban jelenleg 2,4+3%=5,4% kamatot fizetsz a banknak, tehát a havi törlesztőrészleted 133.268 Ft.

Fentiekből következik, hogy árstop nélkül a törlesztőrészleted két és félszeresére emelkedne az eredetihez képest, míg az árstop miatt mindössze 20%-kal fizetsz magasabb összeget.

Az eredeti kamatstopot 2022.október 14-i rendeletben kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, így még kevesebb hitelfelvevőnek kell aggódnia az emelkedő kamatok miatt. Vagy mégis érdemes aggódni? Olvass tovább, mert ez is kiderül!

A kamatstop új szereplői, az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelek

A hosszabb kamatperiódusú hitelek nem annyira egyszerűen követhetőek, mint a referenciakamathoz kötött társaik, itt ugyanis az MNB ún. kamatváltoztatási útmutatót tett közzé és ez ötféle mutató közül kell választania a banknak, amit a hitelszerűdésben rögzítenek is. Ilyenek lehetnek a H1K, H2K, ... H5K, amelyek közül most kettő hatását fogom bemutatni.

Maradjunk a példánál és tegyük fel, hogy 2017. októberében 4% kamatra vettél fel 20 millió forint hitelt 5 éves kamatperiódussal, 20 évre.

A H2K BIRS-hez kötött kamatváltoztatási mutató, a H3K pedig ÁKK-hoz kötött. Közös bennük, hogy a kamatforduló előtti 120. nap előtti 3 hónap hozamait kell átlagolni.

Kezdjük a BIRS-hez kötött mutatóval. Most 2022. október van, tegyük fel, hogy okt. 1. volt a kamatfordulód, ezért mínusz 120 nap jún. 1-re esik, az azt megelőző 90 nap pedig márc.1-máj.31-ig tartott, tehát erre az időszakra vonatkozó 5 éves BIRS értékeket kell átlagolni.

Elsőként megnézzük, hogy mennyi volt az 5 éves BIRS 2017-ben a vonatkozó időszakban. Ekkor eredményül 1,3621%-ot kapunk. A mostani referenciaérték (2022.03.01-05.31 átlaga): 6,9189%, amiből ki kell vonnunk a 2017-es számadatot, így a kamatváltoztatási mutató 5,5568, amit hozzá kell adnunk az eredeti kamatmértékhez, tehát most a kamatunk 9,56% lenne. A kamatstop miatt azonban legfeljebb 3,66% lehet a figyelembe vett BIRS (ennyi volt ugyanis 2021. október 27-én az értéke), ami a kamatváltoztatási mutatót 2,2979-re, a kamatot pedig 6,3%-ra mérsékli.

Nézzük mindezt törlesztőrészletekben, hátha úgy érthetőbb!

Az eredetileg fizetett törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 175.121 Ft.
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 143.752 Ft.

A másik esetben, amikor az ÁKK-val számolunk (H3K), kicsit módosulnak a számok.

2017. vonatkozó időszakában az átlag ÁKK 1,5135% volt.
2022-ben pedig ez az érték: 6,3663%, tehát a kamatváltoztatási mutató: 4,8528, a kamat pedig 8,85%.
A kamatstop miatt max. 3,2% lehet a referenciaérték, tehát a kamatváltoztatási mutató a kamatstop ideje alatt: 1,6865, a kamat ennek megfelelően 5,69%.

Eredeti törlesztőrészlet: 121.196 Ft
A piaci kamatozással fizetett törlesztőrészlet: 168.021 Ft
A kamatstop hatálya alatt fizetett törlesztőrészlet: 138.246 Ft

Mindkét esetben nagyjából havi 30ezer Ft-ot megúsztál, és látható, hogy a rövid kamatperiódusú hitelesek vannak leginkább megsegítve. De meddig is?

A jelenlegi többszörösen meghosszabbított határidő értelmében 2023.jún.30-ig. Utána viszont annyit fogsz fizetni, amennyi a piaci alapon számolt kamat lenne. Hacsak nem hosszíbbatanak újra. De vajon meddig? És ha ezután lesz a kamatfordulód, vajon mennyi lesz a kamat mértéke? Azt bizonyosan tudjuk, hogy május 31. óta, ami a kamatváltoztatás számításának utolsó dátuma, jelentősen emelkedett mind a BIRS, mind az ÁKK referenciakamata, tehát még négy hónapig biztosan jóval magasabbak lesznek az értékek a most kiszámítottnál.

Talán te is jobban átlátod táblázatban az adatokat, legalábbis nekem ez jobban fekszik, úgyhogy íme a fentiek összefoglalva:

12 havi BUBOR-hoz kötött5 éves BIRS-hez kötött5 éves ÁKK-hoz kötött
eredeti111.923 Ft121.196 Ft121.196 Ft
piaci kamatozású 277.231 Ft175.121 Ft168.021 Ft
kamatstop alatt133.268 Ft143.752 Ft138.246 Ft
Egy 2017.októberében felvett 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészletének alakulása a kamatváltozás és a kamatstop hatására 2022. októberében. Kezdő kamatlábak: BUBOR+3%, ill. 4% kamat 5 éves kamatperiódussal.

Egyelőre haladékot kaptál. Te mit kezdesz ezzel a haladékkal?

És tovább emelkedik.

Mi lehet a megoldás?

Első és talán a legbiztosabb, ha minél előbb fix vagy legalább 10 éves kamatperiódusú hitelre váltod át a meglévő változó kamatozásút. Jelenleg ezek 6,79%-tól elérhetőek pl. ha velem intézed, de jellemzően 8-9% körül különösebb feltételek nélkül hozzáférhetőek. Ez ugyan drágább, mint a kamatstopos verzió, de sokkal olcsóbb, mint amennyi a kamatstop utáni lesz. Kérdés persze, hogy meddig hosszabbítják a kamatstopot.

Ahogy én látom, kétféle döntést hozhatsz.

1. Nem váltod ki a hiteledet. Ebben az esetben arra játszol, hogy újra és újra "megment" a kormány a bankok pénzén. A 2021. októberi állapot jónéhány évig nem tér vissza, ezért valószínű, hogy egy ahhoz közelítő kamaton majd elengedik a kamatstopot, esetleg rákényszíretenek a kamatfixálásra egy valamilyen kamaton, ami a mostaninál várhatóan jóval magasabb lesz, de az akkorinál alacsonyabb.

Ha nem mentenek meg, akkor pedig 2023. júliustól lesz egy 10-15%-os hiteled, ami helyett lehetne most egy 7-9%-os is.

2. Kiváltod a hiteledet. Ekkor elveszted a kamatstop miatti néhány tized százalékos kedvezményt, viszont nyugodtan alszol, nem kell téged megmenteni, lefixáltad a hiteledet. Ha a piaci kamatok visszacsökkennének 3-4% körüli szintre, akkor pedig majd újra kiváltod a hiteledet egy még olcsóbbra.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb hoznom számodra a kamatstopot és a pénzügyileg tudatos döntéseket is megkedveltettem veled egy kicsit. Ha így van, kérlek, hogy oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal közösségi oldalakon vagy e-mailben, hátha nekik is van változó kamatozású hitelük, biztos hálásak lesznek érte.

Díjmentes tanácsadáshoz, hitelkiváltáshoz katt ide, ha kérdezél, akkor pedig itt írhatsz nekem vagy használd a komment szekciót és tedd fel ott a kérdésedet.


Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg másokkal is!

Ingyenes online előadás

2024.05.22. 11:00

Mibe fektessünk 2024-ben?

Poszt-állampapír korszak, portfóliókialakítás/átrendezés, részvénypiaci lehetőségek (sell in may and go away?), aktív/passzív stratégiák.

TKM kalkulátor letöltés

Add meg nevedet és kedvenc e-mail címedet, ahova küldhetem a kalkulátort.

A letöltéssel egyben elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Jeletkezz be e-mail címeddel és jelszavaddal!


PRO

Regisztrálj prémium tartalomért!

Loading
[startbooking flow="single-service" service="jdRA1b1NB" details="true"]

Írd le a kérdésed!

Kérlek írd le kérdésed, igyekszem hamar és szakszerűen válaszolni.